33.1 C
Craiova
duminică, 30 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatiunile pomicole din Mehedinti au cazut in paragina

Statiunile pomicole din Mehedinti au cazut in paragina

In timp ce italienii cumpara hectarul de meri de la Burila Mare cu trei milioane de lei, la Ostrovul Corbului, iranienii sint interesati de migdali

Recunoscute odata pentru productia de calitate, livrata la export, fermele pomicole din sudul judetului Mehedinti sint acum in paragina. De citiva ani nu

s-a mai efectuat nici o lucrare. Datoriile mari ale acestor statiuni, de zeci de miliarde de lei, s-au transformat in creante, care au dus la executarea silita a unor bunuri ale societatilor.

Reprezentantii Prefecturii si cei ai Consiliului Judetean Mehedinti si-au incheiat, la sfirsitul saptaminii trecute, periplul prin fermele pomicole din zona de sud a judetului. Situatia dezastruoasa a statiunilor de cercetare si productie pomicola din judet, constatata la fata locului, nu este de data recenta. De citiva ani, nimeni nu a mai investit in ingrijirea plantatiilor, acestea fiind lasate in paragina. Multe hectare de meri sau pruni au luat foc in anii trecuti, o mare suprafata pomicola fiind astfel irecuperabila. In plus, datoriile societatilor care „administreaza“ aceste ferme depasesc, in unele situatii, valoarea intregului patrimoniu. Ferma pomicola de la Valea Anilor are datorii de peste 16 miliarde de lei, majoritatea utilajelor agricole fiind puse sub sechestru asigurator. Pomii nu au mai fost curatati de aproximativ zece ani. Doar 30 de hectare, care au fost concesionate unei persoane particulare, au fost ingrijite si vor da roade si in acest an. Prefectul de Mehedinti, Dan Trancota, s-a aratat nemultumit de faptul ca Vasile Trandafir, seful statiunii pomicole, si-a amenajat o ferma de porci chiar in interiorul statiunii. Tot aici si-a garat si utilajele agricole proprii. „Nu a parut deloc ingrijorat de datoriile de peste 16 miliarde de lei pe care le are societatea. Nu mi se pare normal sa nu se intereseze de soarta societatii pe care o conduce“, a declarat prefectul Dan Trancota. La Burila Mare, plantatia pomicola, unde altadata lucrau citeva sute de oameni, este in paragina. Cele 28 ha de mar si 12 ha de caisi nu au mai fost ingrijite de nimeni. SC ZORILE SA Burila Mare inregistreaza in prezent datorii de miliarde de lei la bugetul Casei Judetene pentru Asigurari de Sanatate (CJAS) Mehedinti. Din aceasta cauza s-a trecut la sechestrarea utilajelor agricole si a bunurilor imobile apartinind societatii. O parte din plantatia cu meri a fost deja luata de investitori italieni. Pretul pe care il ofera pe un hectar de pomi fructiferi este de trei milioane de lei, mult prea mic pentru un taran care stie sa aprecieze valoarea pamintului.

Strainii sint interesati de plantatiile noastre

Statiunea pomicola de la Ostrovul Corbului mai are trei angajati. Nici aici, situatia nu este diferita de cea existenta la Burila Mare sau la Valea Anilor. Damian Dumitru, seful fermei, a declarat ca datoriile societatii catre bugetul de stat sint de peste sapte miliarde de lei. Din cele 160 de hectare de plantatie, mai mult de jumatate apartin domeniului privat. Investitori din Italia si din Iran s-au aratat interesati de cele sase hectare de plantatie de migdali, iar restul au fost lasate uitarii. Autoritatile mehedintene au vizitat saptamina trecuta si plantatiile de meri si pruni de la Strehaia si Balota. Din dorinta de a pastra „imaginea de altadata“ a fermei de la Balota, conducerea societatii i-a oferit prefectului Dan Trancota citeva mere cumparate de pe piata. Acestea nu erau insa din Romania, ci importate de la turci. Necesarul de forta de munca pentru ingrijirea plantatiilor de pomi din Mehedinti este de peste 800 de persoane. Daca se vor gasi solutii pentru salvarea acestor plantatii, pina nu va fi prea tirziu, aceste locuri de munca ar putea fi asigurate. Conducerea Penitenciarului Drobeta Turnu Severin a promis sa sprijine cu forta de munca o parte din lucrari. Acesta ar fi un prim pas, dar mai sint de parcurs multi pentru revigorarea pomiculturii mehedintene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS