10.6 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsigurarea obligatorie pentru locuinte - intre 20 si 30 de dolari

Asigurarea obligatorie pentru locuinte – intre 20 si 30 de dolari

Suma maxima de despagubire este de 15.000 de dolari

Nu mai e mult pina cind pe nota de plata a romanului va aparea o noua rubrica: asigurarea locuintei. Proiectul de lege potrivit caruia asigurarea locuintelor va deveni obligatorie este pe ultima suta de metri pina la intrarea in vigoare. Initiativa legislativa a apartinut chiar fostului prefect de Dolj, Ilie Stefan, in prezent secretar de stat in Ministerul Administratiei Publice. Initial, proiectul de lege se voia aplicabil inca de la inceputul lui 2003, insa controversele stirnite de presupunerea ca statul cauta inca un mijloc de a baga mina in buzunarul cetateanului au dus la mai multe modificari in textul normativ. In cele din urma, o „editie revazuta si adaugita“ a proiectului a ajuns la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, institutie al carei gir ar trimite legea direct spre aprobare la guvern.

Pina in prezent, romanii nu erau obligati sa-si asigure, dintre bunuri, decit autoturismele. Ceea ce a complicat lucrurile in privinta asigurarii obligatorii a locuintei a fost cuantumul enorm al daunelor pe care asiguratorul le-ar fi avut de suportat in cazul unei catastrofe naturale. Pagubele pe care le-ar produce un cutremur de magnitudinea celui din 1977 s-ar ridica, in prezent, la aproximativ patru miliarde de dolari, adica aproape triplu decit acum 25 de ani.

Mai credeti in CEC?

Din aceasta cauza, proiectul de lege prevede infiintarea unei societati de coasigurare numita DACIA, unde 51% din actiuni ar reveni CEC-ului. DACIA va delega dreptul de a vinde polite societatilor de asigurare private, dar acestea va trebui sa intruneasca anumite conditii stabilite de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Cuantumul primei anuale de asigurare este, potrivit noilor propuneri, de maximum 0,20% din valoarea declarata a imobilului in mediul urban si de maximum 0,30% in mediul rural.

„Cetatenii vor plati anual intre 20 si 30 de dolari“, a spus ministrul Ilie Stefan. „Suma nu este exagerata, insa sintem convinsi ca si asa vom avea probleme cu colectarea ei, in special la sate.“ Initiatorul proiectului a precizat ca suma maxima ce poate fi despagubita este de 15.000 de dolari.

Asiguratii nu vor fi despagubiti decit in caz de cutremur, inundatie sau alunecari de teren, riscuri precum incendiul neintrind sub acoperirea asigurarii obligatorii a locuintei. „Am gindit acest proiect din punct de vedere social. In unele zone sint frecvente inundatiile, in altele, alunecarile de teren, in altele e crescut riscul unui cutremur. Nu vrem sa mai existe cazuri in care sute de oameni ramin nenorociti din cauza capriciilor naturii“, a mai spus Ilie Stefan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS