4 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025

Radio sant Murta

Problemele fundamentale ale omenirii si ale poporului sint dezbatute cu incrincenare in toate circiumile de la sate. Inca de la primele ore ale diminetii, satenii se aduna in circiumi si, cu un pahar de rom sau o sticla de bere pe masa, dezbaterile dureaza ore in sir. Oamenii fara interese ascunse si care constituie electoratul isi exprima parerea despre problemele de actualitate ale tarii. Legea antifumat, moartea ziaristului Dumitru Tinu, aderarea Romaniei la NATO si situatia economica a tarii sint citeva din temele de discutie.

In circiuma din Dobresti, la primele ore ale diminetii, patru barbati stateau la un pahar de vorba. Patronul, ing. Macesanu, este mai vorbaret. Dupa ce cumpar un pachet de tigari il intreb daca am voie sa fumez in magazin.

„Acuma, aveti voie ca si noi mai fumam cite o tigara pe aici. Cu legea aia… N-avem voie ca e magazin alimentar, dar afara este frig si nu putem sa iesim. Oricum, eu fumez cit stau ei aici, dar in rest nu fumez ca nu am voie. Stau toata ziua fara sa pun tigara in gura, iar cind ajung seara acasa fumez un pachet“, spune inginerul.

Un vecin de masa isi spune si el pasul: „Este o mare prostie. Pai, eu daca simt nevoia sa fumez doua pachete de tigari pe zi si plec cu trenul pina la Cluj? Nu fumez 12 ore? N-am cum sa rezist fara sa fumez“, spune Ion Predoi.

„Moartea lui Tinu e o nebuloasa“

Inginerul isi spune opinia si despre moartea ziaristului Dumitru Tinu: „Nimic nu s-a aflat de cind a murit. Daca la o crima sau la o alta infractiune politia afla adevarul in citeva zile, acum, dupa doua saptamini, nu se stie nimic sigur. Emit tot felul de ipoteze, dar cred ca se ascunde ceva. Oricum, moartea lui Tinu ramine o nebuloasa“, spune Macesanu.

Vecinii de masa il aproba si exclud posibilitatea unei inscenari: „A fost un ziarist foarte bun si a deranjat multa lume, dar nu cred ca a fost inscenat accidentul“, spune Marian Dumitru.

NATO si economia satului

Discutiile trec repede la NATO si la starea economica a Romaniei. Parerile sint impartite, dar oamenii sint de acord ca in urma cu sapte-opt ani era mai bine. „Prin 1996, cind mai mergeau fermele de pomi fructiferi, o duceam bine. Lucram acolo vreo doua sute de oameni. Cistigam bani si luam si fructe. Am facut intr-un an 40 de vedre de tuica. Acum s-a ales praful de fermele alea. Au furat oamenii tot. Chiar daca nu prea mai e nimic pe acolo, tot se mai gaseste un lemn de pus pe foc sau altceva“, spune Ion Predoi.

„Daca nu stie nimeni ale cui sint fermele, ce sa faca oamenii? Au inceput sa taie pomii ca din padure. Le luase AGRO POWER, iar acum cica le-a luat unu, Anghel. Asa vorbeste lumea, dar n-a mai trecut nimeni pe aici de citiva ani“, spune Marian Dumitru.

Macesanu isi pune sperantele in NATO: „E vai de capul nostru. Ferme unde sa muncim nu mai sint, sistemul de irigatii este distrus ca si el a fost furat de oameni si acum agricultura este la pamint. Am intrat acum in NATO, dar eu stiu cum ne ajuta astia? Mie mi-e frica sa nu intram intr-un razboi, cum s-a intimplat in 1939“, spune inginerul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS