-4.2 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateUtilajele morii din Murgasi „s-au topit“ in plina zi

Utilajele morii din Murgasi „s-au topit“ in plina zi

La Murgasi, era cit pe ce sa se intimple saptamina trecuta o rascoala, in momentul cind moara din Busteni a inceput sa fie dezmembrata de catre reprezentantii SC MORARIT SERVICE SA Craiova. Dupa ce, in urma cu 50 de ani, moara a fost confiscata, impreuna cu alte bunuri, de la boierii Marinescu, ea a fost trecuta in proprietatea statului, iar satenii au continuat sa macine la ea ca si cind nu s-ar fi intimplat nimic. De-a lungul timpului, „obiectivul“ a trecut in proprietatea mai multor unitati ale statului care au adus utilajele la standarde de functionare cit de cit moderne, in sensul ca au fost inlocuite pietrele de moara cu valturi. Dupa 1990, moara din satul Busteni, comuna Murgasi, a ajuns in proprietatea SC MORARIT SERVICE SA, unitate care, la rindul ei, a fost privatizata. Incepind cu 1991, mostenitorii proprietarului morii au inceput un lung sir de procese prin care doreau recuperarea bunului confiscat de stat in urma cu 50 de ani.

Confiscari abuzive si suferinte inutile

Moara de la Busteni – Murgasi a fost preluata in contextul aplicarii Legii nationalizarii principalelor mijloace de productie nr.119/1948. La data preluarii, moara facea parte din categoria morilor taranesti fara valturi si cu o capacitate de macinare sub 10.000 kg in 24 de ore. Potrivit legii amintite, morile erau trecute in proprietatea statului prin nationalizare daca indeplineau cumulativ doua conditii: sa aiba cel putin un valt dublu pentru griu sau porumb si o capacitate teoretica de macinis de minimum un vagon in 24 de ore. Cum nici una din conditii nu era indeplinita, statul a nationalizat abuziv moara boierului Marinescu. Prevederea legii din 1948 nu i-a folosit la nimic lui Gheorghe Marinescu, pentru ca a supravietuit abuzului pina in 1995, dar nu a mai apucat sa vada cum i se face dreptate. Mostenitorii acestuia au continuat actiunea de revendicare a bunului confiscat abuziv, iar in toamna anului trecut, Curtea de Apel Craiova s-a pronuntat definitiv si irevocabil, dindu-le dreptate dupa 52 de ani. Mariana Paun, una dintre mostenitoarele fostului boier, a incercat, cu ajutorul unui executor judecatoresc, sa puna in aplicare hotarirea definitiva si sa reintre in posesia morii, careia nu intentioneaza sa ii schimbe destinatia.

Uite moara, nu e moara!

Dupa ce mostenitorii proprietarului morii au cistigat in instanta bunul confiscat, au crezut ca intrarea in posesie nu va fi un lucru dificil din moment ce legea facuse, pina la urma, lumina. Insa, la sfirsitul saptaminii trecute, reprezentanti de la SC MORARIT SERVICE SA au venit in sat si, dupa cum spun oamenii, sub pretextul ca vor sa repare moara l-au convocat pe morar si s-au apucat sa taie utilajele. Pina au prins satenii de veste ca moara lor o ia usor din loc, utilajele dislocate au fost incarcate intr-o masina care le-a transportat la moara din Bulzesti. Al doilea transport nu au mai apucat sa-l faca pentru ca s-a strins lumea ca la urs, au venit politia si oamenii de la primarie si s-a ajuns la concluzia ca pina se va lamuri situatia, moara trebuie sigilata.

„Cind i-au luat boierului moara, functiona. Astia care au venit si au distrus moara nu aveau nici un drept sa o faca. Boierul a cistigat-o la judecata, asa ca trebuia sa i-o dea asa cum a lasat-o, functionind. Unde sa ne mai ducem noi sa macinam? Pina la prima moara sint 20 de kilometri. Ce, mostenitorii boierului daca o s-o ia o sa faca circiuma in ea? Noi ori lui, ori altuia, tot platim uium… Important e sa avem moara!“, a spus Anton Petrescu, satean din Murgasi. Matei Stefan din satul Velesti crede ca graba cu care s-a produs dezmembrarea morii ascunde intentii nu tocmai cinstite din partea societatii care a exploatat-o pina acum, mai ales ca tuturor li se spusese ca urmeaza sa se faca reparatii la moara: „Aia care ne-au distrus moara trebuie sa ne-o plateasca. De ce au venit ca hotii si au luat utilajele? Daca nu venea politia si primarul, ne lasau doar cu peretii. Sintem oameni batrini si nu putem sa plecam cu sacul in spate zeci de kilometri!“

SC MORARIT SERVICE SA mai incearca o data

Contabilul sef al unitatii care a dislocat o parte din utilajele morii din Busteni, Constantin Andrei, a spus: „Hotarirea pe care au obtinut-o mostenitorii morii cu pricina este neclara, in sensul ca la un moment dat se spune ca este admisa in parte. Dupa ce noi am fost cu executorul sa ne recuperam utilajele care sint ale noastre, conform contractului de vinzare dintre societate si FPS, s-a ajuns la concluzia, cu oficialitatile locale de fata, ca trebuie sa asteptam pina pe 4 februarie ca sa obtinem o hotarire mai clara. Pina la acea data nu va mai pot spune nimic“.

Ce se va hotari in 4 februarie ramine de vazut, dar pina atunci mostenitorii morii au o hotarire definitiva si irevocabila prin care recursul declarat de MORARIT SERVICE este respins si pe motiv ca „preluarea morii revendicate s-a facut in mod abuziv asa incit, potrivit prevederilor art.9 din Legea 10/2001, urmeaza sa se restituie in natura in starea in care se afla, la data cererii de restituire si libera de orice sarcina“. Un singur lucru mai trebuie precizat, si anume ca la data cererii de restituire moara functiona.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS