18.1 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDaca nu e drob, merge si-o ridiche!

Daca nu e drob, merge si-o ridiche!

Apropiata sarbatoare a Pastelui pune pe jar romanii; ca a tinut sau nu post, peste citeva saptamini fiecare crestin se va bucura de Invierea Domnului si se va pregati cum se cuvine, dupa puterile propriului buget. Si daca ar fi sa judeci numai dupa recentele cresteri de pret, acesta va fi pus la grea incercare! Pentru ca, la romani, lantul de scumpiri in ajun de sarbatoare e deja o traditie de care orice comerciant tine cont mai mult decit de litera legii.

Haine noi, oua rosii pe masa si (macar!) o pulpita de miel si o felie de cozonac; cam cu asta se intimpina Pastele, in fiecare an. Daca mai e loc si pentru ceva cheltuieli suplimentare – trufandale, cruditati, delicatese si, de ce nu, o iesire „la iarba verde“, apoi chiar ca simti ca e sarbatoare! Cit o sa ne coste insa masa traditionala, nimeni nu poate sa spuna cu siguranta; si asta pentru ca, desi niciodata preturile pietei nu „bat“ cu cele estimate, de la an la an sint mai mari si mai „umflate“!

Teoretic, alimentele nu se scumpesc! Practic…

Majorarea pretului la carburanti nu a fost atit de insemnata, incit sa ii sperie pe consumatori; ei se asteapta insa la cresteri de preturi, mai ales in prag de sarbatoare. Dragos Frumosu, prim-vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, a precizat ca, desi influenta cresterii de pret la carburanti, energie electrica sau gaze se reflecta destul de putin in pretul produselor alimentare, o data cu cresterea volumului de vinzari, mai ales de sarbatori, comerciantii majoreaza preturile, de dragul profitului. O regula de la care comerciantii romani nu au facut exceptie decit cu ocazia Craciunului trecut. Vor face si anul acesta la fel? Nimeni nu stie, inca. Mai ales ca, in urma modificarii taxelor vamale la importurile de carne, aceasta se va scumpi. Asa ca, de Paste, kilogramul de carne (inclusiv cea de miel) poate varia de la 90 la 150 de mii de lei! Iar mezelurile si alte produse se vor scumpi si ele corespunzator.

„Scumpire? Deh, maica…io stiu!?“

Desi au depasit pragul psihologic de „trufanda“, la preturi deloc rezonabile, zarzavaturile nu prea ii imbie pe craioveni. E drept ca nici precupetii nu au „navalit“ cu marfa pe piata, deoarece s-au temut sa nu ramina cu ea nevinduta. „Asa am patit anul trecut, am ramas cu marfa nevinduta pe mese, iar anul asta nici nu prea s-a facut“, explica Daniela Mihai din Tuglui. Trei fire de ceapa, doua de usturoi, „un marar“ si o salata, doua costa nu mai putin de cincizeci de mii de lei, iar daca poftesti si la ridichi, mai lasi zece mii pe doi pumni de „ciresele“. Nici asigurarile suplimentare ca marfa e curata, „fara nitriti, dom’ne, toate crescute natural!“, nu conving cumparatorii sa ia mai mult de un kilogram de spanac o data. E drept ca si la 50.000 de lei kilogramul…

La cit de anemica e vinzarea de zarzavaturi, si asta in perioada postului, putini precupeti isi mai inchipuie ca in preajma Pastelui vor da lovitura. „Scumpire? Deh, maica… io stiu daca s-o mai scumpi?! Nu e nici prea multa marfa, ca nu s-a facut, nici cumparatori, cine mai ia ceva daca se mai scumpeste?!“, se ingrijora Maria Popa din Cernele, rinduind frumos legaturile de ceapa si chitele de patrunjel.

Pe principiul „se scumpeste, nu se scumpeste, oricum… costa!“, oamenii se pregatesc sa intimpine Pastele. Fiecare cum o putea. Daca nu c-un miel gras si un carton de oua rosii, macar cu o pulpa si-un cosulet de oua… cit de-o ciocnire!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS