33.9 C
Craiova
sâmbătă, 28 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCind vecinu'-si unge gardul, te loveste...bumerangul!

Cind vecinu’-si unge gardul, te loveste…bumerangul!

Satul Izvor, comuna Simnicul de Sus…o comunitate mica de oameni, vecini care se cunosc de o viata, coplesiti de aceleasi probleme si impartind toti bucuriile si necazurile fiecaruia. Numai ca, o data cu retrocedarea pamintului, a aparut in Izvor si saminta de scandal. Ba ca vecinul a mutat gardul cu o palma, ba ca ala a luat la cimp pamint mai bun si mai mult, ba ca alde cutare s-a imbogatit ilicit si si-a luat tractor din care ii priveste de sus pe toti…toate au fost tot atitea fitile in strinsa legatura cu butoiul de pulbere al nervozitatii generale. Si n-a fost nevoie decit de o mica scinteie pentru ca nemultumirile acumulate „en-detail“ sa degenereze intr-un scandal de proportii. Nu mai putin de unsprezece oameni, tineri si batrini, femei si barbati, s-au batut ca chiorii, intr-o dupa-amiaza de vara, pentru…un gard! De atunci, adica in urma cu aproape trei ani, oamenii cu pricina, mai batrini si mai intelepti acum, sint prizonierii chinuiti ai unei anchete incilcite care ii poarta de la politie la tribunal si de la judecatorie la legist. Pentru ca trebuie sa se faca dreptate, nu!?

Piatra bate fierul

Marin Jugravu are acum 72 de ani; un batrin impovarat de ani si de boala, care nu vrea decit sa i se faca dreptate. Petrica, fiul, si Paulina, sotia, au fost alaturi de el atunci, in vara anului 1999, cind s-a incins o bataie haiduceasca intre cei trei Jugravu si inca opt vecini.

„Eu m-am apucat sa fac gardul din fata, dintre mine si vecina mea, Eugenia Vitan. Dupa ce l-am terminat am dat cu ulei ars pe gard, mai intii pe partea dinspre mine, apoi pe partea dinspre ea. Cind mai aveam citeva scinduri de dat cu ulei, ea a venit, a inceput sa ma jigneasca, sa bata intr-o tinichea si sa tipe dupa ajutor. Au venit si vecinii de linga ea, Jugravu Ion cu fiul lui Marin, un alt vecin de peste drum, Ion Constantin, cu Dumitru Ionel, cu nevestele, m-au prins intr-un colt si au vrut sa ma bata“, spune batrinul Jugravu. Spusele ii sint confirmate de ceilalti membri ai familiei, care povestesc detaliat cum au tinut piept cu greu coalitiei sustinute a vecinilor, indirjiti de „ura personala, invidie si bautura“ (dupa cum spunea clanul Jugravu). „L-au incoltit pe tata, i-au dat cu aracul in cap, i-au rupt mina cu un pietroi de trei kile sapte sute, pe care il avem si acum in curte, puteti sa-l si pozati. Jugravu Marin a dat cu o farfurie cu nisip si cu o dreava de fier, o vecina a sarit la mine si m-a zgiriat pe ochi, mi-a rupt pantalonii, abia am scapat din miinile lor, timp in care nimeni de la politie n-a venit! Am obtinut si certificat medico-legal, numai ca nici pina acum nu s-au terminat cercetarile, iar dosarul nu a ajuns in instanta. De aproape trei ani, dosarul se plimba de la Politia Simnicul de Sus la procuratura si inapoi si cred ca se incearca musamalizarea cercetarilor“, spune Petrica Jugravu. Scenariul „bataliei din Simnicul de Sus“, imortalizat fidel in memoria tuturor, se deruleaza scena cu scena: piatra loveste capul, femeia vine cu lemnul, fiul cu fierul, restul cu injuriile, pietrele si ghearele, politia sta, lumea se aduna ca la urs, iar martorii nu mai stiu nimic fiind toti implicati si partinitori. Familia lui Nicolae Jugravu iese din infruntare ranita, dar victorioasa, cu moralul ciumpavit si cu rana de pe onoare imposibil de alinat altfel decit cu o dulce hotarire judecatoreasca, favorabila si definitiva.

Cel mai bazat pe… „certificat“!

De cealalta parte, parerile sint, evident, contrare spuselor clanului Jugravu, adevarate, si…mai numeroase! Scenariul vecinilor prezinta o alta varianta a „luptei din Simnic“, iar secventele filmului cuprind si alte unghiuri. „Ranitii“ au dovedit cu acte in regula ca au iesit infrinti din batalie; Nicolae Jugravu are un certificat medico-legal din care reiese ca a avut nevoie de 120 de zile de ingrijire medicala, iar ceilalti vecini, mai…rezistenti, s-au ales cu certificate pentru nici o saptamina de suferinta. „A venit la mine in curte fara sa imi ceara voie si, cind i-am spus sa plece, a sarit la mine, mi-a zis ca imi taie limba, nevasta lui m-a jignit, m-a facut naroada, cocosata, batrina, urita…Am strigat dupa ajutor, ca altfel ma bateau la mine in curte, ca asa au mai facut si cu barbatul meu si cu prima lui nevasta“, spune Eugenia Vitan, vecina trecuta si ea de 70 de ani. „Daca nu saream noi, cred ca ii taia limba…Fiu-sau a sarit cu levierul, dar capul rautatilor e nevasta-sa, Paulina. Ce sa va spun….am cheltuit la bani, ca ne judecam de trei ani! Cite dosare si cite procese au aci, cu citi oameni s-au judecat… ca astia asa sint, oameni rai si caposi!“ spune Ion Niculina, o alta vecina. Nici Marin Jugravu, om batrin si bolnav si ruda mai indepartata a ultragiatului Nicolae Jugravu, inca nu si-a explicat cum a degenerat conflictul din vara lui 1999 in adevarat „razboi“. Si nici nu stie cum sa iasa basma curata din procesele in care ii poarta pe toti, ca inculpati.

Politia e suprasaturata de dosarele Jugravu

Politistul care era sef de post in 1999, Marin Sisu, a „suportat“ o rotire de cadre si a scapat de dosarele Jugravu; Lucian Miscu e singurul politist care era in comuna si in urma cu trei ani, cind s-a intimplat „conflictul“! La auzul intregii „afaceri“, reactia lui a fost cit se poate de sincera: „Domnule…am facut ulcer de cind am venit aici! De esti bun, de esti rau, tot al dracu’ esti! Jugravu asta ne-a reclamat pe toti, are procese peste procese, dosare si reclamatii pentru cinci-sase cetateni….E informat, stie pe unde sa se duca si ce sa faca si ii tiraste prin procese pe amaritii astia. Una, doua vine peste noi sa se intereseze de dosarele lui, ca, daca nu am avea si munca de teren, noi ar trebui numai sa stam si sa stringem declaratii pentru toate dosarele in care e el implicat!“. Din spusele politistului, dosarul s-a cam plimbat de la procuratura inapoi la post deoarece era nevoie de probe suplimentare, declaratii si alte…proceduri. Momentan, dosarul e din nou „in gradina“ procurorilor, de unde toti spera sa nu se mai intoarca si sa ia asadar calea instantei pina nu se prescriu faptele, decedeaza cei implicati sau intregul corp politienesc din comuna face astenie pe fond de stres. Petre Jugravu, reprezentantul intereselor tatalui sau, Nicolae, are o memorie buna si un carnetel in care isi noteaza tot, de la nup-urile (neinceperea urmarii penale) care lovesc direct in justetea reclamatiilor, pina la numarul completului de judecata, data infatisarii si alte detalii tehnice.

Acesta este numai un episod in care familia lui Nicolae Jugravu apare ca participanta intr-un conflict cu vecinii. Reporterii GdS sint siguri ca, in curind, va urma un alt episod, deoarece batrinul Jugravu a mai suferit, in 1996, un alt necaz: un alt vecin a aruncat o caramida, l-a lovit pe batrin in barba si i-a cauzat, conform certificatului medico-legal, pe linga traumatismul din barba, si „fractura a conductului auditiv extern“. Lucru care trebuie pedepsit, ca doar de-aia exista justitie!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS