33.1 C
Craiova
duminică, 30 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCasa Nationala de Asigurari de Sanatate acuza liderii medicilor de familie de neseriozitate

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate acuza liderii medicilor de familie de neseriozitate

„Liderii organizatiilor medicilor de familie sint total neseriosi daca, in urma cu o saptamina, au semnat protocolul prin care au acceptat o anumita suma pentru listele de capitatie si servicii, iar acum s-au razgindit si cer majorarea alocatiilor“, a declarat ieri in conferinta de presa, Eugeniu Turlea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Potrivit protocolului semnat la inceputul saptaminii trecute, de presedintele CNAS, presedintele Patronatului Medicilor de Familie – Doina Mihaila, liderul Societatii Nationale a Medicilor de Familie – Cristian Oana si avizat de Ministrul Sanatatii si de presedintele Colegiul Medicilor din Romania, Mircea Cinteza, valoarea punctului pentru fiecare persoana inscrisa pe lista a fost stabilita la 10.046 de lei, iar cea pentru fiecare serviciu la 5.351 de lei.

„Nu vom accepta alte negocieri decit daca numarul consultatiilor din spital si al internarilor vor scadea, pentru ca majorarea bugetului pentru asistenta primara implica diminuarea fondurilor destinate celorlalte servicii“, a mai spus Turlea. In plus, dupa semnarea protocolului, executivul a aprobat o ordonanta de urgenta cu valorile anuntate.

Liderii organizatiilor medicilor de familie – inclusiv sefii de filiale – s-au intilnit duminica la Bucuresti, hotarind sa solicite CNAS majorarea valorii punctului per capita la 20.000 de lei, altfel majoritatea cabinetelor medicale din Transilvania, dar si din alte zone vor fi inchise. Potrivit directorului general al CNAS, Iulian Popescu, un doctor care are inscrise pe lista o mie de persoane obtine un venit de 12 milioane de lei, pentru 1.500 de persoane – 17 milioane, iar pentru 2.000 de pacienti – intre 21 si 22 de milioane de lei. Doctorii cu mai putin de o mie de persoane inscrise pe lista ar trebuie sa se grupeze, pentru ca veniturile realizate sint mici, iar cei cu peste 2.500 de pacienti ar trebuie sa transfere o parte din asigurati unor medici cu mai putini inscrisi, pentru ca nu pot asigura asistenta medicala de calitate daca au prea multe persoane la consultatie, a mai spus Turlea.

La nivel national, exista 11.700 de medici de familie, peste 11 milioane de platitori la fondul asigurarilor de sanatate si aproximativ 21 de milioane de asigurati. Numarul medicilor de familie cu mai putin de 500 de persoane inscrise pe lista reprezinta doi la suta din totalul acestor doctori.

Peste aceasta valoare sint judetele Timis -14 la suta, Gorj – cinci la suta; Mehedinti – cinci la suta. Numarul medicilor care au intre 500 si 1.000 de pacienti pe lista reprezinta zece la suta din total, peste aceasta valoare situindu-se judetele: Alba si Arad – 18 la suta, Caras-Severin – 17,7 la suta; Cluj si Dolj – cite 16 la suta, Covasna, Maramures si Mures – cite 15 la suta si Timis – 30 la suta. In jur de 20 la suta dintre doctori au pe liste un numar de pacienti oscilind intre 1.000 si 1.500, la nivel national.

Peste aceasta medie se situeaza judetele Maramures si Satu Mare – cite 23 la suta, Cluj – 24 la suta, Mures – 27 la suta, Dolj si Arad – cu cite 28 la suta, Sibiu si Timis – cite 30 la suta si Caras-Severin – 34 la suta. In jur 31 la suta dintre medici au in medie 1.500-2.000 de pacienti pe liste, aproximativ 23 la suta au intre 2.000 si 2.500, noua la suta au intre 2.500 si 3.000, trei la suta intre 3.000 si 3.500, si doi la suta au peste 3.500.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS