Cind nu cauta prin buzunarele „cascatilor“, conationalii tuciurii cauta prin ghenele de gunoi. Unii dupa piine uscata si ramasite de mincare pentru animale, altii dupa fier vechi si cartoane. De obicei, cei care se indeletnicesc cu asa ceva pentru a-si cistiga piinea sint batrinii si copiii. Cei in putere pleaca in Germania sau isi gasesc alte ocupatii, nu se multumesc cu „nimicuri“.
In fiecare zi, la centrele REMAT din Brazda, Craiovita Noua, Piata veche si la centrul de la iesirea din Craiova, se string tone de carton si „munti“ de fier vechi.
„Lucrez de multi ani aici si inaintea mea a lucrat mama. Nu stiu cum e la alte centre, dar noi primim mai mult carton decit fier: 20-30 de kilograme de fier vechi pe zi si citeva tone, cam doua masini de carton pe saptamina. Mai primim si baterii de masina, dar foarte putine“, spune Ecaterina Badea, angajata centrului REMAT din Craiovita Noua, situat pe o strada ingusta si laturalnica.
Totul e bine cit nu dispar capacele de canal
„Furnizorii“ centrelor REMAT sint in cea mai mare parte tigani, care au devenit, cu vremea, „ lideri de piata“. Ghenele de gunoi sint „revendicate“ de grupurile care si-au stabilit deja o zona preferata din care isi aduna marfa. Insa atita timp cit scotocitul dupa materiale refolosibile este una dintre ocupatiile cinstite ale romilor, ei nu deranjeaza pe nimeni. Desigur, excluzind situatiile in care acestia nu se limiteaza la fier vechi, ci rivnesc la vreo teava functionala din curtile oamenilor sau aduna in caruta toate capacele de canal pe care le intilnesc in cale!
Cei aflati la inceputul „afacerii“ cara cu sacii, cu roaba sau cu saniile – pe timp de iarna. „Veteranii“, care au prins deja „cheag“, au facut rost de o caruta si de o mirtoaga care le usureaza mult munca si le creste productivitatea.
„De un an, de cind m-am maritat, adun cartoane si fier ca sa le vind. Le car cu spinarea si acus, ca e zapada, cu sania. Le gasesc prin gunoaie sau prin blocuri, ca le mai lasa oamenii pe la usa. Mult nu cistigam, doar cit sa nu murim de foame. Da’, decit sa furam…!“, spune Flori Balica, o tiganca frumusica.
Poate ca vinderea fierului vechi nu este una dintre cele mai profitabile afaceri ale romilor, dar cu siguranta ca este una dintre cele mai cinstite.