Intr-un dispret total fata de banul public, Vasile Bulucea e gata sa-i premieze pe fotbalistii de la Universitatea Craiova pentru jocul de glezne executat in perioada toamna-iarna, pe linga umbra balonului rotund. Mai precis, ca sa-i satisfaca un simplu moft de imagine patronului Dinel Staicu, acela de a-i pune sub supraveghere pe jucatorii dependenti de viata nocturna, primarul ofera garsoniere de serviciu, din fondul social al municipalitatii, acestor amarasteni care cistiga din topait public pe gazon intre 1.000 si 5.000 de dolari pe luna! O singura pretentie ar avea Bulucea vizavi de cadoul locativ pe care-l face echipei – fanion a Baniei: sa nu se mute chiar toata echipa in blocul din Craiovita Noua, ca o ia lumea cu pietre. In replica, Gazeta de Sud publica, alaturi de ticalosia adapostirii fotbalistilor la confort sporit, cazurile unor nenorociti care, chiar daca nu pot vedea termopane nici in poze de ziar, nu vor da cu pietre. Unii sint nevazatori, iar altii nu vor sa-l vada pe Vasile Bulucea.
Fotbalist care cistiga un miliard pe an plateste chirie de 200.000 de lei
Primarul Vasile Bulucea considera locuintele de serviciu acordate fotbalistilor drept „un efort pentru echipa orasului“:
„Eu propun, iar dupa aia trecem hotarirea prin consiliul local. Oricum, nu se stie cite apartamente le dam, pentru ca mai sint fotbalisti din Craiova, unii care stau cu parintii. Sa fie sapte, zece, 15 garsoniere, dar nu o sa ajunga pentru toti jucatorii din lot, ca altfel ma bat astia de pe strada cu pietre. Dinel trebuie sa vina cu o lista la primarie, dar nu cu prea multi, ci doar cu cazurile cele mai dificile, cele mai grele. Pentru asta, le luam chiria obisnuita: 200.000 de lei pe luna. Plateste clubul, iar daca se inteleg cu jucatorii, platesc ei“.
„Copiii rasfatati ai orasului“, care cistiga fiecare pe an aproximativ un miliard de lei, vor locui in apartamente destinate initial amaritilor fara casa sau tinerilor fara posibilitati.
Cu toate ca a subscris la ideea lui Staicu, Bulucea este de acord si nu prea cu „metodele politienesti ale lui Dinel“. El vede drept exagerata intentia patronului Universitatii Craiova de a instala la parter un receptioner care sa dea stingerea la ora 22.00, ca la armata:
„Treburi de-astea nu prea sint in regula. Trebuie vorbit cu Staicu. Dar nici sa vina fotbalistul din deplasare si sa se opreasca direct la discoteca nu prea e bine. Cred ca asa il ajut sa ii supravegheze si sa ii controleze mai bine“.
Dinel Staicu isi stringe jucatorii la un loc ca sa-i supravegheze
Patronul Dinel Staicu spune ca a luat aceasta masura pentru a pune punct vietii nocturne a unora dintre jucatori:
„Fotbalistii nostri sint imprastiati acum prin tot orasul si nu ii putem supraveghea asa cum trebuie. In primul rind, dorim sa intarim disciplina la echipa si sa stopam viata nocturna a unora dintre fotbalisti. De altfel, chiar ei au cerut sa stea in aceste apartamente, ca sa nu mai existe suspiciuni. Clubul le plateste tot, chirie, mobilier, intretinere“.
Staicu a spus ca „respecta legea“, deoarece toti fotbalistii se incadreaza in criteriul de virsta (adica au pina in 35 de ani). Ramine de vazut insa daca va fi loc pentru toti. Oricum, patronul echipei a spus ca nu este cazul lui Jean Vladoiu- un baiat serios, sau Corneliu Papura, care este familist. Acesta a batut insa apropouri la Ionut Lutu si Marius Sava, insa ghinionul lui este ca tocmai cei doi rebeli ai echipei au casa in Craiova.
Universitatea are insa in lot cel putin 15 jucatori care nu sint din oras si alti cinci- sase, in plan pentru trasferari. In aceste conditii, clubul ar avea nevoie de o scara intreaga. Cum insa primarul Bulucea a declarat ca le va pune la dispozitie un numar limitat de garsoniere, Staicu va trebui sa intocmeasca si el propria lista de prioritati.
Peste 1.800 de craioveni asteapta de mai multi ani o casa
O scara de bloc cu 20 de garsoniere pentru tineri pina in 35 de ani, construita din fondurile Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), valoreaza aproximativ sase miliarde de lei. In cartierul Craiovita Noua se construiesc primele 245 de apartamente si garsoniere in regim de inchiriere, destinate tinerilor. Aproximativ 120 vor fi date in folosinta in prima decada a lunii februarie.
Pentru ca in oras nu s-a mai construit nimic in ultimii 12 ani, mii de craioveni fara casa asteapta de mai multi ani sa primeasca un apartament. Nu de putine ori, au aparut scandaluri legate de modul in care sint intocmite listele cu prioritati, existind suspiciunea ca un loc mai in fata se cistiga prin spaga. Chiar daca toate cele aproape 500 de locuinte (245 aflate in constructie si alte 252- in proiect) s-ar finaliza in timp record, tot nu ar fi suficiente pentru toti. Peste 1.800 de craioveni au dosarele pentru locuinte deja aprobate si alte citeva mii au depus cereri la primarie pentru a primi o casa.