10.3 C
Craiova
vineri, 4 aprilie, 2025
Știri de ultima orăActualitateNoutati din lumea medicala

Noutati din lumea medicala

Mediatori sanitari in Dolj

Incepind din data de 1 octombrie, patru localitati doljene vor beneficia de serviciile mediatorilor sanitari. In Craiova, Birca, Cetate si Lipov vor fi infiintate citeva posturi de mediator sanitar, pentru a imbunatati astfel accesul romilor la serviciile medicale publice preventive si curative. Mediatorul sanitar este reprezentantul comunitatii, care are rolul de a inlesni comunicarea intre comunitate si cadrele sanitare, de a transmite informatiile necesare membrilor comunitatii, referitor la functionarea sistemului sanitar si a sistemului asigurarilor de sanatate. El indeplineste rolul de „punte“ in relatiile interculturale, cultivind increderea reciproca intre persoane din doua lumi diferite. Mediatorul sanitar nu are dreptul de a efectua acte medicale. Tematica de instruire a mediatorilor sanitari comunitari cuprinde notiuni de comunicare, aspecte legate de functionarea sistemului medical privind accesul populatiei la serviciile preventive si curative, modalitatea incadrarii in sistemul asigurarilor de sanatate, precum si notiuni de prim ajutor, conform reglementarilor referitoare la educatia civica din domeniu.

Virusul West Nile a provocat moartea a 43 de persoane

Virusul West Nile a provocat moartea a 43 de persoane de la inceputul acestui an in Statele Unite, a anuntat Centrul de control al maladiilor (CDC) din Atlanta (Georgia de sud). Aceasta noua cifra reprezinta o crestere neta in raport cu ultimul bilant oficial, anuntat de CDC, care indica, la inceputul saptaminii, cifra de 32 de morti. Noile date tin cont de o serie de decese anuntate deja pe plan local. Medicii au confirmat ca au fost provocate de virusul West Nile. Totalul persoanelor contaminate cu acest virus in 2002 s-a stabilit la 854, in 28 de state, ca si la New York si Washington, potrivit sursei citate. In majoritatea cazurilor, virusul este transmis de tintari, insa o ancheta se desfasoara in Statele Unite pentru a determina daca este posibila transmiterea virusului prin singe, in timpul transfuziilor sau al transplanturilor. Maladia se manifesta sub forma unei encefalite, indeosebi la persoanele in virsta si la cele cu o constitutie slaba. Numele maladiei vine de la regiunea West Nile din Uganda, unde a aparut pentru prima data. Pina acum, aceasta maladie a fost semnalata numai pe teritoriul continentului nord american, primul caz de infectare cu virusul West Nile fiind confirmat, vineri, in regiunea Toronto, in timp ce patru alte cazuri probabile sint in curs de examinare, in Canada, dupa cum au anuntat autoritatile sanitare din Ontario.

Interventie chirurgicala dificila la Clinica de Chirurgie Cardio-Vasculara

O fetita de 12 ani, care avea o grava malformatie congenitala a cordului, a fost operata joi, la Iasi, de o echipa romano-americana de chirurgi cardio-vasculari, care in timpul interventiei nu au oprit inima copilului, desi asa se procedeaza in mod obisnuit. Roxana Abunei, de12 ani, din Galati, avea, de la virsta de doua luni, un orificiu in peretele care separa cei doi ventriculi ai inimii, o parte din singele care trebuia sa circule spre plamini fiind deviat in celalalt ventricul. Chirurgii cardio-vasculari au declarat ca la persoanele care sufera de aceasta afectiune, functia pulmonara devine in timp deficitara, iar speranta de viata a pacientului se reduce. Potrivit medicilor, in mod normal, in timpul operatiei inima este oprita si singele este pompat cu ajutorul unui aparat, insa specialistii care au operat-o pe fetita au ales o metoda mai dificila, dar care reduce perioada de convalescenta a pacientului. „Comunicarea dintre cei doi ventriculi a fost situata mult inspre virful inimii, motiv pentru care echipa a decis corectia fara a utiliza circulatia extracorporeala si a opri inima. Stresul post operator va fi considerabil mai mic, iar Roxana va putea duce o viata absolut normala“, a declarat dr. Alexandru Ciucu, medic la Clinica de Chirurgie Cardio-Vasculara din Iasi. Roxana Abunei este unul dintre cei zece copii operati la Iasi, in aceasta saptamina, de catre echipa romano-americana. Medicii americani care au efectuat aceasta operatie, impreuna cu colegii lor romani, se afla la Iasi pentru o saptamina, in cadrul unui program de colaborare care se va derula pe o perioada de trei ani. In acest timp, vor avea loc mai multe schimburi de experienta, iar specialistii americani vor evalua posibilitatile logistice si materiale de care dispune Centrul de Cardiologie de la Iasi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS