4.2 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDietoterapia - reguli de aur pentru o sanatate de fier

Dietoterapia – reguli de aur pentru o sanatate de fier

Multa lume asociaza termenul „dieta“ cu o serie de restrictii frustrante de la anumite alimente, netinind cont de faptul ca o alimentatie neechilibrata duce aproape intotdeauna la imbolnavirea organismului. Chiar daca nu sinteti in totalitate de acord cu cei care sutin ca „sintem ceea ce mincam“, si modul in care ne hranim ne influenteaza starea de sanatate. Mincind echilibrat nu numai ca va pastrati forma fizica si tonusul interior, ci puteti sa ameliorati din timp eventualele suferinte ale organismului. Incercati sa urmati citeva reguli, pe cit de simple, pe atit de eficiente si starea de sanatate vi se va imbunatati considerabil. Dati atentie si comportamentului alimentar, nu numai greutatii si adoptati si respectati un program regulat al meselor si al gustarilor.

Nu uitati ca, in primul rind, fiecare masa trebuie luata in cantitate moderata. Lacomia nu face decit sa va solicite sistemul digestiv, cu urmari pe termen lung dintre cele mai neplacute. Mestecati incet si bine, astfel incit hrana sa poata fi usor asimilata de organism.

Mincati variat: legume, fructe, oua, lactate. Nu renuntati definitiv la grasimi, mai ales daca organismul dumneavostra este obisnuit cu o alimentatie bogata in grasimi. Incercati mai bine sa pastrati o proportie echilibrata: grasimile sa reprezinte sub 30% din totalul energetic, si anume: grasimile de provenienta animala (lactate, oua) – sub 10%; uleiuri vegetale – 20%. Fiti atenti la grasimile „ascunse“ in maioneze, cartofi prajiti, mezeluri, lapte si produse lactate nedegresate, alimente de tip „fast food“, icre, dulciuri! Eliminati alimentele cu continut mare in colesterol: creier, ficat, rinichi, carne si consumati cu moderatie galbenus, unt, brinzeturi grase.

Inlocuiti zaharul cu miere. Reduceti cit de mult sau chiar eliminati consumul de zahar rafinat (dulciurile, racoritoare, ciocolata). Renuntati la deserturile dulci si inlocuiti-le cu fructe. Folositi gustul dulce natural al unor alimente precum fructele dulci (banane, smochine, curmale, stafide, pere), cereale (griu si orez) si al altor alimente dulci cum ar fi brinza de vaci si laptele dulce, in locul produselor de cofetarie si patiserie (bomboane, napolitane, inghetata, prajituri, torturi etc.). Cresteti consumul de glucide complexe (amidon, celuloza), care sa reprezinte peste 50% din totalul de glucide. Acestea provin din cartofi si cereale integrale.

Reduceti consumul de sare sub 7 g/zi. Atentie la sarea „ascunsa“ in alimentele semipreparate si in mezeluri. Nu consumati nici alimentele problema (alune, saratele, biscuiti, bomboane etc.).

In cazul in care consumati alcool, reduceti aportul sub 30 g alcool pur/zi (daca nu aveti indicatii pentru excluderea totala a alcoolului) iar, in final, eliminati-l. Nu consumati alcool inainte de masa, pentru a evita aparitia senzatiei de foame si alimentatia exagerata.

Cresteti aportul de fibre alimentare (cereale si piine integrala). Consumati legume, fructe, pe cit posibil crude. Sa nu lipseasca vegetalele cu frunze verde-inchis (spanac, salata, varza etc.), legumele si fructele galbene si portocalii: citrice, caise, morcovi, tomate etc.

Faceti miscare; mergeti pe jos o ora pe zi sau realizati o activitate fizica intensa (alergat, inot, gimnastica), cel putin de trei ori pe saptamina, cite 30 de minute.

Excludeti orice alta activitate in timpul mesei (citit, scris, TV , calculator etc.), pentru a preveni alimentatia automata, involuntara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS