33.1 C
Craiova
duminică, 30 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScrisoarea lui Tony Blair nu a influentat alegerea ofertelor pentru Sidex

Scrisoarea lui Tony Blair nu a influentat alegerea ofertelor pentru Sidex

Scrisoarea premierului britanic Tony Blair, trimisa guvernului roman in luna iulie 2001, a reprezentat doar un mesaj de politica generala privind dezvoltarea relatiilor economice bilaterale dintre Marea Britanie si Romania si nu a influentat procesul de selectionare si evaluare a ofertantilor pentru achizitionarea combinatului siderurgic Sidex Galati, a declarat ieri premierul Adrian Nastase.

El a aratat ca un proces de privatizare de genul celui derulat la Galati nu se poate efectua in baza unei scrisori primite de seful guvernului, indiferent de emitentul acesteia. „Aceasta scrisoare a sosit intr-un moment in care procesul de evaluare a ofertelor se finalizase, iar decizia privind privatizarea Sidex fusese deja luata“, a spus Nastase. Potrivit unor informatii aparute in presa britanica, premierul Tony Blair a intervenit pe linga seful executivului roman, Adrian Nastase, in favoarea lui Lakshmi Mittal, proprietarul LNM Holdings, in vinzarea combinatului Sidex Galati, la o luna dupa ce miliardarul de origine indiana a donat Partidului Laburist suma de 125.000 de lire sterline.

Intr-o scrisoare adresata in luna iulie premierului roman, Tony Blair si-a exprimat satisfactia cu privire la un eventual parteneriat cu LNM Holdings si a aratat ca aceasta vinzare va spori sansele Romaniei de a adera la Uniunea Europeana (UE). Adrian Nastase a mai spus ca grupul LNM Holdings a fost selectionat intrucit ocupa un loc important in domeniu, fiind al patrulea producator de otel din lume, si pentru ca a depus singura oferta serioasa pentru privatizarea Sidex, celelalte propuneri primite de guvern vizind numai preluarea managementului societatii. „Decizia nu a fost luata deoarece firma era din Marea Britanie, ci pentru ca a fost cea mai serioasa oferta“, a precizat Nastase.

In privinta sustinerii de catre Marea Britanie a procesului de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana, premierul a reamintit ca acest lucru a fost anuntat de prim-ministrul cu Tony Blair chiar in Parlamentul Romaniei, cu prilejul vizitei efectuate in 1999 la Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS