-1.7 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitate800 de muncitori de la ELECTROPUTERE Craiova ar putea fi concediati temporar

800 de muncitori de la ELECTROPUTERE Craiova ar putea fi concediati temporar

Cu pierderi pe 2003 estimate la 1,3 milioane de dolari si nici o speranta in perspectiva redeschiderii privatizarii, ELECTROPUTERE Craiova se lupta din greu sa isi pastreze salariatii. Pentru ca toti ceilalti 3.800 de muncitori sa isi primeasca salariile, 800 trebuie concediati. Potrivit unei initiative a Autoritatii pentru Privatizare (APAPS), cei trimisi acasa urma sa primeasca 12 salarii compensatorii. Uzina craioveana a fost lasata insa de izbeliste, asa ca, daca guvernul nu promoveaza un act normativ care sa reglementeze disponibilizarile, conducerea se vede nevoita sa ia masuri extreme: concedierea temporara, fara salarii compensatorii.

Adio plati compensatorii

Directorul economic al uzinei, Cornel Nica, a precizat ca, desi exista comenzi importante pentru fabricarea de transformatoare, nu toti salariatii vor avea de lucru, mai ales ca nu exista destui bani pentru achizitionarea materialelor.

„Pentru 2003, nu s-a reusit asigurarea unui numar de comenzi care sa le dea de lucru tuturor celor 4.600 de salariati. La APAPS exista documentatia necesara initierii unui proiect de act normativ care sa permita disponibilizarea a 800 de muncitori, acestia urmind sa primeasca salarii compensatorii de la stat. Ni s-a promis sprijin, dar nu s-a rezolvat nimic pina acum“.

In eventualitatea ca ordonanta de guvern promisa intirzie, conducerea a luat in calcul varianta trimiterii temporare in somaj a muncitorilor, dar fara sa beneficieze de plati compensatorii. La aceeasi varianta subscrie si liderul de sindicat, Aurel Bojenoiu, care nu stie nimic, nici de ordonanta si nici de redeschiderea procesului de privatizare.

Transformatoarele trebuie sa salveze fabrica

Teoretic, bugetul pe acest an este destul de incurajator, insa practic nu se intrevad sperante sa fie realizat. Planul de realizari pe 2003 se ridica la 1.800 de miliarde de lei, din care 1.150 de miliarde sint contracte ferme angajate pina in prezent. Avind datorii foarte mari la stat, mai precis la plata impozitului pe venit si a TVA aferente ultimilor ani, si din cauza lipsei de noi comenzi, intreprinderea craioveana nu poate sa asigure resursele financiare necesare procurarii materialelor pentru productie. Greul este dus de Fabrica de Transformatoare (TRAFO), care trebuie sa realizeze contracte de 880 de miliarde de lei, 90% din productie fiind destinata exportului in Grecia, catre compania PUBLIC POWER CORPORATION (PPC). TRAFO are si mai putini salariati (700) fata de celelalte fabrici, care au contracte mult mai mici ca valoare de realizat: Motoare Rotative- 42 de miliarde de lei, Aparataj- 80 de miliarde de lei, si Locomotive- 140 de miliarde de lei. In topul pierderilor, TRAFO inregistreaza cel mai mare deficit- 43 de miliade, urmeaza Fabrica de Locomotive- 35 de miliarde, Aparataj- 28 de miliarde, si Motoare Rotative- 20 de miliarde.

Trimisi acasa, cu ajutor de somaj

Directorul Cornel Nica sustine ca de la fabricile neproductive urmeaza sa fie concediati cei mai multi salariati.

„Ei isi vor primi ajutorul de somaj pe aceasta perioada deoarece, chiar daca avem destule datorii la stat, cea mai mare parte sint la bugetul de stat si TVA. Exista doar o reesalonare la fondul de pensii si un sold mai vechi la fondul pentru ajutorul de somaj“, a tinut Cornel Nica sa ii linisteasca pe cei care se temeau ca nu pot beneficia nici macar de ajutor de somaj dupa ce vor fi concediati.

Datoriile restante si majorarile de rigoare fac ca pierderile estimate pentru 2003, la sfirsitul anului trecut, sa se ridice la 1,3 milioane de dolari. La acestea, s-ar adauga si restantele beneficiarilor, pe diverse motive, cum ar fi invocarea calitatii proaste a produselor.

Conducerea intreprinderii si reprezentantii muncitorilor nu se arata ingrijorati de impactul social pe care l-ar putea avea trimiterea oamenilor acasa; mai intii pentru ca acest lucru nu s-ar putea intimpla in nici un caz mai devreme de luna martie, iar cei care vor sta pe liber, conform protocolului incheiat intre conducere si sindicat, vor fi reangajati la expirarea termenului de sase luni.

In opinia tuturor insa, cea mai buna solutie, dupa privatizare, o reprezinta mult asteptata ordonanta de guvern care ar sterge o parte din datoriile catre bugetul de stat si ar „subtia“ sensibil numarul angajatilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS