Solutia insomniei: imaginea unei cascade mirifice
Pentru a adormi mai repede nu este deloc de ajutor sa se numere oi, asa cum sustine traditia, au constatat medicii de la Universitatea Oxford. Cea mai buna metoda pentru a trece mai repede in lumea viselor este sa va imaginati o cascada mirifica, afirma cercetatorii. Ei au testat multe tehnici diferite pe 50 de voluntari ce sufereau de insomnie. Un grup a fost rugat sa se linisteasca si sa-si imagineze o scena relaxanta, al doilea a primit „tema“ sa incerce sa adoarma folosind o tehnica amuzanta, cum ar fi sa numere oi, iar pentru al treilea grup nu s-a impus nimic. Cei care si-au imaginat o scena relaxanta au adormit in medie cu 20 de minute mai rapid decit cei nu au folosit nici o tehnica. Cei mai dezavantajati au fost cei carora li s-a cerut sa numere oi, iar cercetatorii cred ca s-a intimplat asa pentru ca tehnica este deosebit de plictisitoare. „Imaginarea unei scene mai complexe necesita un spatiu mai mare in creier decit proiectarea in minte a sute de oi plictisitoare, iar in plus este mai usor de pastrat in minte o imagine complexa tocmai pentru ca este mai interesanta“, a explicat unul dintre medici. Potrivit revistei New Scientist, unde a aparut studiul, unul din zece oameni sufera de insomnie cronica, iar aceste descoperiri ar putea ajuta la dezvoltarea unor tratamente mai bune.
Gradinarul care l-a inspirat pe Darwin
Pentru a-si scrie eseul „Despre originea speciilor“ publicat in 1859, Charles Darwin a folosit experimentele realizate cu 40 de ani mai inainte de un gradinar, considerat, astfel, primul cercetator din lume in domeniul ecologiei. Naturalistul britanic mentioneaza in lucrarea ce constituie fundamentul teoriei privind selectia naturala ca dezvoltarea plantelor este favorizata de biodiversitate. El isi fondeaza aceasta afirmatie pe anumite experimente misterioase, carora cercetatorii abia recent le-au identificat sursa. Istoricii au stabilit ca cel care a realizat aceste experimente a fost George Sinclair, gradinarul-sef al ducelui de Bedford, la inceputul secolului al XIX-lea, intr-o gradina din Woburn Abbey. In tratatul sau, publicat 43 de ani mai tirziu, Darwin s-a referit la aceste experimente fara a preciza data la care ele au avut loc sau locul unde au fost realizate. „Aceste lucrari constituie prima experienta ecologica din lume“, a estimat Andy Hector de la Imperial College din Londra. Ele au precedat cu o jumatate de secol nasterea cuvintului „ecologie“, atribuit biologului german Ernst Haeckel in 1866.
Un detinut a evadat folosind masina directorului inchisorii
Un hot australian ce-si ispasea pedeapsa in inchisoare a evadat folosind masina directorului penitenciarului. Detinutul a evadat impreuna cu alti doi condamnati, furind masina pe care directorul le-o daduse sa o spele. Gardienii de la inchisoarea respectiva, de fapt o ferma cu paza redusa, au precizat ca unul dintre fugari a fost prins. El a fost trimis la o inchisoare de maxima securitate, pentru a-si ispasi pedeapsa complet. De asemenea, masina a fost recuperata. Un purtator de cuvint al Departamentului de Justitie a mentionat ca masina si cheile sale au fost date unui detinut autorizat, care urma sa se ocupe de curatarea automobilului. Purtatorul de cuvint a adaugat ca de obicei detinutii din inchisorile cu regim mai lejer evadeaza pe jos si sint prinsi dupa maximum doua zile, ceea ce nu s-a intimplat in acest caz.