4.8 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDiagnosticarea si tratarea cataractei

Diagnosticarea si tratarea cataractei

Una dintre cele mai des intilnite afectiuni oculare, de care sufera 70% dintre persoanele virstnice, este cataracta. Aceasta duce la slabirea vederii, pina la pierderea completa in stadiile mai avansate.

Cataracta reprezinta de fapt pierderea transparentei cristalinului, ceea ce determina, pe plan mondial, peste 1,5 milioane de oameni sa se opereze anual.

Gratie metodelor inovatoare de tratament si cu ajutorul chirurgiei moderne, scaderea vederii datorate acestei boli poate fi vindecata in intregime.

Exista mai multe tipuri de cataracta, diferentiate prin cauze diverse, care schimba compozitia chimica a cristalinului.

Cataracta comuna, ale carei cauze nu se cunosc, apare la oamenii de peste 60 de ani si se caracterizeaza prin opacifierea progresiva si cresterea duritatii cristalinului.

Cataracta complicata apare in asociere cu alte boli oculare (dezlipirea de retina, tumorile oculare sau inflamatiile).

Cataracta patologica este cea care apare in cazul bolilor de rinichi sau a diabetului zaharat.

In cazul utilizarii indelungate a unor medicamente pe baza de cortizon, isi poate face aparitia cataracta cortizonica. La rindul lor, traumatismele oculare pot determina aparitia cataractei traumatice.

Cataracta congenitala poate fi intilnita la nou-nascuti sau poate aparea in primii ani de viata. Aproximativ 30% dintre pacientii care au facut o operatie pot suferi de cataracta secundara, ale carei simptome apar dupa doi-trei ani de la prima interventie chirurgicala.

Simptome

Simptomele cel mai frecvent intilnite in cazul cataractei sint „vederea in ceata“ (pacientii clipesc foarte des pentru a vedea mai clar), vederea dubla (apare in cazuri incipiente), nevoia de a sterge sau a schimba ochelarii, scade vederea la distanta, senzatia de orbire la lumina este puternica, apar fluctuatii ale vederii, scade vederea la citit si, nu in ultimul rind, se modifica culoarea pupilei care poate deveni gri, galbuie sau alba.

Diagnosticarea

Nu exista metode de prevenire a cataractei, motiv pentru care oftalmologii recomanda pacientilor controale periodice de specialitate.

In cursul unui examen de rutina, cu ajutorul biomicroscopului, se pot examina cristalinul si prezenta eventualelor opacitati de la nivelul lui. Din momentul in care diagnosticul de cataracta este confirmat de oculist, urmeaza si alte teste, in urma carora este estimat gradul de avansare a bolii.

Primele manifestari ale cataractei pot fi tratate prin purtarea unor ochelari speciali sau a unor lentile de contact. Dar singurul tratament eficient pentru corectarea acestei boli este cel chirurgical. Cataracta necesita interventie chirurgicala doar in momentul in care afecteaza activitatea zilnica a pacientului.

Tehnicile chirurgicale moderne ale cataractei permit operatia ambulatorie, ce are o durata de 15 pina la 20 de minute, cu anestezie locala (doua mici injectii in pleoapa sau picaturi).

Cea mai moderna tehnica de corectare a cataractei este facoemulsificarea (aspirarea cristalinului bolnav cu ultrasunete) cu implant de cristalin foldabil (pliabil). Avantajele sint net in favoarea unor proceduri chirurgicale: incizie mica, nu singereaza, nu necesita sutura, se vindeca intr-o saptamina, iar cristalinul foldabil are o biocompatibilitate foarte buna. Conteaza foarte mult si experienta chirurgului care efectueaza procedeul de corectare a cataractei. Eventualele complicatii intraoperatorii si postoperatorii in cazul tratamentului prin facoemulsificare sint in intregime tratabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS