Reluarea ofensivei asupra Bagdadului de catre aliati a constrins diviziile „Medina“ si „Bagdad“ ale Garzii Republicane, care au suferit pierderi importante in oameni (40-50%) si tehnica de lupta, sa se retraga si sa ocupe pozitii in cartierele marginase. Ca urmare a acestei retrageri, doua coloane ale primei divizii de infanterie marina s-au indreptat spre nord-est, au depasit sistemul canalelor de scurgere si au cucerit podul de peste Tigru la Al Kut.
Prin aceste actiuni se asigura conditiile pentru introducerea in lupta al celui de-al doilea esalon operativ al generalului Franks, iar dupa citeva zile, si a diviziei a patra de infanterie. A fost barat drumul de retragere spre Bagdad al celui de-al patrulea corp de armata irakian (divizia a zecea de tancuri blindate din Al Amara).
Aceste rezultate, inaintarea cu succes a diviziei a treia de infanterie si terminarea incercuirii Bagdadului de la vest cu fortele brigazii 101, creeaza conditiile optime asaltului asupra capitalei Irakului.
Trupele americane nu au experienta in asaltarea si cucerirea marilor orase. Dupa operatia nereusita a infanteriei marine de a inabusi tulburarile din capitala Somaliei, Mogadisho, in anul 1993, in SUA s-au facut aplicatii comune in centre de invatamint si in cartiere din mari orase.
Unitatile care au participat la ele vor avea probabil sarcina sa cucereasca Bagdadul. Militarii acestor unitati sint pregatiti sa lupte in conditii de oras. Indiferent de superioritatea tehnologica, insa, in cele mai multe dintre calcule se prevede un important numar de victime: 2.000-3.000 de morti si pina la 5.000 de raniti din rindurile militarilor americani, de doua-trei ori mai multe victime printre fortele irakiene de aparare si tot atitea in rindurile populatiei civile.
Atacurile aeriene si de artilerie impotriva unitatilor Garzii Republicane vor mai dura probabil zece zile.
Nu exista o hotarire unanim acceptata in privinta Irakului
Europa este dezbinata. Liderii statelor trec unii pe linga altii la Bruxelles fara sa se salute. Figuri marcante din structurile UE declara ca sint dezamagite de tarile est-europene.
In acest context este foarte greu sa se vorbeasca de hotariri corecte pentru ca, in functie de punctele de vedere, nici o hotarire nu poate sa fie pe deplin corecta. Nu exista cauza cinstita si indiscutabila. Avem o coalitie internationala puternica, hotarita sa inlature un regim care ameninta omenirea cu arme de distrugere in masa. Dar ea actioneaza fara aprobarea Consiliului de Securitate.
Avem si o coalitie „impotriva“, condusa de Franta, care tine cu infocare la o rezolvare pasnica. Dar aceeasi Franta – nu e un secret – are interese economice imense in Irak.
Sa speram ca va veni sfirsitul suferintelor poporului irakian, ca la Bagdad va fi instaurat un guvern democrat.