Basra – bombardat zi si noapte de fortele aliate
Trupele britanice au stationat in jurul orasului Basra si pe podurile pe care multi irakieni incearca sa paraseasca orasul, in ciuda amenintarilor fortelor militare ale lui Saddam. De 48 de ore, orasul este bombardat permanent.
Trupele britanice incearca astfel sa ii descurajeze pe soldatii irakieni, care, de citeva zile, opun rezistenta.
Mult asteptata revolta a populatieii siite nu a avut loc pina acum. In mod evident, populatia civila nu are incredere in fortele aliate si se tem ca rezultatele vor fi aceleasi din 1991, cind, la incheierea razboiului, Saddam si-a trimis trupele in oras pentru a-i ucide pe revolutionarii siiti.
„Multi se tem ca americanii ii vor lasa din nou in plata Domnului“, a declarat un irakian. Miercuri, soldatii Marinei britanice au distrus o statuie a lui Saddam din apropierea orasului Zubayr.
Potrivit martorilor, citiva irakieni au aplaudat, insa multi nu indraznesc sa se revolte impotriva lui Saddam. Asaltul asupra Basrei se va relua cind vor sosi intariri.
Bombardamente puternice au zguduit din nou Bagdadul
Coalitia anglo-americana a continuat, si in noaptea de miercuri spre joi, atacurile violente asupra Bagdadului, a anuntat postul de televiziune EuroNews. La miezul noptii, televiziunea irakiana si-a intrerupt pentru scurt timp transmisiunile. Dupa doar o jumatate de ora, fara nici o explicatie, programul s-a reluat. Atacurile coalitiei s-au concentrat din nou asupra complexului prezidential din centrul capitalei, asupra periferiei sudice, unde sint concentrate unitati ale Garzii Republicane si asupra cartierelor estice. Corespondentii de la fata locului au comunicat ca explozile cele mai puternice au avut loc mai ales in partea sudica a orasului. Nu s-a anuntat daca sint sau nu victime in urma acestui raid american, insa, dupa bombardamente, mai multe ambulante au traversat orasul cu sirenele pornite.
Trupele americane au ajuns in apropierea Bagdadului
Ofensiva terestrã a forþelor aliate avanseazã. Divizia Numãrul 3 a Infanteriei americane a preluat controlul asupra unei pãrþi din teritoriul de pe malul estic al Eufratului, la nord de Kerbala.
„Sintem aproape de intrarea in Bagdad. Presiunea este in creºtere“, a declarat secretarul american de stat, Colin Powell intr-o conferinþã de presã.
„Am rezolvat situaþia din nord ºi problemele cu Turcia. Mergem inainte cu toatã forþa. Vrem ca poporul irakian sã poatã sã iºi aleagã un guvern democratic, care sã il reprezinte in totalitate ºi sã poatã trãi in pace cu vecinii sãi, punind capãt terorii, care, din cauza regimului lui Saddam, dureazã de mai mult de 20 de ani“, a mai adãugat el.
„Mã voi intilni la Bruxelles cu colegii de la NATO ºi de la Uniunea Europeanã ºi ii voi informa despre desfãºurarea campaniei ºi despre planurile de reconstrucþie, dar ºi despre rolul care va reveni Uniunii Europene in aceste planuri“, a mai declarat Powell.
Luptele in curs de desfãºurare reprezintã atacurile asupra „inimii regimului“ ºi vor fi cele mai dificile confruntãri, a declarat generalul Stanley McChrystal, ºeful adjunct al Statului Major american.
„Am ajuns in inima regimului lui Saddam. In acest moment s-ar putea ca Saddam sã decidã sã recurgã la folosirea armelor chimice. Sintem conºtienþi cã existã acest risc ºi sintem pregãtiþi. Insã irakienii ºtiu prea bine cã folosirea armelor non-convenþionale ar fi o gravã eroare din partea lor“, a declarat McChrystal.
Trupele aliate au ajuns in Aeroportul din Bagdad
Situatia in Bagdad devine din ce in ce mai tensionata. Soldatii americani au ajuns in apropierea Aeroportului „Saddam“ din capitala, situat la 20 de km de sudul orasului.
„Fortele coalitiei sint in apropierea Aeroportului din Bagdad si se pozitioneaza pentru a declansa atacul la momentul oportun“, a declarat capitanul Frank Thorp de la centrul de comanda din Quatar.
Intre timp, potrivit ziaristilor, mii de soldati si de vehicule militare traverseaza podurile situate in imediata apropiere a capitalei irakiene. Se vorbeste si de victime in rindul armatei americane. Pe de alta parte, o piata din sud-estul capitalei a fost bombardata, existind opt morti si mai multe persoane ranite. Desi nu s-a referit in mod direct la acest episod, purtatorul de cuvint de la CentCom, Jim Wilkinson, sustine ca are „informatii credibile ca regimul irakian pregateste o campanie de bombardamente anonime in diferite cartiere siite din Bagdad in tentativa de a acuza coalitia de distrugeri“.
Francezii au trimis primele ajutoare umanitare in Irak
Un convoi de trei camioane, incarcate cu 60 de tone de paturi si alimente, a plecat miercuri din fata Turnului Eiffel din Paris spre Irak, pentru ajutorarea populatiei civile, informeaza cotidianul USA Today.
Caravana Asociatiei Umanitare „Solidarite“ a parasit capitala franceza, indreptindu-se spre nordul Irakului. Turnul Eiffel a fost ales ca simbol de plecare pentru misiunea de ajutorare a poporului irakian, in ultima saptamina donatiile pentru civilii din Golf ridicindu-se la 180.000 de dolari, potrivit „Solidarite“, grupul umanitar cu sediul la Paris, care a organizat calatoria. Ministrul francez al afacerilor externe a precizat jurnalistilor ca fortele de coalitie militare din Irak, Statele Unite si Marea Britanie, trebuie „sa-si asume responsabilitatea“ pentru ca aceste ajutoare sa intre in tara. Caravana, alcatuita din trei camioane, s-a indreptat spre Germania, urmind sa strabata alte sapte tari inainte de a ajunge la granita Irakului cu Iranul. De acolo, o echipa de voluntari va ajuta caravana sa ajunga la Irbil, in zona de nord a Irakului, controlata de kurzi.
Alain Boinet, directorul „Solidarite“, a afirmat: „Credem ca aceasta calatorie va fi dificila cind vom intra in Irak. Dar trebuie sa mergem. Irakul este o tara saraca, aflata in razboi, si care are nevoie de ajutor“.
Camioanele sint incarcate cu 5.000 de paturi, opt tone de sapun, zece tone de biscuiti cu proteine, apa potabila, zahar, ceai si cearseaufuri din plastic. „Solidarite“ intentioneaza sa trimita si cel de-al doilea convoi cu ajutoare umanitare in Irak, in urmatoarele zile.
New York Times
„Asaltul final asupra Bagdadului ar putea fi aminat“
Unitatea de atac numarul 3 a infanteriei americane se afla la doar 10 km de Bagdad, a anuntat postul de televiziune BBC. In aceste momente, cind trupele aliate se indreapta cu pasi repezi spre capitala irakiana, Pentagonul pregateste planurile finale pentru cucerirea Bagdadului. New York Times este de parere ca acesta batalie „va fi un microcosmos al aceluiasi razboi“, pentru ca va avea, la scara redusa, aceleasi obiective: sa anihileze fortele care il sustin pe Saddam, sa evite victimele civile si sa limiteze daunele provocate infrastructurilor civile, permitind sosirea de ajutoare umanitare. Insa, obiectivul militar fundamental va fi acela de a evita luptele de strada si actiunile de gherila, tactica adoptata se pare, de fortele irakiene care s-au retras in capitala.
„Daca batalia pentru Bagdad se va transforma intr-un razboi urban din strada in strada atunci inseamna ca am gresit ceva“, a afirmat un oficial militar cotidianului american.
Potrivit ziarului, este foarte posibil ca fortele americane sa nu grabeasca atacul final asupra orasului, ci sa mai astepte citeva zile. „Rabdarea este un element – cheie pentru planul actual, care are rezultate din ce in ce mai eficiente“, a declarat seful Statelor Majore reunite, generalul Richard Myers. Motivul principal de ingrijorare ramine acela ca fortele irakiene, membrii Garzii Republicane, alte formatiuni de elita si fortele paramilitare ar putea adopta tactici de gherila, se mai mentioneaza in ziar. „S-ar putea folosi tacticile utilizate de ceceni impotriva rusilor sau de palestinieni impotriva israelienilor. Ar putea actiona in mici grupuri de comando, sa renunte la uniforme si sa-i ucida pe americani“, a declarat generalul Randy Gangle, care a participat la alcatuirea tacticii pentru „luptele urbane“ ale soldatilor Marinei Americane.
Militarii britanici au descoperit o camera de tortura
Soldatii Marinei Regale din Marea Britanie au descoperit o camera de tortura in sediul politiei din Abu Al Khasib, a anuntat un corespondent al televiziunii BBC, care ii insotea pe acestia. Militarii britanci au intrat intr-unul dintre sediile politiei lui Saddam, in incercarea de a descoperi urme ale fortelor irakiene paramilitare. In birourile de la etajul superior al cladirii au fost descoperite documente si harti, iar la etajul inferior, o camera de tortura cu cabluri electrice, pentru a-i tortura pe cei interogati cu ajutorul electrosocurilor.
Saddam Hussein ii ameninta pe liderii Partidului Kurd
Presedintele irakian Saddam Hussein i-a avertizat pe liderii Partidului Kurd din nordul Irakului de urmarile colaborarii cu Statele Unite.
„Colaborarea dintre liderii de partid Dschalal Talabani si Massud Barsani cu Statele Unite si cu aliatii sai a ajuns intr-o faza periculoasa“, se mentioneaza intr-o scrisoare a presedintelui irakian catre liderii kurzi, care a fost citita miercuri seara la televiziunea irakiana.
Saddam Hussein i-a amenintat pe Talabani si Massud ca vor suporta consecintele:
„Va dau un sfat: nu faceti nimic, pentru ca veti regreta mai tirziu. Dupa cum bine stiti, conducerea Irakului va ramine la locul sau“.
Potrivit dictatorului irakian, atitudinea Partidului Kurd reprezinta „o invitatie catre trupele americane“ si a condus la „deschiderea unui front nordic impotriva poporului irakian si a armatei sale“.
In acelasi timp, televiziunea irakiana a difuzat din nou imagini ale lui Saddam. Hussein, imbracat in uniforma militara, poate fi vazut purtind o discutie cu membrii guvernului irakian intr-o camera lipsita de ferestre.
In ultimele 24 de ore, televiziunea irakiana a difuzat doua mesaje ale presedintelui. Unul dintre ele a fot citit de ministrul irakian al informatiilor, celalalt, de un crainic. Insa, zvonul potrivit caruia Saddam a fost ranit sau chiar ucis in urma unui raid aerian american persista.
Trupele irakiene intaresc securitatea in aeroporturile din Bagdad
Unitati ale Garzii Republicane s-au deplasat, in cursul noptii de miercuri spre joi, spre sudul Bagdadului pentru a bloca inaintarea trupelor fortelor aliate spre capitala irakiana, a anuntat cotidianul german Die Welt, citind surse militare. In plus, unitatile militare irakiene au intarit paza din jurul aeroporturilor din oras.
„Ei cred ca irakienii incearca sa intareasca paza in jurul aeroporturilor si sa impiedice orice tentativa americana de inaintare“, se mentioneaza in ziar. Miscarile de trupe sint vizibile pe inregistrarile realizate de avioane de cercetare.
Potrivit ziarului, este vorba de unitati ale Diviziei „Hammurabi“ ale Garzii Republicane. In mod evident, acestea incearca sa impiedice trupele americane sa traverseze Eufratul.
Obiectivul lor principal este mai ales acela de a asigura paza aeroporturilor, mai mentioneaza Die Welt. Ramine neclar numarul de forte deplasate in aceste zone. Trupele americane au lansat in zorii zilei de joi 12 rachete asupra locatiilor Garzii Republicane, a anuntat corespondentul CNN, care se afla alaturi de trupele americane.
Potrivit unor surse militare, citeva unitati ale fortelor aliate reusisera miercuri sa ajunga la 30 km de Bagdad.
Militarii din Irak vor avea din nou de infruntat furtuni de nisip si temperaturi caniculare
Meteorologii anunta furtuni de nisip si temperaturi caniculare in zona Irakului. Potrivit previziunilor meteo pentru aceasta saptamina, publicate de cotidianul britanic The Times, vintul va aduce dinspre Arabia Saudita un val de aer fierbinte si umiditate dinspre apele calde ale Golfului.
La Basra, al doilea oras ca importanta strategica din Irak, situat in sudul tarii, temperaturile vor ajunge joi la 30 de grade Celsius, iar in desertul din zona centrala a tarii si la Bagdad s-ar putea inregistra 33 de grade Celsius si chiar 39.
Militarii aflati la bordul vehiculelor blindate sau cei echipati in costume de protectie chimica vor avea de suportat temperaturi cu zece grade mai mari decit cele de afara.
Problemele cele mai serioase le va intimpina insa Divizia a 4-a de infanterie americana, care soseste zilele acestea in Kuweit si care are putin timp la dispozitie pentru a se adapta la clima din regiune inainte de a porni spre Bagdad.
Ministrul bulgar al afacerilor externe, Solomon Pasi :
„Am adoptat cea mai buna pozitie in privinta Irakului“
Au trecut 12 ani de la infiintarea Clubului Atlantic, al carui presedinte a fost mai bine de zece ani, Solomon Pasi. Clubul s-a impus ca o puternica organizatie neguvernamentala, cu o influenta determinanta asupra unor initiative ale guvernului. Aceasta formula este unica nu numai pentru Bulgaria, ci si pentru cele mai multe dintre tarile din fostul bloc sovietic.
„Clubul nu s-a impus ca o filiala a vreunui partid politic. Dimpotriva, foarte putini au fost oamenii de stat si partidele politice care au actionat la unison cu initiativele Clubului Atlantic. Axiomele principale ale ideologiei noastre sint prioritatile Republicii Bulgaria!“, a declarat ministrul de externe al Bulgariei.
Initial, ideea aderarii Bulgariei la NATO a fost primita cu scepticism de catre partidele politice. Dar, cu citeva zile in urma, la Bruxelles, au fost semnate protocoalele pentru aderarea Bulgariei la alianta. Si initiativa privind infiintarea unor baze NATO in Bulgaria, formulata la sfirsitul anului 1999, a fost intimpinata cu proteste. Astazi, activitatea din cadrul bazei de la Sarafovo spulbera cel mai bine previziunile apocaliptice de atunci. In 1994, am lansat ideea de creare a unor batalioane bulgaro-grecesti si bulgaro-turce. Acest lucru, de asemenea, nu a fost popular in rindurile marelui pu-
blic de la noi, dar nici in cele ale elitei politice. La 26 septembrie 1998, la Scopje, a fost semnat un acord intre Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Macedonia, Romania si Turcia pentru crearea Brigazii Europei de Sud-Est, cu Statul Major la Plovdiv. Aceasta hotarire a generat un climat de incredere in Balcani“, a continuat ministrul Pasi.
In primavara anului 1999, cind au inceput atacurile impotriva Serbiei, guvernul bulgar a sprijinit actiunile aliatilor, in ciuda impotrivirii unor factori politici si a opiniei publice negative. Si daca aceste masuri s-ar fi luat mai devreme, poate ca Zoran Djindjici ar fi fost viu.
„Hotaririle parlamentului si guvernului bulgar fata de regimul lui Saddam Hussein sint prezentate ca necorespunzind intereselor nationale. Dar tara noastra, din nou, adopta cea mai buna pozitie pentru moment, dar si pentru viitor. Bulgaria isi aduce contributia la eliberarea poporului irakian de tirania lui Saddam Hussein. Trebuie sa privim inainte si sa cautam modalitati pentru realizarea intereselor noastre nationale intr-o lume in transformare“, a subliniat Solomon Pasi.
Exista valori si cauze pentru care trebuie sa se lupte. Acestea sint cauzele pe care le numim echitabile. Iar prima valoare care trebuie cucerita este libertatea.
„In ultimele zile, pe ecranele televizoarelor se pot vedea frecvent scene din razboiul din Irak. Dar camerele nu pot sa arate nelegiuirile pe care regimul lui Saddam Hussein le-a pricinuit poporului sau. Abia dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial s-a vazut infernul lagarelor de concentrare naziste. Pacifistii din acele timpuri au scandat lozinca „Mai bine Hitler decit razboi!“. Indrazneste cineva sa afirme astazi ca politica pacifista fata de hitlerism a fost mai buna decit razboiul impotriva lui? Echitatea nu este intotdeauna populara, iar popularul nu este intotdeauna echitabil. Matematicianul Rene Descartes spunea ca este foarte putin probabil ca adevarul sa se descopere in acelasi timp in fata majoritatii. Este mai firesc ca el sa ramina apanajul citorva“, a spus in incheiere Solomon Pasi.
• Veselin Stoianov