8.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlegatorii au lipsit de la referendumul pentru infiintarea de noi comune in Mehedinti

Alegatorii au lipsit de la referendumul pentru infiintarea de noi comune in Mehedinti

• „Noi am lipit afise pe stilpi si am anuntat pe citi am putut!“ • Alegatorii „obositi“ de atitea pahare au pus stampila si pe DA si pe NU • Satenii mai grabiti n-au mai intrat in cabine si au votat direct linga urne

Intre 15 si 20 de alegatori pe ora, acesta a fost ritmul in care locuitorii satului Cerneti s-au prezentat la vot ieri pentru a schimba statutul localitatii, din sat in comuna. Majoritatea nu stiau ce se intimpla in satul lor, iar dintre cei care s-au prezentat la urne, multi nu stiau prea bine pentru ce o fac. N-au lipsit nici cazurile in care, drumul pina la sectia de votare a trecut pe la circiuma, astfel ca stampila a fost pusa si pe DA, si pe NU. Prezenta slaba la vot a fost si in cele trei sectii organizate la Girla Mare, unde locuitorii au fost chemati sa decida daca Vrata va fi cel de-al doilea sat din Mehedinti care va deveni comuna.

„Sinteti de acord ca satul Cerneti sa se transforme in comuna?“, a fost intrebarea la care au fost chemati sa raspunda 6.996 de alegatori cu drept de vot, din comuna Simian – Mehedinti. Pentru aceasta, au fost organizate sase sectii de votare, doua la Simian, doua la Cerneti, si cite una la Poroina si Dudasul Cernetiului. Desi sectiile au fost deschise la ora 8.00, la ora 12.00, abia daca votasera 7% din locuitorii satului Cerneti, adica aceia care au sustinut organizarea unui referendum. „Ar vrea, daca se poate, ca satul lor sa se transforme in comuna, dar fara sa vina la referendum. Noi am lipit afise pe stilpi si am anuntat pe citi am putut, dar daca erau interesati, puteau sa afle de la unii la altii. Avem o prezenta slaba la urne, dar asteptam ca spre seara sa vina mai multi. Au mai fost la munca dimineata, au avut treburi de facut si poate de asta nu au venit multi“, a spus Rodica Matei, presedinta sectiei de votare organizate la Scoala generala din satul Cerneti.

„Gata, votai, ce mama ma-sii, sa vezi acu ce comuna ne tragem!“

Imbracati in haine de sarbatoare, satenii din Cerneti care s-au prezentat la vot au spus ca spera ca referendumul organizat sa schimbe viata localitatii lor. „In primul rind, ne simtim marginalizati, pentru ca fondurile mari ramin la Simian, iar aici nu s-a facut nimic. Avem un primar pe care nu l-am vazut de la alegeri si care nu ne-a sprijinit cu nimic. In al doilea rind, ca sa ne ducem pina la primarie, la Simian, sa luam niste acte sau adeverinte, platim cite 40.000 de lei, bani pe care multi nu ii au. Daca s-ar face comuna aici, s-ar rezolva multe“, a spus Lucian Ionescu, localnic. Din sectiile de votare nu au lipsit momentele hazlii. „Trebuie sa pui stampila pe DA, daca vrei ca satul sa devina comuna si pe NU, daca nu vrei“, i-a explicat sefa sectiei unui alegator. Barbatul, obosit de atitea pahare, a cautat mai intii, pret de citeva zeci de secunde, intrarea in cabina de vot, a intrat, a pus stampila si pe DA si pe NU, a impaturit buletinul si l-a introdus in urna. „Gata, votai, ce mama ma-sii!. Sa vezi acu ce comuna ne tragem, de-o sa ne faca astia si oras!“, a spus el, luindu-si buletinul si plecind sa cinsteasca votul la bar. Alti alegatori, mai grabiti, nu au mai intrat in cabina de vot, preferind sa puna stampila direct linga urna, fara ca vreunul din membrii comisiei sa-i atraga atentia.

Cernetiul a fost capitala judetului Mehedinti

La sectia organizata la Scoala generala din Simian, la ora 11.00 era aproape pustiu. Doar membrii comisiei se plictiseau de mama focului, astfel ca au inceput sa completeze integrame. Potrivit lui Liviu Mustata, consilier juridic la Consiliul Local Simian, cetatenii nu erau interesati de soarta satului Cerneti, pentru ca nu aveau nimic de cistigat. „La Cerneti ar trebui sa se inghesuie oamenii, ca ei vor ca satul sa devina comuna. Aici nu prea vin, dar ii asteptam, ca mai e pina diseara. Poate s-au suparat ca a mincat Romania bataie?!“ Pina in 1833, resedinta administrativa, militara, politica si culturala a judetului Mehedinti s-a aflat la Cerneti, localitate aflata la 6 km de municipiul Drobeta Turnu Severin. In martie 1833, invocind distrugerile suferite in timpul razboiului ruso-turc, dar si pericolul incursiunilor unor bande inarmate din sudul Dunarii, inundatiile frecvente ale riului Topolnita, localnicii au adresat generalului Pavel Kisselef, guvernatorul rus al Tarilor Romane, cererea lor de a fonda un nou oras, in Cimpia Severinului. La Cerneti se afla si casa memoriala a lui Tudor Vladimirescu. Istoria bogata a satului lor nu i-a convins insa pe multi dintre locuitorii din Cerneti sa vina la referendum. O situatie similara a fost in comuna Girla Mare, unde 4.200 de alegatori au fost asteptati la urne pentru a decide daca satul Vrata va fi sau nu transformat in comuna. Potrivit primarului Fulga Nicolae, au fost organizate trei sectii de votare, doua la Girla Mare si una la Vrata, o comisie electorala de circumscriptie si trei comisii ale sectiilor de votare, completate cu reprezentanti ai PSD, PNL si PUR. „S-au primit 4.200 buletine de vot si o rezerva de 10%, dar prezenta la urne este destul de slaba. Asteptam ca numarul votantilor sa creasca“. Sectiile de votare au ramas deschise pina aseara, la ora 20.00. Jumatate plus unu din alegatori trebuie sa fie de acord pentru ca aceste doua sate din Mehedinti sa fie transformate in comune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS