12.3 C
Craiova
luni, 4 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInghetul a distrus zeci de mii de hectare de culturi agricole

Inghetul a distrus zeci de mii de hectare de culturi agricole

Ingheturile prelungite din aceasta primavara au calamitat zeci de mii de hectare de culturi agricole in judetul Dolj. Mare parte dintre producatorii particulari nu vor primi nici un leu despagubire deoarece nu aveau culturile asigurate. Pe linga ingheturile tirzii, taranii doljeni se confrunta si cu o acuta criza de saminta tratata romaneasca. Stocurile de hibrizi de floarea- soarelui, orz si orzoaica au fost epuizate.

Temperaturile scazute din ultimele zile, cind mercurul termometrelor a coborit la minus patru grade Celsius, au dus la inghetarea culturilor agricole insamintate in toamna. Aproape 30.000 de hectare de griu, rapita si floarea-soarelui au fost distruse in totalitate. Dintre acestea, peste 18.000 de hectare au fost cultivate cu griu si 3.500 de hectare cu floarea-soarelui. Restul au fost suprafete mai mici de rapita, sfecla de zahar si fasole. Aurel Calin, directorul Directiei Generale a Agriculturii si Industriei Alimentare Dolj, sustine ca, pina in prezent, doar pentru 3.000 de hectare s-au depus actele necesare care sa ateste ca suprafetele respective au fost asigurate. Este vorba de societati agricole care si-au permis sa isi asigure culturile.

Producatorii agricoli trebuie sa intoarca toate culturile afectate de inghet, insa, din cauza cererii foarte mari, in depozite nu se mai gaseste saminta tratata romaneasca.

Florea Gavrila, directorul unei societati producatoare de seminte din Dolj, a spus ca intr-un timp foarte scurt stocurile au fost aproape epuizate: „Cu doua saptamini in urma aveam in depozit 500 de tone de saminta de ovaz, iar acum abia mai avem 200. Aveam 60 de tone de floarea-soarelui, iar acum nu mai avem nici macar un kilogram si solicitarile sint de zeci de tone.

Producatorii agricoli doljeni se tem ca, daca va continua criza de saminta, vor fi nevoiti fie sa apeleze la hibrizi din import, chiar daca pretul acestora este dublu fata de cel al hibrizilor romanesti, fie isi lasa paminturile necultivate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS