4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024

Scurte stiri

Albinele care au atacat cortegiul funerar de la Poroina Mare, deranjate de fumul luminarilor

Cei sase mehedinteni din Poroina Mare, intepati miercuri de un roi de albine in timp ce erau la o inmormintare, sint in afara oricarui pericol. Insectele au atacat cortegiul funerar din cauza caldurii, dar si a fumului degajat de luminari. Reprezentantii Primariei Poroina Mare au dispus ca stupul de albine sa fie mutat pe un teren mai indepartat fata de drumul comunal. „Albinele proveneau din stupul lui Ionel Badoiu, care era amplasat in apropierea drumului comunal. Cind oamenii au trecut pe linga casa lui, din cauza fumului de la luminari, insectele s-au speriat si s-au napustit in multime. Lumea din cortegiu a luat-o la fuga, dar pe citiva au apucat sa-i intepe. De ei s-a ocupat imediat asistenta, care le-a administrat cite o injectie. Noi am dispus mutarea si amenajarea stupinei intr-un alt loc“, a spus Dan Nanuta, primarul comunei Poroina Mare.

350 de debransati de la termoficare

Saracia sau, din contra, bunastarea ii indeamna pe craioveni sa ceara debransarea de la sistemul central de termoficare. De la inceputul anului si pina in prezent, la Regia de Termoficare Craiova au fost depuse 350 de cereri de debransare, dintre care 300 erau din partea celor care doreau sa isi instaleze microcentrale de apartament. „Doar 50 de persoane au dorit debransarea totala sau partiala pentru ca nu pot sa plateasca darile catre stat“, a spus Florentin Danaricu, sef Serviciu tehnic in cadrul regiei. Pina acum nu a fost respinsa nici o cerere de debransare. „S-au trenat putin lucrurile pina s-au obtinut toate aprobarile, dar nimeni nu a fost respins“, a mai spus seful Serviciului tehnic. Taxa de debransare este de 525.000 de lei, iar rebransarea la cerere se face gratis de catre Regia de Termoficare.

Saminta de griu romaneasca

In campania de toamna din acest an, in judetul Dolj se va cultiva griu pe 150.000 ha. Necesarul de saminta este produs integral in judetul nostru, Doljul avind la aceasta data un excedent de 7 tone de saminta certificata. Saminta de griu are un pret de pina la 10.000 lei/ kg, in functie de categoria biologica din care face parte, iar subventia oferita de stat este de 4.000 lei/ kg. Maria Lilieceanu, directorul unitatii care vegheaza la calitatea semintelor din judetul Dolj, a precizat ca producatorii care au in stoc saminta de anul trecut trebuie sa ceara reanalizarea calitatii semintelor pentru a se restabili puterea de germinatie a acestora. Aceeasi sursa asigura toti producatorii de griu ca societatile traditionale de comercializare a semintelor nu vor aduce pe piata seminte modificate genetic.

Daunator pentru care nu exista tratament

Incepind cu anul 1997, in judetul Dolj a aparut un daunator la cultura de porumb pentru care nu s-a inventat nici un fel de tratament, a declarat Nicolae Bratu, directorul Directiei pentru Protectia Plantelor Dolj. Este vorba de viermele radacinii porumbului, impotriva caruia inspectorii de specialitate au instalat capcane cu feromoni in localitatile Bechet, Dabuleni, Calafat, Bailesti, Filiasi si Sadova.Conform previziunilor specialistilor, anul viitor se asteapta un atac masiv la cultura de porumb, impotriva caruia directia de specialitate nu poate recomanda nici un fel de tratament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS