4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024

Scurte stiri

Concurs pentru ocuparea posturilor vacante de inspectori scolari

La sediul ISJ Dolj a demarat concursul pentru ocuparea posturilor vacante de inspector scolar. Alexandrina Maria Ionica, inspectoare pentru management scolar, spune ca pentru invatamintul primar s-a scos la concurs o norma, pentru managementul scolar si evaluarea institutionala – o norma, pentru selectia, evidenta si promovarea personalului didactic – o norma, iar la limba engleza, limba romana si invatamint special – cite o jumatate de norma pentru fiecare specialitate. Pentru engleza si minoritati nu s-a inscris nici un candidat, la invatamintul special sint trei candidati, iar pentru restul specialitatilor s-a inscris cite un candidat pe post. Concursul se desfasoara in conformitate cu metodologia in vigoare, iar presedintele comisiei de evaluare este Constantin Busoi, inspectorul general al ISJ Dolj. Rezultatele se vor afla peste cel mult doua zile.

Un sfert din scolile oltene sint in ilegalitate

De la inceperea anului scolar 2003-2004, aproape un sfert din scolile din Olt ar fi trebuit sa ramina inchise. Potrivit celor declarate de dr. Nelly Cojocaru, sefa Departamentului de supraveghere a starii de sanatate a populatiei din cadrul DSP Olt, cea mai mare problema cu care se confrunta scolile o reprezinta lipsa sursei de apa curenta.

„Saptaminal, vin la noi directori de scoli generale, mai ales din mediul rural, pentru a primi autorizatia sanitara de functionare. Din pacate, dupa ce efectuam verificarile de rigoare, foarte putine scoli capata autorizatiile sanitare“, a spus dr. Nelly Cojocaru. Pina in prezent, au obtinut autorizatie sanitara de functionare doar 85 de unitati scolare din judet. Scolile din localitatile Viespesti, Sprincenata si Frunzaru nu au solicitat nici pina in prezent autorizatii de functionare.

Sanitarii vor asistenta medicala gratuita

In ultima sedinta desfasurata in urma cu o saptamina la Bucuresti, consiliul de conducere al Federatiei Sindicatelor SANITAS a anuntat, o data cu incetarea actiunilor de protest, si o strategie a actiunilor sindicale pentru anul 2004. Printre obiectivele urmarite de sindicalisti se numara promovarea unui sistem de salarizare specific retelei sanitare, garantarea locurilor de munca, acordarea tichetelor de masa si gratuitatea medicamentelor si a asistentei medicale, stimularea pregatirii profesionale, negocierea contractului colectiv de munca pe 2004, armonizarea legislatiei din sanatate cu normele europene in ceea ce priveste meseria de asistent medical, precum si dezvoltarea programelor educationale.

„Pina acum, am reusit sa ne impunem punctul de vedere in fata reprezentantilor Ministerului Sanatatii, obtinind cele mai multe dintre solicitari. A ramas nerezolvata problema tichetelor de masa, insa avem sperante, intrucit CNSLR FRATIA, al carei lider este chiar presedintele Federatiei SANITAS, a facut un pact cu guvernul, care trebuie respectat de ambele parti“, a mentionat Ileana Ionescu, liderul SANITAS – Dolj.

50 de profesori mehedinteni au participat la protestul din Capitala

50 de cadre didactice din Mehedinti s-au deplasat ieri-dimineata la Bucuresti, pentru a participa la actiunile de protest organizate de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI). Costurile legate de transport au fost suportate de sindicat, ca si diurna de care a beneficiat fiecare participant la protest. Dupa miting, profesorii mehedinteni au participat alaturi de colegii din toata tara la un mars pe traseul Piata Revolutiei – Calea Victoriei – Unirea – Intrarea Izvor a Palatului Parlamentului. Liderul Sindicatului Liber din Invatamint Mehedinti, profesor Mihai Dima, a spus ca FSLI a organizat aceste actiuni in semn de protest fata de intentia guvernului de a aloca invatamintului in 2004 un buget de 4,2% din PIB. Cadrele didactice solicita ca invatamintul sa primeasca macar sase procente din PIB si sa beneficieze de sustinere financiara si din partea consiliilor locale.

30 de copii orfani ar putea primi case prin ANL

30 de tineri proveniti din casele de copii din Tirgu Jiu, care au implinit virsta de 18 ani, au prioritate in a primi o locuinta, conform ultimelor criterii de acordare a garsonierelor construite prin ANL. Acestia stau in prezent intr-un camin de liceu si sint amenintati lunar ca vor fi dati afara. Pina in prezent, in Tirgu Jiu au fost repartizate 75 de locuinte, alte 100 fiind aproape finalizate. Pentru anul viitor a fost planificata construirea a 300 de garsoniere de catre ANL, iar la Primaria Tigu Jiu au fost deja depuse 400 de cereri pentru locuinte.

Restructurari la Garda Financiara Olt

Zece comisari din cei 24 citi numara in prezent sectia judetului Olt a Garzii Financiare vor fi transferati saptamina viitoare. „Inspectorii financiari vor ramine angajati tot in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Olt, dar vor fi transferati la Directia de Control Fiscal. Ei vor efectua acelasi tip de activitate ca la vechiul loc de munca, respectiv control operativ“, a spus directorul general al DGFP Olt, Marin Gubandru.

Persoanele din conducerea CJAS Mehedinti nu au afaceri private

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Mehedinti a raspuns adresei inaintate de conducerea CNAS, cu privire la incompatibilitatea persoanelor care detin functii de conducere. Potrivit directorului Gheorghe Bunciu, in adresa se precizeaza ca nici unul dintre directori nu are in proprietate o societate comerciala si ca nu se vor inregistra schimbari la virful institutiei mehedintene. Presedintele CNAS, Cristian Celea, a dat un ultimatum persoanelor din conducerea sistemului de sanatate, sa opteze pentru functia publica sau pentru afacerea privata pe care o au in domeniul medical.

Copii din Brazilia isi doneaza dintii de lapte pentru colegii lor stirbi

Elevii dintr-o scoala braziliana au fost rugati sa doneze dintisorii lor de lapte pentru alti tineri de virsta lor care nu mai au dinti. Elevii de la scoala primara din Santo Andre au donat peste 70 de dinti de lapte, pentru a fi folositi la implanturi, in cadrul campaniei „Ajuta-i sa aiba un zimbet frumos”. Initiatoarea acestei campanii, Gevilson Camata a declarat cotidianului Jornal da Tarde ca a fost surprinsa in mod placut de succesul de care s-a bucurat actiunea sa. „Nu ma asteptam la atita generozitate. Elevii si familiile lor au lucrat impreuna la aceasta campanie”, a spus Camata. Unul dintre donatori, Beatriz Moraes Santos,de noua ani, a declarat pentru acelasi cotidian: „Nu credeam ca o sa ii pot ajuta pe ceilalti copii, dindu-le dintii mei. Este urit sa vezi oameni fara dinti”.

Ziua internationala a educatiei copiilor nevazatori

Ziua internationala a educatiei copiilor nevazatori se celebreaza pe 13 noiembrie, marcind totodata nasterea lui Valentin Hauy, cel care a intemeiat prima scoala de nevazatori din lume, la Paris, in 1784. Supranumit „Parintele si apostolul nevazatorilor”, Hauy s-a nascut pe 13 noiembrie la Saint-Just, in regiunea Picardy, Franta. Acesta si-a dedicat intraga viata educarii copiilor orbi dupa ce, pe cind era functionar in Ministerul Afacerilor Externe din Franta, a ramas profund impresionat de modul inuman in care erau tratati copiii nevazatori, care cerseau pe strazile Parisului. Francois Lesueur, un cersetor parizian, de 16 ani, a fost primul elev al lui Hauy, in anul 1784, in scola deschisa chiar pe treptele bisericii Saint-Germain des Pres. Datorita ingeniozitatii sale, Hauy a publicat prima carte cu litere in relief, „Eseu privind educatia orbilor”, in 1786, reusind asfel sa-i invete pe micutii nevazatori sa citeasca si sa scrie. Pe 26 decembrie, in acelasi an, 24 de copiii orbi si-au demonstrat abilitatile in scris, citit, matematica si muzica, sub tutela „apostolul nevazatorilor”, intr-un examen dat la Curtea regelui Louis XVI. De aici si pina la deschiderea unei serii de institutii pentru orbi in intreaga lume nu a fost decit un pas, mai multe astfel de institutii din Germania, Prusia si Rusia purtind amprenta intemeietorului Valentin Hauy. “Parintele orbilor” a murit la Paris, in 1822, dupa ce a luminat drumul in viata pentru mii de copii nevazatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS