19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViceprimarul din Plenita isi tine audientele pe o banca din parc

Viceprimarul din Plenita isi tine audientele pe o banca din parc

Biroul care crede ca i s-ar cuveni in cladirea Primariei Plenita este ocupat de nevasta primarului, pe care vicele ar vrea s-o vada evacuata

Actualul viceprimar al comunei doljene Plenita, Alexandru Nedelcu, a ajuns in functie dupa o debarcare cu nabadai a fostului viceprimar, Nicolae Burghel, mina dreapta a primarului localitatii, Mihail Stanciu. Dupa un proces indelungat, cu piedici serioase din partea Prefecturii Dolj, Nicolae Burghel a fost demis, iar locul lui a fost luat de Nedelcu, dusman declarat al primarului. Acum, viceprimarul ii „cauta in coarne“ primarului de cite ori are ocazia, sustinind ba ca nu i se asigura fonduri pentru a face treaba, ba ca nu i se da un birou in care sa-i primeasca pe sateni la audiente, ori multe altele.

Viceprimar schimbat pe baza de ancheta la colt de ulita

Consiliul Local Plenita l-a ales in 2000, in functia de viceprimar, pe Nicolae Burghel. Mandatul acestuia n-a fost pus in discutie pina in toamna anului trecut, cind consilierii locali s-au gindit sa-l schimbe. Au gasit si calea. Constituind o comisie de ancheta, l-au scos pe viceprimarul Burghel vinovat de cite si mai cite.

„Umbla mai tot timpul baut, ii lua pe oameni de git la tirg, ii obstructiona si le adresa cuvinte jignitoare, nu si-a indeplinit atributiile, ii injura pe consilieri de sotii si de fete“ – acestea ar fi, in rezumat, principalele acuzatii aduse lui Burghel de consilierii locali, asa cum le prezinta Alexandru Nedelcu.

Comisia constituita din consilieri a umblat prin comuna si a luat mai multe declaratii satenilor nemultumiti de prestatiile vicelui Burghel. S-a strins un dosarel groscior, caci s-au gasit destui oameni care sa-l acuze de diverse fapte. In baza acestor declaratii, consilierii au convocat o sedinta extraordinara pe 29 octombrie 2002 si au votat Hotarirea nr.41, prin care l-au schimbat din functie pe vicele „vinovat“.

Inventie de Plenita: hotariri de mentinere a unor hotariri pentru mentinerea altor hotariri

Doar ca Prefectura Dolj nu si-a dat avizul de legalitate si a atacat hotarirea in contencios administrativ, motivind: „Nu se dovedeste de Consiliul Local Plenita incalcarea de catre viceprimar a atributiilor si obligatiilor stabilite prin fisa postului sau neindeplinirea acestora. Hotarirea a fost emisa fara analiza prealabila pertinenta a activitatii viceprimarului si fara existenta unor motive reale si legitime, care sa justifice schimbarea sa din functie“.

Consilierii locali nu s-au lasat. Pe 4 decembrie 2002 au adoptat alte doua hotariri, nr. 45 si 46, prin care…. „se aproba mentinerea Hotaririi nr.41 privind schimbarea din functie a viceprimarului Burghel“ si… „se alege in functia de viceprimar dl. Nedelcu Alexandru“. Asa ajunsese comuna Plenita demna de Cartea Recordurilor, cu doi viceprimari pe acelasi post. Prefectura a spus iarasi „nu“, considerind hotaririle ilegale, insa Consiliul Local Plenita a mai aprobat o data mentinerea Hotaririlor nr. 45 si 46 din 2002, prin Hotarirea nr.1/2003 si alte citeva ulterioare. Inventia consilierilor din Plenita – hotariri de mentinere a unor hotariri pentru mentinerea altor hotariri – s-a dovedit, pina la urma, o trasnaie cu final fericit, pentru ca judecatorii Curtii de Apel Craiova au decis definitiv si irevocabil ca inlocuirea viceprimarului Burghel a fost perfect legala.

Schimb de replici cu frina trasa

Astfel a ajuns Alexandru Nedelcu viceprimar de Plenita si sula din coasta primarului Mihail Stanciu. Instalat in functie la inceputul verii, vicele s-a ales – dupa spusele primarului Stanciu – cu o singura atributie in fisa postului: asigurarea curateniei in comuna.

„Nu vreau sa-l acuz de nimic pe viceprimar, dar intrebati-l un singur lucru: de ce e atita mizerie in comuna, ca doar adunatul gunoiului e treaba lui“, spune primarul Mihail Stanciu, abtinindu-se cu greu sa nu spuna ceva de dulce despre vice.

„Daca e gunoi, nu e vina mea. Nu mi-a asigurat suficiente fonduri pentru curatenie si ma impiedica mai tot timpul sa fac treaba, sa ma ocup de drumuri, de exemplu. Am facut un referat catre primar sa mi se comunice citi bani sint pentru drumuri si mi s-a raspuns ca voi primi bani la viitoarea rectificare de buget. Pai cum, toate drumurile sint pline de gropi, iar eu trebuie sa astept rectificarea?“, declara vicele, completind, pe acelasi ton vadit abtinut: „Eu am venit aici ca sa fac treaba la primarie. Am bagat apa in curtea primariei si in incinta gradinitei de copii, am facut fintina arteziana in centru (exact ce-i lipsea unei comune cu apa livrata in sistem o zi un pic, o zi deloc- n.r.), am aranjat Fintina Miresei, am facut si eu ce am putut“.

Conflictul care mocneste intre primar si vice sta sa erupa cit de curind, pentru ca, luna viitoare, atit primarul, cit si vicele urmeaza sa-si prezinte raportul de activitate pe anul in curs in fata Consiliului Local Plenita. „Sa vedem ce-o sa spuna vicele ca a facut…“, arunca primarul Stanciu. „Sa vedem si primarul cu ce o sa se laude…“, azvirle si vicele Nedelcu.

Razboi pentru un birou

Abtinindu-se cit de cit de la afirmatii dure la adresa primarului, vicele nu mai poate rabda atunci cind cineva il intreaba unde e biroul lui: „Eu n-am birou, ca primarul nu mi-a dat. Stau prin biroul secretarului si juristei, cit mi-or da si ei voie, dar cind ei au probleme cu oamenii, eu sint nevoit sa ies din birou. Am ajuns sa-mi tin audientele pe o banca din parc, pentru ca n-am unde sa-i primesc pe oameni, in timp ce nevasta primarului, care-i angajata aici, are biroul ei. Primarul ar putea s-o mute si sa-mi dea mie biroul ei sau sa-l mute pe secretar (in acel moment secretarul ii arunca o privire incruntata vicelui- n.r.) in biroul nevesti-si si sa-mi lase mie biroul asta, ca am si eu nevoie de un birou“.

Problema biroului devine mult mai complicata, deoarece consiliul local – partizan vicelui – s-a pronuntat si el in aceasta chestiune, adoptind chiar o hotarire in acest sens, cu majoritate de voturi, pentru acordarea unui birou separat noului viceprimar. Dar razboiul inca n-a atins cota maxima, e abia la inceput…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS