Producatorii agricoli care au pina la 2,5 hectare de teren vor primi gratuit, incepind din acest an, cite un sac de 50 kg ingrasamint, in valoare de 410.000 lei, pentru fiecare jumatate de hectar. Nu beneficiaza de aceasta subventie membrii asociatiilor agricole si arendasii, ci doar producatorii agricoli care isi lucreaza singuri terenul.
„Acestia trebuie sa mearga la primaria din localitatea de resedinta si sa depuna o cerere prin care solicita acordarea ingrasamintului aferent suprafetei pe care o detin. Dupa verificarea datelor din registrul agricol, comisia de la fiecare primarie va intocmi un tabel cu solicitantii si il va trimite la Directia Agricola Judeteana. Aici se vor centraliza datele din judet si se va inainta ministerului de resort dosarul cu persoanele care beneficiaza de prevederile actului normativ“, a spus ing. Nelu Osiceanu, purtatorul de cuvint al Directiei Agricole Mehedinti.
Subventii pentru griu, porumb, cartofi, legume, fructe sau struguri
Potrivit specialistilor din agricultura din Mehedinti, subventiile la produsele agricole, acordate in anul 2002, vor fi valabile si pentru acest an. Cei care au cultivat si vindut anul trecut griu, porumb, floarea-soarelui, cartofi, soia, legume, fructe sau struguri vor primi de la stat subventii a caror valoare variaza intre 118.000 lei/tona si 400.000 lei/tona, in functie de produs. Pentru aceasta, fiecare producator agricol trebuie sa se prezinte la primaria din localitatea de resedinta pentru a li se elibera o adeverinta din care sa rezulte ca au cultivat in 2001 si 2002 unul din produsele sus-mentionate.
„Tot de la primarie va trebui sa obtina un certificat care le atesta calitatea de agricultor, conform legislatiei in vigoare. Cu cele doua acte se vor prezenta la Directia Agricola Mehedinti, unde vor completa o cerere tip. Dosarul trebuie sa mai contina documentele de vinzare a produsului, precum si cele de incasare a sumelor obtinute din comercializarea acestuia“, a precizat Nelu Osiceanu. Valoarea subventiei pe tona de produs acordata de stat este de 400.000 de lei pentru griu, 147.000 de lei pentru – porumb, 222.000 lei pentru floarea – soarelui, 267.000 lei pentru soia, 200.000 lei pentru cartofi, 173.000 lei pentru legume, 225.000 de lei pentru fructe si struguri si 118.000 lei pentru furaje. Termenele limita pentru primirea dosarelor prin care producatorii agricoli trebuie sa solicite subventiile sint diferite, in functie de produsul cultivat: 14 martie pentru legume, struguri si fructe, 14 aprilie pentru cartofi, 14 mai pentru griu, 15 iunie pentru soia, 15 iulie pentru floarea-soarelui si 14 august pentru porumb.
Subventii pentru zootehnie
La nivelul judetului Mehedinti s-au acordat in 2002 subventii in valoare de 344 de milioane de lei, pentru viteii mentinuti sase luni in exploatare, iar alte 600 de milioane de lei s-au acordat pentru achizitia de scroafe. In sectorul zootehnic, valoarea suportata de stat in cazul cumpararii de scroafe si vaci se ridica la 20 de milioane de lei, pentru fiecare material biologic in parte. Solicitantul trebuie sa depuna la Directia Agricola un dosar care contine documentul prin care se atesta pregatirea sa profesionala in domeniul zootehnic, factura proforma de la unitatea care vinde animalele si cererea tip care se completeaza la sediul Directiei Agricole. Aceleasi acte sint necesare si in cazul cumpararii de utilaje zootehnice. Dupa aprobarea de catre minister a dosarului, contravaloarea subventiei este virata direct in contul societatii de unde s-a achizitionat utilajul sau materialul biologic. Producatorii de lapte sint cei mai nemultumiti de ajutorul primit de la stat. Pentru a primi subventia de 1.680 de lei, pentru fiecare litru de produs care corespunde STAS, acestia trebuie sa depuna tot felul de documente la primaria de resedinta si sa astepte cel putin doua luni, pina cind banii ajung la ei, potrivit reprezentantilor Directiei Agricole. In judetul Mehedinti s-au acordat in 2002 prime la lapte, in valoare de 226,5 milioane de lei.