-2.5 C
Craiova
sâmbătă, 18 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateIstoria locurilor intre patru pereti sfintiti

Istoria locurilor intre patru pereti sfintiti

„De unde vine numele de Intorsura? Pai, am citit si eu in monografia comunei ca, inainte, vatra satului era acolo unde este amplasata biserica veche, cam la un kilometru de satul actual. Era acolo o vale si satenii se simteau feriti de popoarele cotropitoare. Dupa ce a trecut pericolul de a fi invadati, oamenii s-au mutat aici, unde au ramas pina in ziua de azi. Si de acolo vine numele satului: de la dus si intors“, povesteste viceprimarul Ilie Grecu.

Se pare ca satul Intorsura dateaza inca din 1550, iar biserica, inca functionala, in jurul careia s-a format comunitatea, a fost construita inainte de anul1900. Chiar daca lacasul de cult se afla destul de departe de sat, enoriasii strabat un kilometru in fiecare duminica si la zi de sarbatoare pentru a-si primeni sufletul si a se inchina la icoane. „Am hotarit sa facem o biserica noua, mai aproape, chiar in sat, dar nu sint bani. Primaria nu are fonduri, iar oamenii sint saraci. Am concesionat 1.500 de metri patrati, fara plata, pentru constructia noii biserici. Exista un proiect, autorizatie de constructie si chiar a fost turnata fundatia, dar totul s-a oprit aici“, spune viceprimarul comunei.

Mai veche decit biserica din Intorsura este insa cea din Fintinele, care are si o poveste mai romantata. Construita din birne de stejar, biserica a fost ridicata de haiducii care isi faceau veacul prin padurile care inconjoara comuna Radovan. Biserica a adunat apoi in jurul ei alti oameni care s-au stabilit aici, ducind la aparitia satului care a fost numit Fintinele din cauza multelor izvoare si fintini din zona.

„Ar mai fi multe de spus. Toate povestile sint scrise in monografia comunei, facuta de mai multi profesori care au cules istorisirile oamenilor din partea locului si au cercetat documentele existente“, incheie Ilie Grecu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS