Atentie sa nu va „latre in cuptor“ friptura de miel sau de ied!
Sarbatorile de Pasti sint ca si venite. Produsele de specialitate au aparut deja in magazine, iar cei care nu mai sint nevoiti sa astepte pensia sau salariul au inceput sa-si faca aprovizionarea pentru zilele de sarbatoare.
Stiind cit de inventiv este romanul si existind antecedente in acest sens, organismele abilitate si-au luat masuri de precautie pentru ca in galantare sa nu ajunga carne de ciine in loc de miel. Intrarile si iesirile din pietele agroalimentare sint strasnic pazite, iar medicii veterinari sint cu ochii in patru.
Dorinta de a scoate un ban cu orice pret ii poate indemna pe unii sa ignore consecintele si sa puna in pericol sanatatea semenilor lor. Cu toate semnalele si avertismentele trase de presa este imposibil ca in preajma Sarbatorilor Pascale sa nu existe macar un pacalit care a cumparat carne de ciine in loc de miel.
Medicii veterinari sustin ca, daca ne uitam cu atentie la marfa inainte de a o plati este imposibil sa nu ne dam seama daca vinzatorul are intentia sa ne insele. „Diferentele intre carcasele de ciine si miel sint vizibile la dentitie, gheare si chiar la culoarea singelui, care este mai deschisa in cazul mielului. Pulmonul drept la miel are cinci lobi, pe cind cel al ciinelui are patru lobi; ficatul mielului are patru lobi, iar al ciinelui are sase lobi. Grasimea la miel este alba, tare, uscata, iar la ciine este moale si unsuroasa“, spune Gabriel Ladaru, inspector zonal in cadrul Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Dolj. Specialistii mai spun ca pentru a inlatura orice banuiala este bine sa achizitionam un animal caruia ciobanul nu i-a retezat picioarele si i-a lasat un pic de blanita in jurul botului. Consumul carnii de ciine nu este impropriu, depinde de gust, insa aceasta ne poate transmite o serie de parazitoze care ne pun sanatatea in pericol.
Evitati ouale de rata
Cei care prefera ouale de tara in locul celor „de stat“ trebuie sa urmareasca anumite indicii pentru a nu cumpara oua vechi. Ouale proaspete au culoare mata, iar porii se vad foarte bine. Ouale vechi au o coaja cu un luciu specific, iar daca il clatinam, continutul bate in coaja.
Ouale de rata nu sint recomandate a fi consumate in colectivitati si nici nu trebuie folosite in prepararea maionezelor sau a cremelor deoarece sint purtatoare de salmonela. Prin fierbere, salmonela nu dispare asa cum s-ar crede, ci se produce o toxina salmonelica.
Pentru a nu avea nici un fel de surprize cu ouale de Pasti, indiferent din ce loc le cumparati, este indicat ca inainte de fierbere sau folosire in bucatarie sa le treceti printr-o solutie cloramica. De asemenea, pentru a evita achizitionarea de carne de ciine in loc de miel, medicii veterinari le recomanda consumatorilor sa cumpere carne numai din locurile special amenajate si autorizate. „Sa nu accepte chilipirurile. In conditiile in care atit la oua, cit si la carne, pe piata este deja un pret, atunci cind gasesc la cineva un produs foarte ieftin trebuie sa devina suspiciosi. Este un semn clar ca nu este in regula ceva“, avertizeaza Gabriel Ladaru.