Conform unui obicei adoptat de tara noastra in ultimul deceniu, nici nu am pasit bine in noul an, ca un val de majorari a inceput sa ne „adulmece“ buzunarele. Dupa scumpirea energiei electrice cu 2,6% si ajustarile costului benzinei, producatorii din industria alimentara se pregatesc si ei sa adauge ceva procente la preturile unor produse considerate de stricta necesitate. Astfel, dupa previziunile acestora, romanii vor cumpara carnea, uleiul, zaharul si piinea la preturi noi.
Procentele majorarilor aplicate alimentelor difera in functie de producatori si de produs, iar data la care acestea vor fi „oficializate“ se preconizeaza a fi, oricum, pina la inceputul lunii martie.
Dragos Frumosu, prim-vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), spune ca produsele cele mai afectate de scumpire vor fi carnea si preparatele din carne: „In acest sector nu s-a inregistrat nici o majorare semnificativa de pret in ultimele luni, desi costurile de productie au crescut considerabil. Deocamdata, tinind cont de faptul ca vinzarile sint si asa foarte scazute in aceasta perioada a anului, nu putem vorbi de o crestere de pret, cel putin pina la sfirsitul lunii ianuarie. Dar carnea se va scumpi cu aproximativ 10% pina in luna martie. La ulei, zahar si piine, majorarile de pret ar putea fi mai rapide, dar procentele aplicate vor fi, cu siguranta, mai mici decit in cazul carnii si al preparatelor din carne“.
Deocamdata, nici un producator nu a schimbat preturile, asteptind sa vada ce va spune concurenta.
Peste doua saptamini, piinea s-ar putea scumpi
La nivelul judetului Dolj, situatia nu este cu mult diferita. Producatorii de talie mare asteapta sa vada ce se va intimpla la nivel national, iar micii intreprinzatori sustin ca, daca ar fi primii care ar creste preturile, nu ar avea nici un avantaj, din contra, pierderile ar fi mult mai mari. „Este adevarat ca materia prima este mai scumpa si ca situatia este destul de dificila. Dar, in cazul in care am majora preturile inaintea marilor producatori, pierderile ar fi semnificative. Marfa noastra si asa destul de greu vandabila se va strica in galantare. Atunci cind preturile vor fi stabilite de cei mari, ne vom alinia si noi deciziei acestora“, spune Alin T., macelar.
Daca piinea se va scumpi sau nu, depinde tot de liderii de piata. Ion Busuioc, directorul SC PAN GROUP SA, spune ca nu poate garanta ca pretul va ramine constant: „Pot sa afirm doar ca in urmatoarele doua saptamini nu se va inregistra nici o modificare, deoarece mai am materie prima in stoc. Dupa asta, nu pot sa garantez nimic. Productia de griu a fost asa cum a fost si din aceasta cauza costurile de productie s-au marit. Nu pot decit sa garantez aceste doua saptamini“. Desi nimeni nu poate spune nimic concret, gindul majorarii preturilor ii bintuie pe toti, producatori sau comercianti din industria alimentara.