• Cerneti inregistreaza o rata ridicata a infractionalitatii • Satul Vrata va deveni comuna, dupa ce 2.572 de alegatori au fost de acord cu acest lucru • Doua noi referendumuri vor fi organizate pe 20 aprilie in Mehedinti
Satul Vrata, din judetul Mehedinti, va trece la statutul de comuna dupa ce duminica, la referendumul desfasurat in cele sase sectii organizate pe raza comunei Girla Mare, 2.572 de cetateni cu drept de vot au fost de acord, iar 24-impotriva. Potrivit primarului Nicolae Fulga, la urne s-au prezentat 62% din cei 4.200 de alegatori. Rezultatele referendumului din comuna Girla Mare vor fi trimise, impreuna cu un memoriu, la Prefectura Mehedinti, urmind sa fie inaintate Parlamentului Romaniei.
„Au participat doar 1.457 de locuitori, din care 97 au fost impotriva“
Satul Cerneti, a doua localitate din Mehedinti unde cetatenii au fost chemati duminica sa aleaga daca se va schimba sau nu statutul administrativ actual, va ramine in aceeasi forma de organizare, deoarece prezenta alegatorilor la urne a fost sub pragul cerut de lege. Desi sectiile au fost deschise la ora 8.00, la prinz abia daca votasera 7% din locuitorii satului Cerneti. „Din cei 6.948 de cetateni ai localitatii au participat doar 1.457 de locuitori, din care 97 au fost impotriva. Am ramas surprins ca tocmai cetatenii din Cerneti si din Dudasul Cernetiului au participat intr-un procent foarte mic la vot. Cei opt consilieri locali nu au reusit sa mobilizeze oamenii“, a spus Constantin Harcau, primarul comunei Simian.
„Sa facem comuna din Cerneti ca sa infiinteze aici post de politie?!“
Motivatiile absentei masive de la referendumul organizat duminica in satul Cerneti au fost multiple, dar motivul cel mai des invocat de oameni a fost ca ei nu doresc infiintarea unui post de politie in localitate o data cu transformarea acesteia in comuna. „Au spus «cum, domnule, sa facem comuna din Cerneti ca sa infiinteze aici post de politie?!»“, a spus secretarul general al Prefecturii Mehedinti, Nicolae Draghiea. Satul Cerneti se numara printre localitatile din Mehedinti care inregistreaza o rata ridicata a infractionalitatii. Cheltuielile generate de organizarea celor doua referendumuri vor fi suportate de consiliile locale ale Primariei Simian, respectiv 30 de milioane de lei, si Primariei Girla Mare, unde cheltuielile s-au ridicat la sapte milioane de lei. Pe 20 aprilie, vor fi organizate alte doua referendumuri in judetul Mehedinti.