Reincadrarea la 31 martie 2004, pe aceleasi locuri de munca pe care le-au avut anterior concedierii colective, compensarea baneasca intre indemnizatia de somaj si salariul minim pe economie si functionarea societatii la limita de avarie sint trei din cele zece puncte pe care le contine protocolul inaintat de patronatul intreprinderii de anvelope ROTRAS Drobeta Turnu Severin catre sindicat. In cazul in care acesta va fi semnat astazi, de la inceputul lunii decembrie, 290 de angajati din totalul de 320 vor pleca acasa.
Protocolul nu exclude insa, la punctul 4, posibilitatea ca, in cazul in care activitatea nu va fi reluata la 31 martie 2004, societatea sa le acorde angajatilor concediati minimum sase salarii compensatorii.
In proiectul de concediere colectiva inaintat Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Mehedinti, patronatul societatii ROTRAS Drobeta Turnu Severin justifica aceasta masura prin cresterea pretului agentului termic furnizat de santierul naval SEVERNAV.
„Lipsa utilitatilor din sursa proprie genereaza dificultati economice care fac imposibila continuarea activitatii, in perioada 1 decembrie 2003- 31 martie 2004“, a spus directorul general al ROTRAS Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghebaura.
Salariatii se tem insa ca nu vor mai fi rechemati in fabrica, in primavara anului viitor. Ei au solicitat patronatului sa le prezinte un protocol in care sa fie precizate clar garantiile de care beneficiaza in cazul concedierii colective.
„Daca raspunsul va fi negativ, vom deschide conflictul de munca!“
„Am primit protocolul si l-am dat salariatilor spre analiza, pentru 24 de ore. Vineri (astazi – n.r.), vom da un raspuns patronatului, dar, dupa cum au reactionat salariatii, cred ca acestia au inteles ca intreprinderea trece printr-o perioada dificila. Daca vor fi de acord cu programul de concediere colectiva, pina cind acesta va fi pus in aplicare vom continua productia, pentru ca in prezent exista materie prima in curtea fabricii. S-au facut mai multe concesii din partea conducerii si asta a dat mai multa siguranta angajatilor. Daca raspunsul acestora va fi insa negativ, de la inceputul saptaminii viitoare vom deschide conflictul de munca“, a spus Ion Gulei, liderul Sindicatului ROTRAS.
Declansarea conflictului de munca are in vedere, in prima faza, o greva de o ora, pichetarea sediului prefecturii si apoi vor urma toate etapele legale prevazute in Codul Muncii. Cei 290 de salariati care urmeaza sa fie concediati au semnat si o sesizare catre autoritatile statului, prin care au solicitat verificarea modului in care a fost efectuata privatizarea intreprinderii de anvelope.