Cele aproape 400 de cadre didactice carora li se imputa incasarea ilegala a unor sporuri pentru mediul rural ar putea fi sanctionate doar administrativ, a declarat colonelul Jenica Arion, seful Directiei Cercetari Penale din Inspectoratul General al Politiei (IGP). „Cred ca problema cadrelor didactice a fost putin exagerata. Chestiunile nu sint foarte grave, deoarece cadrele didactice la care se face referire au declarat, pentru 100.000 sau 200.000 de lei in plus la salariu, ca locuiesc in provincie“, a spus colonelul Arion. Totodata, seful Directiei de Cercetari Penale a precizat: „Acele cadre didactice au incalcat legea, dar cred ca nu vor ajunge sa faca inchisoare. Eventual, impotriva lor vor fi luate masuri administrative si vor fi sanctionate cu amenda, potrivit prevederilor articolului 18, indice 1, din Codul Penal“. IGP a comunicat marti ca 364 de cadre didactice au dosare de urmarire penala pentru fals in delaratii, uz de fals si inselaciune, dupa ce au cerut schimbarea formala a domiciliului pentru a incasa sporurile salariale acordate profesorilor din mediul rural. Politistii au depistat astfel de cazuri in judetele Alba, Bacau, Botosani, Bistrita Nasaud, Cluj, Caras Severin, Dimbovita, Mehedinti si Mures. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii, Vasile Molan, politia ar fi trebuit sa stabileasca daca toate cele aproape 400 de cadre didactice locuiesc sau nu la adresele trecute in buletin, de care depinde incasarea drepturilor banesti mentionate. In invatamint exista 282.605 cadre didactice, dintre care 106.640 lucreaza in mediul rural, 18.806 sint cadre necalificate (dintre care 12.990 in mediul rural). O alta categorie de personal este a celor care sint cadre didactice in curs de calificare – 10.507 angajati din invatamint, dintre care 6.007 in mediul rural. Potrivit lui Molan, nici un cadru didactic necalificat nu primeste sporul mentionat, chiar daca locuieste in mediul rural.
Potrivit unui comunicat dat de Inspectoratul General al Politiei (IGP), pe 29 ianuarie, 48 de profesori din Mehedinti ar fi cercetati penal pentru savirsirea infractiunilor de fals in declaratii si inselaciune. „Vina“ dascalilor ar fi fost aceea de a-si fi declarat domiciliul in satele sau comunele in care isi desfasoara activitatea, pentru a beneficia de indemnizatiile care se acorda personalului didactic calificat, cu resedinta sau domiciliul in mediul rural sau localitati izolate. In total, la nivelul intregii tari, s-au inregistrat, potrivit IGP, 364 de astfel de cazuri.
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Mehedinti a aflat de la reporterii GdS faptul ca 48 de dascali mehedinteni ar fi cercetati penal, riscind o pedeapsa cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau amenda, pentru savirsirea infractiunii de fals in declaratii (art. 292 CP) sau inchisoare de la sase luni la 12 ani, pentru inselaciune (art. 215 CP). Inspectorul general adjunct, Stelian Petrescu, a declarat ca este cel putin revoltatoare cercetarea unor profesori, pentru asemenea declaratii: „Nu se poate sa te legi de niste bieti profesori, pe care si asa abia ii ducem la tara. In conditiile in care au niste salarii asa cum le au, sa ii mai acuzi si de faptul ca s-au aflat poate la limita legii, nu stiu cit este de bine. Ramine sa vedem daca este asa si sa luam masuri in consecinta. Avem insa reclamatii din mediul rural ca nu s-au acordat astfel de indemnizatii, dar nicidecum ca s-au acordat ilegal. Chiar marti am fost in localitatea Grozesti, unde au existat cazuri de profesori nemultumiti ca nu primesc indemnizatia de domiciliu“. Petrescu a mai spus ca aceasta actiune de „demascare a coruptiei in rindul dascalilor“ ar putea fi lansata si de catre sindicat, interesat sa creeze o stare de tensiune in rindul membrilor sai. Nici liderul de sindicat al profesorilor mehedinteni, Emil Dima, aflat in Capitala, la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint, nu avea insa cunostinta de cele 48 de cazuri de „inselaciune si fals in declaratii“ ale profesorilor din Mehedinti. „Nu am cunostinta despre astfel de lucruri. Oricum, de la o cercetare penala si pina la stabilirea unor fapte concrete, este o cale lunga. Nu am primit nici o sesizare din partea colegilor mei cum ca ar fi cercetati penal, dar vom verifica si noi“.
„Mi se pare normal ca, dupa ce si-au tocit pantofii prin noroaie, sa primeasca aceasta indemnizatie“
La Inspectoratul Judetean de Politie Mehedinti nu exista in prezent nici un dosar de cercetare penala, care sa priveasca un profesor mehedintean. Conducerea inspectoratului a spus ca datele furnizate de IGP provin de la serviciul de audit intern al Ministerului Educatiei si Cercetarii. „Pe linie interna, Ministerul Educatiei si Cercetarii a dispus un control si probabil ca s-au gasit niste sume de bani insusite, care au fost apoi imputate. La politia mehedinteana nu se gaseste insa nici un dosar de cercetare penala, astfel ca nu va exista profesor din Mehedinti care sa fie trimis in judecata pentru fals in declaratii sau inselaciune. Se pare ca este vorba de o problema mai veche, preluata de la fosta conducere a inspectoratului“, a declarat col. Constantin Nicolescu, seful de cabinet al inspectorului-sef din IJP Mehedinti. Acesta a mai spus ca un control de audit al MEC ar fi putut fi realizat in perioada fostei conduceri a inspectoratului scolar si ca este vorba numai de o cercetare pe linie interna a MEC. Inspectorul general adjunct la ISJ Mehedinti, Stelian Petrescu, aproba varianta celor de la politia mehedinteana, declarind ca din luna aprilie 2001, de cind au fost operate schimbari in structura de conducere a inspectoratului, nu s-a mai efectuat nici un control al MEC care sa vizeze indemnizatiile profesorilor din mediul rural: „Cred ca este vorba de faptul ca o parte dintre profesorii de la comune si sate, care aveau de zeci de ani viza de flotant pe buletin, si-au declarat domiciliul in localitatea in care predau. Sint situatii cu profesori care predau de 30 de ani la tara, dar au domiciliul in alta localitate. Ei au viza de flotant si mi se pare normal ca, dupa atitia ani in care si-a tocit pantofii prin noroaie, sa primeasca aceasta indemnizatie. Noi nu am avut un astfel de control si nici nu am primit de la fosta conducere procesele-verbale prin care puteam sa observam daca au existat asemenea verificari. Potrivit statutului cadrelor didactice, acesti profesori trebuia sa beneficieze si de locuinte din partea primariei din localitate. Cred ca, mai degraba, acesti profesori au fost raportati de catre sefii posturilor de politie, adica de cei pe care i-au invatat carte“.
Eforturi „recompensate“ cu dosare de cercetare penala
Cu toate ca in Mehedinti nu se afla, potrivit politiei, un dosar de cercetare penala care sa-i priveasca pe dascali, cazurile din celelalte judete ale tarii ii pot speria pe profesori. Valoarea prejudiciului creat prin plata indemnizatiilor catre profesorii din mediul rural din toata tara care ar fi dat declaratii false se ridica la aproximativ 500 de milioane de lei. Raportata la cei 364 de profesori cercetati, suma care i-ar reveni unui profesor ar fi de 114.000 de lei, in medie, lunar. Cu acesti bani, un profesor nu-si plateste nici macar trei curse din localitatea unde preda si pina acasa. Efortul depus de dascalii nevoiti sa parcurga zeci de kilometri pina la scoala a fost „recompensat“ acum de politie cu actiuni de cercetare penala. Dintre cele 4.929 de cadre didactice din judetul Mehedinti, mai mult de jumatate isi desfasoara activitatea in mediul rural. Prin actiunea „politieneasca“ declansata impotriva lor, numarul dascalilor de la comune si sate are toate sansele sa se reduca drastic, cu consecinte negative pentru invatamintul romanesc. In tot acest timp, sefii posturilor de politie comunale nu misca un deget pentru prinderea infractorilor din mediul rural.