In 2001, aproape 2.200 de romani erau tratati pentru dependenta de droguri
Uniunea Europeana a finantat cu 750.000 de euro programul „Lupta impotriva drogurilor“, derulat de Ministerul de Interne, Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice, in parteneriat cu institutii similare din Spania si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.
In cadrul acestuia au fost lansate Programul educational „Barbacana“, Manualul pentru medici privind tratamentul persoanelor dependente de droguri si Raportul Anual al Romaniei pentru Centrul European de Monitorizare a Drogurilor si a Dependentei de Droguri.
Potrivit datelor Raportului Anual, in 2001 existau in Romania 2.190 de persoane dependente de droguri aflate in tratament, a precizat Lucian Suditu, unul dintre cei care au lucrat la elaborarea documentului. Majoritatea sint consumatori cronici, iar 25-30 la suta au sub 18 ani. Principalul drog folosit este heroina injectabila. La noi in tara exista trei centre de tratament, in Bucuresti, Iasi si Sibiu.
Referindu-se la incidenta consumului de droguri, secretarul de stat in Ministerul de Interne, Pavel Abraham, a declarat: „Romania este o tara de tranzit a drogurilor, dar a devenit si o tara de consum“. Nu s-a stabilit inca suma necesara pentru derularea programului national de lupta antidrog.
Programul „Barbacana“, care va fi finalizat in martie, include editarea a trei brosuri dedicate elevilor de gimnaziu, parintilor si profesorilor, precum si o caseta video care sa fie folosita ca suport didactic. Au fost editate 30.000 de brosuri pentru elevi si 5.000 de brosuri pentru instructori, in care este combatut nu numai consumul de droguri, ci si cel de alcool si tutun. Brosurile vor fi utilizate pentru un program-pilot ce va fi derulat in citeva orase din tara, pentru 10.000 de elevi de clasa a VII-a.