4.8 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024

Stiri diverse

Rinca – Gorj nu va fi declarata statiune

Rinca nu va fi declarata statiune balneo-climaterica nici in acest an din cauza lipsei conditiilor corespunzatoare. Lucrarile de aductiune cu apa nu au fost realizate, retelele interioare pentru electricitate lipsesc si nici canalizarea nu exista. Prefectul de Gorj, Toni Grebla, a spus: „Nu exista nici macar un locuitor care sa stea permanent acolo. Nu au domiciliul stabil in zona. Canalizarea ar putea fi realizata in acest an, printr-un program de finantare externa. Dar oricum nu poate fi declarata Rinca statiune“.

(M.C.H.)

Ambulante noi in Mehedinti

Serviciul Judetean de Ambulanta Mehedinti a primit de la Ministerul Sanatatii doua noi ambulante de reanimare-resuscitare, care au intregit parcul de masini al institutiei. Cele doua autoturisme sint echipate cu aparatura amplasata ergonomic-defibrilator, aspirator, instalatie de oxigen, saltea, set de truse de prim ajutor, trusa pentru transfuzii, targa din inox, care permite deplasarea stinga-dreapta.

(D.L.)

Agenti economici sanctionati de Garda Financiara

Comisarii Garzii Financiare Olt au sanctionat cu amenda, in cuantum total de 87 de milioane de lei, zece agenti economici pentru incalcarea mai multor prevederi din legislatia financiar-fiscala. Pentru ca au „omis“ sa intocmeasca corect documentele de provenienta a marfurilor, doi agenti economici din Piata Caracal au fost sanctionati cu sase milioane de lei. Alte doua firme, care isi desfasurau activitatea in cadrul depozitului angro „Mihai Trade“ din Slatina, au fost amendati cu doua milioane de lei pentru nerespectarea normelor de comert. La un agent economic care a calculat gresit TVA si pentru ca nu a retinut impozitul aferent veniturilor persoanelor nerezidente in Romania, s-a stabilit un TVA de plata de 88 de milioane de lei, un impozit pe venit de 19,5 milioane de lei si majorari pentru nevirarea in termen a obligatiilor fiscale de 19 milioane de lei.

(M.M.)

Coloana Infinitului mai are nevoie de citeva reparatii

Lucrarile de restaurare la Coloana Infinitului mai au nevoie de o receptie finala. „Procesul-verbal incheiat in noiembrie 2000 a fost unul de prereceptie“, a spus primarul Florin Circiumaru. Pentru receptia finala, Ministerul Culturii va plati o firma care sa se ocupe de inlocuirea capacului de pe ultimul modul si sa verifice cum a fost realizata metalizarea. Ministerul Culturii a facut precizarea ca nu doreste ca pentru receptia finala sa mai colaboreze cu firma TURBOMECANICA, desi aceasta a facut restaurarea. „Au fost niste neintelegeri de ordin financiar, iar cei de la minister ne-au pus sa cautam o alta firma. Receptia finala se va face in aceasta vara“, a mai spus Florin Circiumaru.

(C.C.)

Nicolae Mischie s-a hotarit sa-si imbunatateasca imaginea

Presedintele Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, s-a hotarit sa-si imbunatateasca imaginea publica si pe cea a partidului, platind un spatiu publicitar in paginile revistei VIP. Interviul acordat celor de la VIP va fi publicat in episoade si contine toate realizarile din plan local, enumerate de catre Nicolae Mischie. „Daca am platit eu sau consiliul judetean? Pai, ce conteaza atita timp cit are de cistigat un intreg judet? Aceste lucruri se fac in interesul tuturor gorjenilor“, a spus Nicolae Mischie.

(M.C.H.)

Subprefectul de Gorj crede ca fondurile Phare s-au cheltuit corect

Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia (ADRSVO) a transmis autoritatilor gorjene datele privind numarul locurilor de munca infiintate prin programul de finantare Phare, in anii 1998 – 1999. In anul 1998 au fost finantate 15 proiecte, in valoare de peste 300.000 de euro, pentru dezvoltarea IMM si a microafacerilor. Totodata, s-au creat 215 locuri de munca. In 1999 au fost derulate prin ADRSVO, 52 de proiecte in judetul Gorj, in valoare de 1,63 milioane de euro. Au fost create 631 de locuri de munca, in sectoarele industriale si turism. Sindicatele si patronatul din Gorj au solicitat autoritatilor saptamina trecuta aceste date, privind modul de cheltuire a fondurilor Phare, precum si numarul locurilor create prin finantare externa. Situatia va fi prezentata de subprefectul Eugen Vilceanu, in Comisia de Dialog Social. Acesta a declarat: „Banii s-au cheltuit in mod corect. Nici nu se putea altfel, pentru ca banii au fost gestionati de catre ADRSVO, iar cei de acolo au fost supravegheati de comisiile Phare. Pina in acest an, au fost create peste 1.200 de locuri de munca. Cel putin asa reiese din situatia pe care am solicitat-o agentiei“.

(M.C.H.)

Noua imobile din Tirgu Jiu vor fi retrocedate proprietarilor

Serviciul juridic din cadrul Primariei Tirgu Jiu a finalizat lista cu cladirile care pot fi retrocedate proprietarilor, conform Legii 10/2001. Aceasta lista cuprinde noua cladiri nationalizate, care intre timp nu au capatat destinatie culturala sau nu sint sedii de institutii publice sau partide politice. Cladirile care vor reveni proprietarilor de drept sint in general case vechi in care locuiesc mai multe familii. Patru dintre acestea au fost retrocedate deja, urmind ca pentru restul sa fie prezentate de catre proprietari actele necesare. Data limita pina la care au putut fi depuse cereri de retrocedare a fost 15 februarie 2002, urmind ca pina pe 15 februarie 2003 sa fie prezentate primariei actele care sa dovedeasca dreptul de proprietate. In ceea ce priveste solicitarile de restituire a unor terenuri din oras, Primaria Tirgu Jiu a primit 1.015 cereri.

(C.C.)

Tineri fara un loc de munca vor sa devina administratori de asociatii

Primaria Tirgu Jiu a inceput testarea persoanelor care vor sa primeasca atestat pentru a indeplini functia de administrator al unei asociatii de proprietari. Pina in prezent, au fost depuse 78 de dosare atit din partea unor administratori cu experienta, cit si din partea persoanelor care spera ca prin obtinerea unui astfel de atestat sa-si gaseasca un loc de munca. „La concurs s-au inscris deocamdata si zece tineri care au absolvit liceul economic sau care au studii superioare cu profil economic si care nu au un loc de munca. Numarul total de asociatii din oras este de 158. Probabil vor mai veni si alti tineri care sa obtina un astfel de atestat“, a precizat Toma Saramat, responsabilul cu asociatiile din Primaria Tirgu Jiu. Cu un astfel de atestat, tinerii pot obtine postul de administrator la o asociatie de proprietari al carei administrator fie nu s-a putut prezenta la concurs din cauza unor nereguli depistate in activitatea desfasurata, fie nu a reusit sa ia atestatul. Salariul unui administrator, care poate ajunge la asociatiile mari si la 4.000.000 de lei, este un motiv in plus pentru tinerii care aspira la un astfel de post. Testarea are loc in fiecare zi de luni, iar pina in prezent au fost examinati 30 de candidati, in trei serii saptaminale. Toti concurentii au reusit sa raspunda la cel putin 11 din cele 15 intrebari de pe chestionar pentru a putea primi atestatul. „Este adevarat ca majoritatea au luat examenul la limita, dar l-au luat“, a mai spus Toma Saramat.

(C.C.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS