33.1 C
Craiova
duminică, 30 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa SC ARVA SA, scandalul se tine lant de patru ani

La SC ARVA SA, scandalul se tine lant de patru ani

O unitate extrem de „atractiva“

SC ARVA SA, din Craiova, una dintre cele mai mari baze pentru aprovizionarea agriculturii din tara, a fost transformata intr-un imens depozit angro. Spatiile acestei societati au fost inchiriate de SC MARLOREX SRL. Pina in 1989, in fiecare judet exista cite o astfel de baza, dimensionata in functie de necesarul si specificul agricol si de importanta segmentului agrar. Baza 16 din Craiova, infiintata in 1951, era a patra ca marime din tara. In anul 1994, la fosta baza, actualmente SC ARVA SA, a demarat procesul de privatizare prin metoda MEBO. In acel moment, capitalul social al agentului economic, de 500 de milioane de lei, era detinut de FPS – 70% si FPP – 30%. Prin HG 500/1994, cu privire la societatile in curs de privatizare, capitalul social al SC ARVA a fost majorat de opt ori, ajungind astfel la valoarea de patru miliarde de lei. In patrimoniul societatii erau trei hale mari pentru depozitarea marfurilor, doua poduri rulante, o hala pentru depozitarea produselor chimice (pesticide, insecticide, ingrasaminte etc.), trei baraci metalice, fiecare avind suprafata de 400 mp. Toate acestea erau amplasate pe o platforma betonata de aproape patru hectare, situata pe DE 70, la intrarea in Craiova dinspre Timisoara. Cai de acces: sosea si cale ferata. Nu stia conducerea de atunci cit de „atractiva“ va fi societatea cu pricina.

Un contract – simburele scandalului etern

La un an de la demararea procesului de privatizare, fostul director, Adrian Stoican, in prezent pensionar, a semnat un contract de inchiriere cu Gheorghe Bloj, patronul SC MARLOREX SRL, pentru un spatiu comercial din imensele depozite ale SC ARVA SA. „Daca aveam atunci cel mai mic habar cu cine m-am incurcat, nu l-as fi primit nici macar in audienta, darmite sa semnez cu el un contract“, a spus Adrian Stoican. Din acel moment a inceput balamucul asa-ziselor actiuni, generat de mirajul banilor, pe de o parte si al goanei dupa pachetul majoritar de… voturi, pe de alta parte. Pentru privatizare, la 1 aprilie 1993, in baza Legii 77/1994, 114 salariati, din totalul de 133, au constituit Asociatia PAS ARVA SA, in scopul protejarii participantilor in procesul de privatizare prin cumpararea actiunilor emise de societate. Asociatia a fost inregistrata la Judecatoria Craiova, cu nr. VJ/73/93. Imediat ce s-a constituit, PAS a incheiat doua contracte de vinzare-cumparare cu FPP Oltenia (nr. 150/20.09.1994) pentru cele 30 de procente, si cu FPS Bucuresti (nr. 533/10.08.1994), pentru capitalul de 70%. Contractul cu FPP a fost achitat integral cu certificate de proprietate si cu bani, insa nu au fost emise actiuni nominative de catre SC ARVA SA. Contractul cu FPS, pentru 191.518 actiuni si printr-un act aditional pentru inca 55.393 de actiuni, a fost achitat in mai multe transe, pina in anul 2000. Contractul prevedea rate anuale pina in 2003. Potrivit art 7.6 din contractul cu FPS, cumparatorul garanta achitarea integrala a pretului actiunilor, gajind chiar cu acestea. Actiunile erau indisponibilizate in numele FPS pina la achitarea integrala a pretului.

Actiunea – ochiul dracului

In 1999, fostul sef al serviciului contabilitate, Silvia Berescu, a inceput sa cumpere asa-zise actiuni de la majoritatea salariatilor. Pretul unei „actiuni“ a fost de cinci milioane de lei. Zeci de persoane i-au vindut actiuni Silviei Berescu. Toate contractele de vinzare-cumparare se incheiau in fata notarului. De exemplu, I.F.B. i-a vindut Silviei Berescu, pe 20 mai 1999, „tot pachetul de actiuni pe care-l detinea“ pentru 75 de milioane de lei. In contract nu s-au precizat numarul de actiuni si nici pozitiile acestora din registrul de actionari. Se spune doar ca „Pachetul de actiuni a fost dobindit de mine, vinzatorul, in procesul de privatizare al SC ARVA SA“, proces care era in desfasurare, PAS neachitind insa intreaga suma catre FPS Bucuresti. Documentul a fost totusi autentificat de notarul public Florentina Stefanescu contra unei taxe de 375.000 de lei. Actul nu a fost insa trecut prin grefa judecatoriei, in acesta nefacindu-se dovada clara a dreptului de proprietate al vinzatorului. Notarul Florentina Stefanescu a legalizat citeva zeci de astfel de contracte, toate fiind inregistrate in perioada mai – august 1999. Referitor la acest aspect, Silvia Berescu a declarat:„Asa cum facusem public, am intentionat sa achizitionez pachetul majoritar de actiuni. Cind am intrunit 52% din totalul actiunilor, m-am oprit. Pot sa va spun ca toti colegii ma rugau sa le cumpar actiunile, pentru ca aveau nevoie de bani“. In procesul-verbal al sedintei din 7 mai 1999, este confirmat acest lucru, declaratia Silviei Berescu fiind consemnata acolo. Consiliul de Administratie de atunci a hotarit sa sesizeze organele de ancheta, reclamind ca actiunile s-au tranzactionat fraudulos. Silvia Berescu a precizat ca, deoarece era angajata societatii, putea cumpara actiuni, pentru ca nu se modifica structura actionariatului. Astfel se prelua in cadrul PAS-ului si gajul FPS. „Adevarul e ca le era frica, pentru ca le spusesem ca dupa ce voi fi actionar majoritar, nu voi mai permite haosul de acolo“, a spus Silvia Berescu

Sobolanii si miliardele

Fosta conducere a SC ARVA SA a reclamat ca in luna mai 1999, chiriasul societatii, Ghita Bloj, a incetat platile. Prin contract, SC MARLOREX se obligase sa plateasca o chirie lunara 10.000 USD, la cursul de referinta al BNR, la data efectuarii platii. Ghita Bloj a spus ca, de comun acord cu administratia SC ARVA, a efectuat multe reparatii la spatiile societatii, urmind ca pretul lucrarilor sa fie scazut din chirie. „Din acel moment n-am mai platit, pentru ca nu stiam cit o sa coste reparatiile“, a mai spus Ghita Bloj. Contravaloarea reparatiilor la instalatiile sanitare din spatiile ARVA, efectuate de SC MARLOREX, s-au ridicat in 1999 la 417,97 milioane de lei, pentru instalatiile sanitare (factura nr. 9393272/29.12.1999), iar cele de la hidroizolatie, reparatii geamuri, alei, platforma, usi si ferestre, confectii aluminiu, la 1,314 miliarde de lei (factura nr. 9393271/29.12.1999). Prin procesele-verbale nr. 22 si nr. 23 din 07.01.2000 au fost compensate datoriile reciproce intre SC ARVA SA Craiova si SC MARLOREX SRL“, in valoare totala de peste 1,8 miliarde de lei (contravaloarea a trei facturi). Adrian Stoican spune ca acele facturi au fost umflate foarte mult. Conducerea MARLOREX sustine contrariul spunind ca mai era putin si halele se prabuseau pe oameni, iar la toaleta nu se putea intra din cauza inundatiilor si a… sobolanilor. Fosta conducere a SC ARVA SA spune ca si DOLJCHIM SA a avut de tras dupa urma MARLOREX. Reprezentantii SC ARVA ne-au prezentat adresa nr. 2916/03.08.1999 a DOLJCHIM, in care se comunica: „In incinta societatii dvs. isi desfasoara activitatea SC MARLOREX SRL. Deoarece aceasta are un sold debitor catre noi de 3,036 miliarde de lei, va rugam sa precizati daca societatea are debite catre dumneavoastra sau daca aveti o hotarire judecatoreasca in acest sens“. In replica, cei reclamati ne-au prezentat o alta adresa a DOLJCHIM, nr. 1015/07.02.2002, in care se arata ca MARLOREX nu mai figureaza cu debit.

Totul pentru bani

Silvica Virvoreanu, fosta salariata a SC ARVA, a spus ca a fost amenintata de catre Silvia Berescu: „Am vindut actiunile mele unei persoane straine de PAS, pe nume Gheorghe Bloj, prin intermediara Silvia Berescu. Am fost amenintati ca, daca nu vrem sa vindem actiunile, vom fi disponibilizati“. Ea a mai spus ca si-a exprimat nemultumirea fata de colegi, atragind oprobriul acestora fata de Ghita Bloj, motiv pentru care, pe 29 martie 2000, a fost lovita. „In biroul lui Bloj, care nu avea nici o legatura cu SC ARVA SA, am fost insultata si amenintata de Silvia Berescu si de sotia lui Bloj. Am parasit biroul de frica, iar in curtea SC ARVA SA am fost luata de par de sotia lui Bloj, iar Gheorghe Bloj m-a lovit cu pumnii si cu picioarele in cap si in torace. A intervenit juristul lui Bloj, un tip pe nume Adrian, care l-a oprit sa ma mai loveasca“. In replica, Gheorghe Bloj a spus: „Da, i-am dat doua palme pentru ca m-a scos din sarite. A luat 30 de milioane de lei pe actiuni. Pe urma a venit si a mai cerut cinci milioane, motivind ca are copilul bolnav. A primit si aceasta suma. Cind a trebuit sa semneze in registrul actionarilor, a venit la mine si mi-a spus ca nu semneaza pina nu-i dau diferenta pina la 70 de milioane de lei. Atunci n-am mai rezistat. Am fost condamnat pentru asta si am platit amenda de sase milioane. Nici in timpul procesului nu ma lasa in pace. Mi-a cerut 200 de milioane sa ne impacam“. Gheorghe Bloj a mai spus ca tot scandalul a inceput de la faptul ca nu a fost de acord sa cumpere actiunile fostului director, Adrian Stoican. „Imi cerea 20 de milioane de lei pe actiune, in total 500 de milioane de lei. I-am spus ca toata lumea le vinde cu cinci milioane. Atunci mi-a spus c-o sa se tina de mine numai cu reclamatii“. Silvia Berescu a adaugat: „Eu eram cea care cumpara actiuni. Initial, senatorul Gheorghe Ionescu a vrut sa cumpere actiunile, dar a oferit doua milioane pe actiune. Pe linga faptul ca nu putea primi actiuni, societatea fiind inchisa, eu am oferit cinci milioane. Adrian Stoican ma roaga si acum sa-i cumpar actiunile. Imi pare rau, dar nu mai am ce sa fac cu ele. Tot ce am avut i-am vindut lui Nicu Irimescu, iar eu m-am transferat la alta societate“.

Politia stie…!

In raportul de expertiza asupra intregii afaceri, solicitat de politistii craioveni, in dosarul nr. 83306/1999, sint scoase la iveala multe amanunte din culise. In perioada 9 aprilie – 8 iulie 1999, Silvia Berescu cumpara actiuni la SC ARVA SA, Ion Badea, administrator la SC MARLOREX, si Cici Catalina Meghisanu, sef compartiment personal, au ridicat din conturile societatii de la BANCPOST si ROMEXTERRA suma totala de 2,744 miliarde de lei, cu 30 de cecuri, fara sa inregistreze tranzactiile in registrul de casa. Cei doi au declarat ca banii au fost predati lui Gheorghe Bloj, iar acesta spune ca i-a platit lui Conrad Adrian cu dispozitii de plata. Pentru neinregistrarea sumelor, cei doi salariati ai lui Gheorghe Bloj au platit o amenda de… un milion de lei, iar pentru depasirea plafonului de casa, 30 de milioane de lei. Ambele amenzi au fost achitate in momentul efectuarii controlului. Din datele pe care le detin insa organele de politie, Conrad Adrian nu a mai venit in tara din 1998 si deci contractul incheiat in numele lui este semnat de alta persoana. Conducerea SC MARLOREX a precizat ca acesta este angajat in armata germana. Potrivit aceluiasi raport solicitat de politie, prejudiciul pe care SC MARLOREX l-a adus societatii ARVA SA este de aproximativ 600 de miliarde de lei. Este vorba de lunile iunie, iulie si august 1999, in care SC MARLOREX si-a incetat platile catre SC ARVA, „de comun acord cu administratia acesteia, existind chiar un proces-verbal in acest sens“, a precizat Gheorghe Bloj.

Interese mascate de scandal

Conform unei adrese a IJP Dolj, din iulie 2001, in dosarul 89306/1999, semnata de inspectorul sef, s-a inceput urmarirea penala importiva numitilor Gheorghe Bloj, asociat unic la SC MARLOREX SRL, si Tudor Dumitrescu, director la SC ARVA SA, pentru savirsirea infractiunilor de neglijenta in serviciu, fals, uz de fals, fapte prevazute si pedepsite de art. 249, 289 si 291 Cod penal, art. 13 din Legea 87/1994, art. 40 din Legea nr.82/1991 si art 266 din Legea nr. 31/1990. Ghorghe Bloj a precizat insa ca este vorba de o greseala de contabilitate, mai precis depasirea plafonului de casa, care probabil se va solda cu o amenda. Cei reclamati au mai spus ca fosta administratie a SC ARVA SA a dat imense cantitati de ingrasaminte luate de la DOLJCHIM, pe care le-a imprastiat pe la SRL-urile casei, de la care nici pina in prezent nu s-au mai recuperat bani. „Un abuz grav s-a petrecut in octombrie 1999. Atunci administratia lui Adrian Stoican a dat dividende unui anumit grup de salariati, inainte de a se fi stabilit profitul unitatii si de a se fi efectuat balanta contabila. Acestia sint cei care ne reclama peste tot“, a spus Nicu Irimescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS