Scandalul iscat de aplicarea de catre unii functionari ai caselor de pensii teritoriale a Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale este departe de a se fi incheiat. Dupa ce ministrul muncii si solidaritatii sociale a fost nevoit sa iasa „la interval“ pentru a lamuri problema (tentativa nereusita), sefii caselor de pensii din toata tara sint in expectativa. Practic, acestia studiaza din nou legea ca sa inteleaga ce si cum.
Gestul este tardiv si, oricum, mamele care pina zilele trecute au contribuit cu sume importante, in speranta ca imediat dupa nastere vor primi ceva bani in plus pentru ca asa prevede legea, stau acum cu copiii in brate in asteptarea… pensiei. Caci, asa cum au interpretat functionarii institutiilor mentionate, acestea ar fi avut dreptul sa primeasca indemnizatie pentru cresterea copilului doar daca ar fi platit CAS o durata de cel putin sase luni din ultimele 12 luni scurse inainte de „producerea riscului“ (cum este numita nasterea). Ori, pentru ca functionarii nu au cunoscut continutul legii in cauza(sau nu l-au inteles), acestia nu au putut sa informeze corect viitoarele mamici.
Cum se „traduce“ legea…
Conform Legii 19/2000, baza de calcul in cazul indemnizatiei de crestere a copilului o reprezinta media veniturilor lunare din cele sase luni scurse inainte de depunerea cererii pentru acordarea indemnizatiei. Beneficiara ar trebui sa primeasca 85% din aceasta suma medie, din care s-ar scadea impozitul aferent si asigurarea de sanatate. Aceeasi suma se acorda si pentru cresterea copilului nascut cu handicap pina la implinirea virstei de trei ani (in cazul copilului cu handicap nascut cu afectiuni intercurente, indemnizatia ar trebui sa fie platita pina la implinirea virstei majoratului) sau pentru ingrijirea copilului bolnav de pina la sapte ani. Pina anul trecut, baza lunara de calcul a indemnizatiei era limitata pina la suma a trei salarii medii brute pe economie.
Din acest an, pragul a fost ridicat la cinci salarii, iar salariul mediu brut a crescut si el la 6.962.000 de lei, fapt care ar ridica suma maxima ce poate fi asigurata la 34.810.000 de lei. Un calcul rapid arata ca suma maxima care se poate plati drept CAS este acum de 12.183.500 de lei.
In „traducere libera“, acest lucru inseamna ca mama(ori chiar sotul acesteia) care va plati Casei de Pensii 12.183.500 de lei pe luna timp de sase luni inainte de depunerea cererii va primi o indemnizatie de crestere a copilului de 29.588.000 de lei, suma din care s-ar scadea impozitul aferent si sapte la suta, cit reprezinta asigurarea de sanatate – si toate acestea pina la implinirea de catre copil a virstei de doi ani. Precizam ca pentru acordarea indemnizatiei cererea se poate depune oricind dupa nasterea copilului, in functie insa de perioada considerata cea mai avantajoasa in stabilirea bazei de calcul. Si inca un lucru: daca parintele care solicita o asemenea indemnizatie are un salariu mic, acesta poate incheia un contract de asigurare suplimentar. Pina acum, se pare ca momentul cel mai potrivit pentru asigurarea suplimentara ar fi prin luna a treia de sarcina, lucru care favorizeaza depunerea cererii pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului imediat dupa nastere. In acest caz, indemnizatia va fi acordata in termen de 24 de luni, perioada dupa care se poate beneficia de asigurarea suplimentara.
Alta este insa situatia in cazul persoanelor care nu sint asigurate printr-un contract de munca, ele trebuind sa se asigure cu cel putin sase luni inainte de nastere cu bani din surse numai de ele stiute. Si de aici apare greseala unora dintre directorii caselor de pensii judetene, care nu fac nici o diferenta intre cei care au carte de munca si cei care nu au un asemenea act.
Scapari ale legii sau… abureala?
In judetul Olt, situatia nu este cu mult diferita de cea din restul tarii. Potrivit celor declarate de catre directoarea Casei de Pensii Olt, Silvia Draghici, anul trecut au fost incheiate 141 de contracte de asigurare, valoarea acestora fiind de 348,4 milioane de lei. Intrebata fiind despre numarul femeilor gravide care au incheiat asemenea contracte de asigurare, sefa institutiei a declarat ca nu cunoaste astfel de „amanunte“ deoarece legea nu stipuleaza niciunde termenul de „femeie gravida“, ci numai pe cel de „persoana asigurata“.
„Ceea ce va pot spune este faptul ca, din numarul total de contracte de asigurare incheiate in anul 2002, 64 au fost semnate de femei. Dintre acestea, patru femei au facut cereri pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in virsta de pina la doi ani, respectiv trei ani in cazul copiilor cu handicap. Amanunte de genul cite contracte au fost incheiate de femei gravide nu va pot spune deoarece nu exista asemenea mentiuni in Legea 19/2000“, a spus Silvia Draghici. Sefa Casei de Pensii Olt a precizat insa ca a primit in audienta femei care urma sa nasca si care se interesau de cum pot face asigurarea, dar ca nu au existat cazuri care sa duca la divergente.