5.6 C
Craiova
joi, 2 ianuarie, 2025

Flash

Unitate de jandarmi, infiintata in caminul scolii

In incinta fostului camin al Liceului „Horia Vintila“ din localitate se va infiinta de la 1 mai o unitate de jandarmi, formata din 40 de militari detasati de la Craiova. Autoritatile locale spun ca decizia apartine Comandamentului Teritorial de Jandarmi Craiova, care a dorit o siguranta mai mare pentru populatia din sudul judetului. Viceprimarul Bobocel recunoaste si el ca infiintarea unei unitati de jandarmi la Segarcea era mai mult decit necesara.

Dinel Staicu i-a cumparat pe Mihai Viteazul si Tudor Vladimirescu

Chiar in fata primariei, cladire care seamana cu un sediu cochet de banca, este amplasat bustul lui Nicoale Titulescu, realizat de sculptorul Barbu de la Panaghia, originar din localitate, dupa spusele viceprimarului. Insa statuia nu este decit una dintre cele cinci pe care sotia sculptorului le promisese donatie a comunitatii locale, deoarece restul se pare ca au ajuns intre timp proprietatea lui Dinel Staicu, patronul echipei de fotbal Universitatea Craiova. Printre ele, statuile lui Mihai Viteazul si Tudor Vladimirescu. Edilii intentioneaza acum sa faca rost, tot de la urmasii sculptorului, de bustul lui Amza Pellea, considerat, mai ales prin intrepretarea rolului „Nea Marin“, unul dintre actorii reprezentativi ai Olteniei. Daca totul le iese bine si sculptura care are nevoie de citeva retusuri va fi amplasata in oras, cei de la primarie intentioneaza sa-i faca o inaugurare oficiala, eveniment la care va fi invitata si Oana Pellea, fiica indragitului actor.

Podgoriile vor ajunge in registru

Zona Segarcei era cunoscuta drept una dintre cele mai mari podgorii din tara, mare parte a viilor facind parte din domeniile coroanei regale. Dupa 1990 insa, oamenii si-au luat paminturile inapoi si vita-de-vie a decazut, nu toti avind posibilitati financiare sa o cultive. In prezent, 512 hectare cultivate cu vie sint in posesia particularilor, iar 203 hectare fac parte din paminturile fostului IAS Cervina, care intre timp s-a privatizat. La un moment dat, Ministerul Agriculturii a promis viticultorilor subventii daca achizitioneaza si cultiva soiuri de vita nobila, in conformitate cu standardele UE, singura posibilitate ca vinurile romanesti sa fie acceptate pe piata europeana. Oamenii insa n-au avut bani si multi dintre ei au renuntat. Totusi, pina la 15 aprilie, fiecare primarie trebuie sa intocmeasca un „registru al viilor“, in care fiecare familie trebuie sa declare pe propria raspundere cita vie detine si de ce soi este.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS