1.2 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025

Stiri diverse

Mai putine medicamente gratuite si compensate

Numarul medicamentelor compensate si gratuite este mai mic in acest an. Conform noii liste, care a intrat deja in vigoare de la 1 ianuarie 2003, numarul produselor farmaceutice distribuite gratuit s-a redus cu 35% in raport cu anul precedent, iar cel al medicamentelor compensate, cu 6 procente. In plus, potrivit noilor reglementari legislative, pentru unele medicamente, care nu au alternative si sint produse originale, procentul de compensare s-a redus de la 65 din pretul cu amanuntul la 50.

(C.C.)

Administratorii firmelor platesc cu averea personala obligatiile bugetare restante

De la 1 ianuarie 2003 a intrat in vigoare Ordonanta 61/2002 privind colectarea creantelor bugetare. Potrivit actului normativ, societatile comerciale vor fi nevoite sa achite cu doua-trei zile inainte obligatiile bugetare fata de data scadenta. Obligatiile bugetare se considera platite la data la care banii au ajuns in trezorerie. Incepind cu acest an, agentii economici vor plati, in loc de majorarile de intirziere, dobinzi si penalitati aferente zilelor de intirziere. Pentru prima data dupa 1990, persoanele care administreaza societatea raspund solidar, respectiv cu averea personala, daca se demonstreaza ca au determinat cu rea-credinta acumularea de obligatii bugetare restante pe o perioada de 12 luni consecutive.

(M.D.)

Politistii isi schimba garderoba

Agentii de circulatie vor fi echipati de saptamina viitoare cu noile uniforme, conform legii in vigoare. Marin Popescu, seful Serviciului Politiei Rutiere Dolj, a spus ca soferii trebuie sa se supuna indicatiilor agentilor, chiar daca vor fi altfel imbracati: „Conducatorii auto trebuie sa se acomodeze cu noile uniforme, pentru a se evita confuziile, si sa se supuna semnelor agentilor de circulatie, care vor fi imbracati in noile uniforme“. In ceea ce priveste numarul accidentelor rutiere din 2002, acestea au fost mai putine fata de anul precedent. Seful Politiei Rutiere Dolj are si o explicatie in acest sens: „Am actionat in fiecare zi cu aparate radar pe tronsoanele unde au existat mai multe evenimente neplacute si numarul accidentelor s-a redus simtitor. Spre exemplu, pe tronsonul Cosoveni – Leu, unde s-au inregistrat mai multe evenimente rutiere soldate cu pierderi de vieti omenesti, am plasat un echipaj dotat cu radar, care actioneaza de doua ori pe saptamina. De atunci, numarul accidentelor a scazut foarte mult“, a mai spus comisar-sef Marin Popescu.

(I.P.)

Romania asigura protectia vamala pentru importul de carne

Interminabilele discutii dintre procesatorii de carne din zonele defavorizate si cei din zonele fara un regim fiscal special se pare ca au luat sfirsit o data cu desfiintarea, de la 1 ianuarie 2003, a unor facilitati vamale date de guvern in1998, printr-o ordonanta. Incepind cu acest an, firmele din zonele defavorizate care importa carne de porc si de vita vor achita o taxa vamala de 20%, iar pentru carnea de pui vor achita 45%. Desfiintarea facilitatilor pentru procesatorii de carne din zonele defavorizate a venit o data cu amenintarea acestora cu cresterea preturilor la produsele din carne cu 10% pina la sfirsitul primului trimestru. Ceilalti procesatori cred ca protectia vamala asigurata prin desfiintarea facilitatilor va duce la dezvoltarea zootehniei romanesti. Si prima, si a doua varianta par la fel de credibile.

(M.D.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS