Razboiul declansat recent intre ALRO Slatina si principalul sau furnizor de alumina, ALUM Tulcea, va continua pe calea justitiei.
Reprezentantul actionarului majoritar, Peter Brown, a declarat ca, dupa situatia critica in care societatea din Tulcea a incercat sa o aduca pe ALRO la inceputul saptaminii trecute, incercind un fel de santaj, relatiile de parteneriat au fost reconsiderate, urmind sa se stopeze alimentarea de la aceasta societate si sa se mearga numai pe achizitionari de alumina din import.
„Noi cumparam alumina de la ei mai scumpa cu 25% decit cea din import, care este si de calitate mai buna, ceea ce ar insemna pentru noi un cost aditional de 11 milioane USD. In ultimii cinci ani ne-am alimentat cu alumina de la ALUM-67%, iar 33% din import. De asemenea, in conditiile acumularii acestor datorii si a incapacitatii de plata in care se afla societatea din Tulcea, am fi riscat ca la sfirsitul anului 2003 creanta catre noi sa ajunga la 30 de milioane USD, suma enorma pentru orice societate din lume.
De asemenea, ALUM Tulcea are debite si catre alti furnizori, precum ELECTRICA, alte societati de stat si chiar la bugetul statului. Am fi stat cu nesiguranta de a primi alumina necesara la timp, deoarece li se poate intrerupe in orice moment furnizarea, spre exemplu, a pacurii sau a curentului electric. Noi eram principalul lor client in ultimul timp, dar traim intr-o economie de piata. Ne pare rau pentru fenomenul social care va avea loc acolo, dar ne doare mai tare de noi“, a explicat Peter Brown, reprezentatul grupului CONEF-MARCO.
Sechestru contra sechestru
Conflictul actual declansat intre cele doua firme a pornit de la faptul ca, in ultimele 15 luni, ALUM a acumulat o datorie catre ALRO de 16,5 milioane USD, constind in bauxita necesara producerii aluminei pe care societatea slatineana a acceptat sa o plateasca in contul acesteia. In urma cu aproximativ doua saptamini, ALRO a decis sa stopeze aceasta situatie si a cerut firmei tulcene sa inceapa sa-si achite din datorii. Aceasta a refuzat, iar ALRO a declansat procedurile legale pentru recuperarea debitului actionind in instanta pe ALUM si obtinind un sechestru asupra bunurilor mobile, cele imobile fiind deja gajate.
Drept raspuns, ALUM a dat si ea in judecata societatea ALRO, obtinind, nu se stie pe ce baza si cu ajutorul justitiei constantene, un sechestru asupra a 240 de vagoane cu alumina ce trebuia sa ajunga la Slatina. ALRO s-a aflat pe 23 decembrie intr-o situatie critica deoarece avea alumina in stoc doar pentru a functiona inca trei zile, dupa care, o eventuala oprire a instalatiilor ar fi insemnat practic inchiderea definitiva a fabricii. Criza a fost insa rezolvata pe 24 decembrie, cind aceeasi justitie constanteana a acceptat si luat in calcul o scrisoare de garantie data de CITY BANK, ceea ce a dus la deblocarea sechestrului asupra vagoanelor cu alumina. Directorul general al SC ALRO SA Slatina a declarat:
„Aceasta situatie de criza nu a mai fost intilnita niciodata la ALRO, sa nu existe alumina de ajuns pentru alimentarea cuvelor. Oamenii din fabrica au inteles si s-a lucrat si noaptea pentru descarcarea vagoanelor, desi afara a fost extrem de frig. Pentru mine, ziua de 23 decembrie a fost cea mai grea zi in functia de director, de zece ani de cind ma aflu la conducere.“
Datorii transformate in actiuni?
Peter Brown a spus ca in prezent exista in total sapte dosare pe rol intre ALRO si ALUM si se va incerca orice cale pentru recuperarea debitului, decizia modalitatii in care se va face efectiv plata urmind sa fie stabilita de catre instanta judecatoreasca. Reprezentantii ALRO au mai spus ca ALUM se afla in prezent cel putin din punct de vedere fizic, dar nu si juridic in stare de faliment, insa acest lucru nu este de dorit deoarece recuperarea debitului ar fi mai dificila. Tocmai din acest motiv, ALRO ia in considerare orice modalitate de recuperare a banilor. Peter Brown a mai spus ca pentru ALRO ar fi acceptabila chiar si transformarea datoriei in actiuni, insa este exlusa in conditiile date achizitionarea fabricii din Tulcea de catre grupul MARCO – CONEF, deoarece aceasta este deja privatizata, avind ca actionar majoritar firma BALLI.