Craiova este singurul centru universitar din tara in care bolnavii cu pietre la rinichi nu pot fi tratati. Nici macar Spitalul Clinic de Urgenta nu dispune de un litotritor, un aparat care sparge si evacueaza pietrele de la rinichi.
„De la Timisoara pina la Bucuresti nu exista litotritor. In Bucuresti sint cinci astfel de aparate la o populatie de aproximativ doua milioane de oameni, pe cind in Oltenia, zona cu peste trei milioane de locuitori, nu exista litotritor“, a mentionat Constantin Ecobici, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj.
Cereri la Ministerul Sanatatii si Familiei pentru achizitionarea unui litotritor au existat atit din partea conducerii spitalului, cit si a Directiei de Sanatate Publica Dolj, insa de fiecare data oamenilor li s-a raspuns sa mai astepte ca vor primi in mod sigur. Sansele sint insa destul de mici, mai ales acum, din cauza faptului ca medicii urologi craioveni de la Spitalul de Urgenta si-au cam pierdut credibilitatea in ochii reprezentantilor MSF, dupa ultimele scandaluri in care a fost pusa la indoiala competenta unora dintre medicii titulari ai Clinicii de urologie.
Asa ca, pina nu isi vor rezolva problemele, medicii urologi de la Spitalul de Urgenta Craiova nu vor avea parte de litotritor.
Cutremur din cauza pietrei la rinichi
Putini stiu insa ca in Clinica de Urologie a Spitalului de Urgenta din Craiova exista un litotritor, achizitionat in urma cu peste 30 de ani, dar care nu a fost folosit pentru ca producea… cutremur. De fabricatie chinezeasca, aparatul cu pricina, pe linga efectul curativ benefic pentru bolnavi, avea si prostul obicei de a produce vibratii deosebit de puternice care dadeau dureri de cap cadrelor medicale, dar mai ales puneau in pericol structura de rezistenta a unitatii sanitare. Asa ca aparatul a fost scos din uz, imbogatind in prezent colectia de aparatura veche si prea putin folosita a spitalului.
Si mai putini stiu ca in Craiova mai exista un litotritor de fabricatie recenta, cu laser, valorind peste un milion de dolari, dar care zace nefolosit. Asta pentru ca institutul american care l-a donat personal deputatului Cornel Boiangiu a pus anumite conditii.
„Trebuia ca aparatul sa nu poata fi folosit contra cost pentru bolnavii fara posibilitati materiale. Cind am vrut sa dau litotritorul Spitalului de Urgenta, conducerea Clinicii de urologie a fost refractara la aceste conditii. Noi nu trebuie sa facem din asta o afacere, asa cum doreau unii din clinica amintita“, a spus Cornel Boiangiu.
Deputatul este acum in tratative cu mai multi medici craioveni pentru a deschide si dota o policlinica particulara in care sa se regaseasca si litotritorul, dar pina atunci este dispus sa il doneze Spitalului de Urgenta, daca reprezentantii Clinicii de urologie se vor arata interesati.