17.8 C
Craiova
duminică, 29 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePregatirea agriculturii pentru aderarea la Uniunea Europeana

Pregatirea agriculturii pentru aderarea la Uniunea Europeana

In vederea aderarii Romaniei la UE, pe linga toate celelalte sectoare de activitate a caror legislatie trebuie armonizata cu cea a Uniunii, trebuie facut ceva si pentru agricultura. Modelarea agriculturii nu presupune numai asimilarea legislatiei, ci si demararea si sustinerea procesului de revolutionare a lumii rurale. In vederea aderarii, documentul referitor la capitolul agricultura evalueaza critic decalajele sectorului fata de agricultura statelor din UE si proiecteaza programe importante in domeniul calitatii produselor si serviciilor agricole. In prezent, in Romania, ponderea populatiei active care se ocupa cu agricultura reprezinta 40%, fata de 27,5%, cit era in 1989.

Deocamdata, tara noastra solicita Uniunii timp, masurat in ani, pentru tranzitia acestui sector, pentru inventarierea plantatiilor viticole, pentru eliminarea din cultura a viilor de hibrizi direct producatori, pentru modernizarea abatoarelor, pentru modernizarea si retehnologizarea unitatilor de procesare a laptelui si organizarea centrelor de colectare etc.

Documentul de pozitie adoptat de Romania si care va constitui baza de negociere la Bruxelles a lasat multe lucruri neclare, cum ar fi contradictia dintre liberalizarea comertului cu produse agricole, reducerea subventiilor, dezvoltarea rurala si transformarea agriculturii intr-un sector competitiv. Singurul lucru care a reusit pina acum, consemnat si in angajament, este reducerea subventiilor directe la export la produsele agricole la un nivel inferior cu 27% fata de perioada 1986-1990, cit si diminuarea cu 16% a volumului exportului subventionat. Toate acestea aveau termen pina in 2005 si se presupune ca ele au fost deja realizate din 2001.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS