33.1 C
Craiova
duminică, 30 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn tinar de 26 de ani isi va petrece restul vietii in inchisoare

Un tinar de 26 de ani isi va petrece restul vietii in inchisoare

• Stefan Bolovan, din comuna Cioroiasi – Dolj, a fost condamnat la detentie pe viata pentru ca si-a ucis parintii • Considerind ca pedeapsa care i-a fost aplicata este mult prea aspra, Rozi a formulat apel impotriva sentintei Tribunalului Dolj • Curtea de Apel Craiova a decis in cursul saptaminii trecute sa mentina pedeapsa, apreciind ca respectivul condamnat nu poate fi oprit de la savirsirea altor infractiuni decit prin izolarea lui definitiva

Stefan Bolovan, zis Rozi, in virsta de 26 de ani, locuia in Cioroiasi – Dolj, in casa parintilor concubinei sale. Era cunoscut drept o persoana violenta, cu accese de furie indeosebi impotriva tatalui sau, care incerca in fel si chip sa-l aduca pe drumul cel bun. Bolovan nu fusese usa de biserica, avind de-a face cu reprezentantii legii in mai multe rinduri. La 17 ani, el a fost condamnat de Judecatoria Bailesti la doi ani de inchisoare pentru furt calificat, pedeapsa din care a efectuat un an si noua luni, fiind eliberat conditionat. In 1994 a primit o alta condamnare – un an inchisoare tot pentru furt calificat – pedeapsa pentru care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii. Si asta nu e tot. In urma unei discutii aprinse cu tatal sau, Stefan a dat foc unor cladiri anexe ale gospodariei parintesti, primind o noua sanctiune pentru distrugere – un an si trei luni de inchisoare si revocarea suspendarii conditionate a pedepsei anterioare. S-a intors in penitenciar, unde a stat din 20 octombrie 1997 pina la 27 octombrie 1998, data la care a fost din nou eliberat conditionat.

Si-a injunghiat parintii pentru ca nu l-au lasat sa taie porcul

Pe 14 aprilie 2001, Rozi daduse o raita cu caruta pe la circiumile din Perisor si Galiciuica. Cu mintea tulburata de bautura, dupa-amiaza s-a intors acasa. Cuprins subit de dorinta de a-si sprijini parintii – Ion si Paula Bolovan, s-a oprit la casa parinteasca pentru a da o mina de ajutor la taierea mielului de Paste. Tatal sau i-a spus ca facuse asta inca de dimineata si l-a apostrofat cind l-a vazut in ce hal de beat era. Fara sa-i pese, Stefan a intrat in casa, de unde a luat un cutit, apoi s-a indreptat catre cocina porcilor cu intentia de a sacrifica un godac. Ion Bolovan i-a cerut sa se potoleasca, pentru ca n-au nevoie de carne de porc, fiind suficient mielul sacrificat. Fara nici o vorba, Rozi s-a intors catre tatal sau si i-a infipt cutitul in piept. Vazind isprava fiului sau, Paula Bolovan a dat fuga sa-si ajute sotul. S-a ales si ea cu o lovitura de cutit in inima, decedind pe loc. Vecinii au incercat sa sara in ajutorul sotilor Bolovan, dar n-au avut curajul sa patrunda in curte, caci Rozi a aruncat spre ei cu o barda. Cuprins de o stare de agitatie deosebita, el s-a urcat apoi pe stilpul din fata casei, taind firele de curent electric. Abia intr-un tirziu, cumnatul sau, Valentin Urziceanu, a reusit sa-l altoiasca pe la spate cu un par, iar doi vecini l-au imobilizat pe Stefan. Apoi, satenii au incercat sa-i salveze viata lui Ion Bolovan, dar acesta a murit in drum spre spital.

In spatele gratiilor pina la batrinete

Stefan Bolovan si-a recunoscut faptele in fata politistilor si a procurorului, dar le-a pus pe seama starii avansate de ebrietate in care se afla. Medicii legisti au stabilit insa ca isi pastrase discernamintul, in ciuda tulburarilor de personalitate, cauzate de consumul de alcool. Pronuntindu-se asupra acuzatiilor de omor calificat si deosebit de grav, Tribunalului Dolj l-a condamnat pe inculpat la pedeapsa detentiunii pe viata. Sanctiunea a fost mentinuta si de Curtea de Apel Craiova, la judecarea apelului formulat de cel condamnat considerindu-se ca scopul pedepsei – acela de prevenire a savirsirii unor noi infractiuni – nu poate fi atins decit prin izolarea definitiva in spatele gratiilor a lui Stefan Bolovan. Care isi va petrece tot restul vietii in inchisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS