• „Domnul director ne-a spus ca trebuie sa dam toti bani pentru statuie si sa cumparam almanahul si revista“ • Conducerea liceului sustine ca nu le impune elevilor sa ia almanahul, dar acestia se intrec sa-l cumpere • Elevii mai platesc taxe pentru dotarea laboratoarelor de informatica si de biologie, dar si o contributie cu destinatie necunoscuta
Elevii Colegiului „Gheorghe Magheru“ din Tirgu Jiu sint obligati sa plateasca tot felul de taxe pentru diferite reparatii in scoala, pentru dotarea unor laboratoare sau pentru proiectele culturale ale Fundatiei „Gheorghe Magheru“, condusa de directorul Dumitru Bunoiu.
Fundatia editeaza trimestrial, de mai multi ani, o revista, pe care elevii sint obligati apoi sa o cumpere. O parte dintre ei scriu la aceasta revista si sint interesati de continutul ei, dar multi colegi de-ai lor o cumpara doar pentru ca li se impune acest lucru. Conducerea scolii are acum alta idee, iar elevii trebuie sa scoata din nou bani din buzunar. Directorul Dumitru Bunoiu vrea sa puna in curtea scolii bustul generalului Magheru, al carui nume il poarta institutia. Pentru acest proiect ar fi necesara suma de 50 de milioane de lei. Elevii au fost instiintati ca trebuie sa contribuie cu cite 25.000 de lei pentru statuie. In plus, fundatia a editat, pe linga revista, si un almanah, care trebuie cumparat tot de elevi, la pretul de 50.000 de lei bucata.
„Nu-mi convine sa iau almanahul, ca nici nu-mi place“
Parintii sint cei care trebuie sa achite nota de plata pentru proiectele culturale ale fundatiei. „Am fetita in clasa a IX-a, dar vreau s-o mut de la liceul asta. Toata ziua li se cer bani pentru cite ceva. Mai nou, vor bani pentru statuie. Nu e mult, dar de la atitia elevi se stringe o suma frumusica. De unde stiu eu ce se face cu banii? Am platit si pentru revista, si pentru almanah. Daca nu dau, mi-e frica sa nu fie fata persecutata“, a spus un parinte.
Elevii sint la fel de nemultumiti, dar nu pot spune ca nu platesc. „Nu-mi convine sa iau almanahul, ca nici nu-mi place, dar asa a zis domnul director. A venit in clasa si a zis ca trebuie sa cumparam toti revista si almanahul. Ca sa iesim mai ieftin, a zis sa luam cite doi un exemplar. Apoi a zis ca trebuie sa dam cite 25.000 de lei pentru statuie. Mai inainte am platit cite 10.000 de lei pentru laboratorul de informatica. Tot atit am dat si pentru cel de biologie si religie. Apoi ne-au cerut cite 30.000 de lei, o contributie, dar nu stiu pentru ce. La fiecare inceput de an mai dam 100.000 de lei pentru comitetul de parinti“, au spus doi elevi in clasa a IX-a.
„Nu va pot spune pretul revistei pentru ca e o problema interioara“
Directorul Dumitru Bunoiu neaga ca le-ar impune elevilor vreo taxa. „Nu cerem bani elevilor pentru statuie, ci am propus comitetului de parinti sa dea cite 25.000 de lei pentru fiecare elev“, a spus directorul, ca si cum nu ar fi exact acelasi lucru. Nici cu matematica nu pare sa stea prea bine domnul director. El socoteste ca, printr-o contributie de cite 25.000 de lei din partea celor 690 de elevi, s-ar stringe „patru-cinci milioane, nimic important“.
Un calcul simplu arata ca suma ajunge la 17 milioane de lei. Cit despre taxele pentru dotarea laboratoarelor, Dumitru Bunoiu crede ca sint modeste. In ceea ce priveste editarea revistei si a almanahului, directorul a declarat ca acestea s-au facut cu ajutorul sponsorilor. Dumitru Bunoiu spune ca revista si almanahul nu sint bagate pe git elevilor, sugerind ca acestia aproape se bat pentru cite un exemplar.
„Am scos cite 225 de exemplare. Cite 100 le-am impartit diferitelor personalitati. Celelalte le-am vindut la elevi. Nu va pot spune pretul revistei pentru ca este o problema interioara, dar am avut cite 400 de solicitari pentru cele 125 de exemplare din revista si almanah, care ne-au mai ramas“, a precizat directorul Dumitru Bunoiu.
„Anul trecut am trait din contributia de la comitetul de parinti“
Colegiul „Gheorghe Magheru“ se confrunta cu mari probleme financiare. Restantele la energia termica dateaza din anul 2001 si au ajuns la aproape o jumatate de miliard de lei. La acestia se adauga 17 milioane pentru curentul electric si cinci milioane pentru linia de Internet pe care elevii nici nu o mai pot folosi din cauza datoriilor neachitate.
„Anul trecut am trait din contributia de la comitetul de parinti. Cu banii aia am reusit sa mai cumparam si noi detergent, becuri si ce mai trebuie prin scoala ca de la primarie n-am primit mare lucru“, a spus contabila Aurelia Stanciulescu. In aceste conditii, nu e de mirare ca elevii trebuie sa scoata mereu bani din buzunar pentru reparatii sau pentru dotarea laboratoarelor.