9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025

Stiri diverse

Vinzarile de flori au crescut de zece ori

Afacerile cu flori au prosperat in aceasta luna la Tirgu Jiu, aducindu-le venituri insemnate comerciantilor. Zilele trecute, in oras au aparut peste 50 de vinzatori de flori. Jumatate dintre acestia sint comercianti de flori permanenti. Daca pe 1 Martie vinzarile la flori nu au fost prea mari din cauza celor peste 300 de vinzatori de martisoare, pe 8 Martie s-a inregistrat o explozie a vinzarilor. Majoritatea florilor sint aduse din Bucuresti. Zambilele si garoafele s-au vindut cel mai bine – 20.000 de lei firul, un trandafir putind fi cumparat cu 90 – 100.000 de lei. „La sfirsitul lui februarie a fost mai greu – vinzari mai slabe. Dupa 1 Martie, vinzarile au inceput sa creasca, iar pe 7si 8, am vindut cam de zece ori mai mult decit vindem in mod obisnuit. Foarte bine a mers. Cele mai scumpe flori pe care le-am avut au fost orhideele. In jur de un milion de lei floarea. S-au cumparat toate“, a spus Adelina Stanciu, de 36 de ani, vinzatoare.

Bancnote false de 50 de euro

Doi soferi bulgari au fost retinuti saptamina trecuta de politistii de frontiera de la Calafat dupa ce au incercat sa plateasca taxele de tranzit cu bancnote euro false. Pe 4 martie, Rangelov Dilyan Iliev, de 31 de ani, dupa ce a intrat in tara conducind un autotir, s-a prezentat la punctul de dezinfectie, unde a scos din buzunar citeva bancnote false de 50 de euro, in vederea achitarii taxei. Ieri-dimineata, in acelasi punct de frontiera s-a prezentat alt sofer bulgar, Stoyanov Istoyan Andriev, care a comis aceeasi fapta: a incercat sa-si achite taxele legale cu o bancnota falsa, tot de 50 de euro. Celor doi cetateni bulgari li s-au intocmit dosare penale pentru savirsirea infractiunii de punere in circulatie de bancnote false, iar daca vor fi gasiti vinovati risca o pedeapsa de la trei la 12 ani de inchisoare.

Nereguli in actiunea „laptele si cornul“

O ampla actiune de control a inspectorilor de la Inspectia Sanitara de Stat Corabia, efectuata saptamina trecuta, care a vizat modul de desfasurare a actiunii guvernamentale „laptele si cornul“ a scos la iveala o serie de nereguli. Din cele sase unitati de invatamint verificate, s-au constatat abateri la doua scoli. Pe cornurile distribuite elevilor de la Scoala cu clasele I-VIII din comuna Giuvarasti de cistigatorul licitatiei la produse de panificatie SC ALUTA SA Slatina, termenele de valabilitate inscriptionate erau greu lizibile. Inspectorii sanitari au mai descoperit ca livrarea produselor catre elevi se facea cu intirziere de catre firma ALUTA. Pentru aceste incalcari ale prevederilor OUG nr.96/2002, care stabileste cadrul de desfasurare a actiunii „laptele si cornul“ pentru elevii din invatamintul de stat, firma slatineana a fost sanctionata cu o amenda in valoare de 60 de milioane de lei. Conducerile scolilor generale din localitatile Geva si Doanca au fost sanctionate cu avertismente pentru nevizarea autorizatiilor sanitare de functionare, precum si pentru alte disfunctionalitati privind modul de colectare a ambalajelor rezultate dupa consumul produselor lactate si de panificatie distribuite elevilor.

Sindicalistii din invatamint vor programe scolare adecvate virstei de sase ani

Departamentul Invatamintului Preprimar si Primar din cadrul FSLI a organizat recent, la sediul federatiei, o intilnire la nivel national cu reprezentanti ai educatoarelor si invatatoarelor (institutorilor) pentru a dezbate proiectele de lege ale ministerului de resort in legatura cu inceperea scolarizarii elevilor de la virsta de sase ani. Din partea MEC a participat inspectoarea de specialitate, Iaurum. Vicepresedintele FSLI – filiala Dolj, Constantin Rada, spune ca „in urma discutiilor, s-a hotarit constituirea unor grupe de lucru pe componentele principale: programa scolara, acte normative, perfectionare“. Concret, s-a ajuns la concluzia ca trebuie sa se puna accent pe adaptarea, reformularea, redistribuirea obiectivelor si continuturilor, conform particularitatilor de virsta si a manualelor alternative existente, precum si pe micsorarea efectivelor de elevi la grupe (clase). S-a luat in discutie inclusiv reformularea unor prevederi ale noii metodologii care vizeaza miscarea personalului didactic.

Olimpiada de matematica in Mehedinti

444 de elevi mehedinteni, din clasele VII-XII, au participat simbata la faza judeteana a olimpiadei de matematica. La Scoala generala nr. 14, din Drobeta Turnu Severin, au sustinut aceasta proba 112 elevi din clasa a VII-a si 132 de elevi din clasa a VIII-a, in timp ce la Colegiul National „Traian“, s-a desfasurat proba pentru elevii din clasele IX-XII, la care au participat 200 de concurenti. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Mehedinti au apreciat ca gradul de dificultate a subiectelor a fost unul mediu si ca faza judeteana a olimpiadei de matematica a reprezentat un bun antrenament pentru elevii care in aceasta vara vor sustine examenele de capacitate sau bacalaureat. Pe 22 martie se va desfasura faza judeteana a olimpiadei de istorie, la care inspectoratul scolar asteapta o participare numeroasa.

Amenzi de sute de milioane pentru vinzarea de produse expirate

Inspectorii sanitari din Olt au aplicat 50 de sanctiuni contraventionale in valoare de 232 de milioane de lei si cinci decizii de suspendare a activitatii ca urmare a neregulilor constatate in timpul controalelor. Pentru ca vindeau produse cu termen de valabilitate depasit, firmelor SC Delia Prodcom SRL Corabia, CoopConsum Potcoava, SC Chirita Ali Sabin SRL Ganeasa, SC Primage SRL si AF Ispas Ion din Corabia le-a fost suspendata activitatea pina la remedierea deficientelor. De asemenea, SC Corinpex SRL din Corabia, specializata in producerea de bauturi alcoolice, a fost inchisa. Inspectorii au confiscat peste 50 de kilograme de alimente care se aflau la comercializare cu deficiente de la normele sanitare in vigoare.

Consilier local, director de camin cultural si sofer la primarie

Corpul de control al prefectului de Gorj a descoperit o serie de nereguli in ceea ce priveste atributiile pe care le avea un consilier local din Pestisani. Ion Feraru a fost numit directorul unui camin cultural care nu exista in acte, beneficiind si de indemnizatia aferenta postului. De asemenea, Ion Feraru indeplineste si functia de sofer al Primariei Pestisani. Pentru a elucida cazul consilierului cu mai multe functii, corpul de control al prefectului a inaintat o sesizare procurorilor din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj.

Sindicatele si Ministerul Educatiei joaca „baba oarba“

Presedintele Uniunii Sindicatelor din Invatamint Dolj, Constantin Rada, spune ca Ministerul Educatiei si Cercetarii s-a aratat dispus sa modifice grila sporurilor pentru cadrele didactice din mediul rural, insa cu conditia ca FSLI sa renunte la procesul cu MEC. Conducerea federatiei sindicale, la rindul ei, conditioneaza: „Intrerupem procesul, insa numai o data cu aparitia unei hotariri guvernamentale, favorabila pentru cadrele didactice din mediul rural, in sensul acordarii corecte a sporurilor de izolare“.

17 hoti de energie in cartierul tiganesc

O razie a politistilor, efectuata la sfirsitul saptaminii trecute in cartierul de tigani, Gradistea, de la marginea orasului Slatina, a scos la iveala mai multe nereguli si infractiuni. Au fost depistati 17 proprietari de locuinte care erau bransati ilegal la reteaua de energie electrica, folosind diverse improvizatii, unele chiar cu pericol de electrocutare. 13 dintre hotii de energie electrica au primit sanctiuni contraventionale in valoare de 15 milioane de lei. Tot in cadrul raziei, politistii au aplicat alte zece sanctiuni, pentru nereguli depistate in traficul rutier, valoarea acestora ridicindu-se la 13 milioane de lei. Au mai fost depistate patru persoane care aveau mandate de executare a diferite pedepse si se sustrageau de mai multa vreme, fiind date in urmarire locala.

S-a deschis sezonul de pescuit pe Dunare

Pescarii mehedinteni au dreptul sa-si desfasoare activitatea din 8 martie, cind s-a deschis sezonul de pescuit pe Dunare. Limitarea pescuitului in perioada iernii este prevazuta prin ordine de prohibitie, care apar anual, iar masura este luata pentru a proteja anumite specii de pesti, dar si inmultirea acestora. „Plasele cu ochiul sub patru centimetri si cele care sint confectionate cu fir monofilament sint interzise la pescuit“, a spus inginer Stefan Tolos, sef Birou Resurse de Apa, din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Mehedinti. In functie de zona de pescuit, cei aproximativ 400 de pescari din Mehedinti platesc anual o taxa cuprinsa intre patru si 16 milioane de lei. In prezent, sint inregistrate 100 de contracte de pescuit industrial pe Dunare.

Produse cu abateri depistate de inspectorii OJPC

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Mehedinti au efectuat 15 actiuni de control, in ultimele zile, si au verificat mai multe reclamatii primite din partea cetatenilor. Controalele au fost efectuate atit in Drobeta Turnu Severin, cit si in localitatile aflate pe traseul Strehaia-Greci. In Slatinicul Mare, sat Jugastru, si in orasul Strehaia au fost depistate produse cu abateri de informare-etichetare in valoare de 255 de milioane de lei. De asemenea, valoarea produselor expirate sau cu parametri calitativi neconformi, oprite definitiv de la comercializare si retrase din circuitul consumului uman, s-a ridicat la 14 milioane de lei. „Am aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de zece milioane de lei si am verificat sase reclamatii, ce au vizat calitatea unor produse, respectiv incaltaminte, produse de folosinta indelungata, prestarea de servicii de alimentatie publica in conditii necorespunzatoare, produse cu termenul de garantie expirat“, a spus Anastasia Horhoianu, inspector-sef adjunct al OJPC Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS