Conform Hotaririi Guvernului privind masurile de restructurare a activitatii de producere a energiei electrice si termice, Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO) va fi desfiintata. Din aceasta se vor desprinde trei centre energetice, iar pentru o parte din companie va fi infiintata Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, care va avea capitalul social cel mai mic in urma divizarii. Din zece mii de miliarde de lei, fosta CNLO va ramine doar cu o mie de miliarde de lei.
Prin actul semnat de primul- ministru si care a generat nemultumirea sindicatelor miniere din Oltenia, Compania Nationala a Lignitului Oltenia va fi divizata in patru parti. La impartirea capitalului social al CNLO, viitoarea Societate Nationala a Lignitului Oltenia va avea un capital social de o mie de miliarde de lei. Guvernul a hotarit ca centrele energetice sa fie infiintate ca societati comerciale pe actiuni si sa functioneze in Rovinari, Turceni si Craiova. Societatea comerciala Complex Energetic Rovinari detine 2.227 miliarde de lei din capitalul social al CNLO, in timp ce Complexul Energetic Turceni are un capital social de 4.567 de miliarde de lei.
Disponibilizarile vor fi inevitabile
Prin fuziunea sucursalei Electrocentrale Craiova cu Electrocentrala Isalnita ia nastere Complexul Energetic Craiova, care detine un capital social de 2.096 de miliarde de lei. In aceste conditii, CNLO ramine, prin infiintarea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, cu mine de subteran din Motru si cu citeva cariere din Mehedinti si cu cel mai mic capital, de 1.089 de miliarde de lei. Sindicalistii spun ca fosta CNLO va ramine cu minele care vor fi inchise in citiva ani, iar disponibilizarile vor fi inevitabile. Prefectul de Gorj Toni Grebla nu a comentat hotarirea guvernului, declarind doar ca in prezent exista o stare de nervozitate intre sindicate si mi-
nister si spera sa fie gasita solutia cea mai buna pentru mineritul din Oltenia.
Fara dialog social, s-a spart compania
Liderul Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, Ion Ruset, membru al partidului de guvernamint, a criticat dur decizia ministerului, de desfiintare a companiei. „Nu este posibil ca peste noapte guvernul sa ia masura de unul singur, de a diviza cea mai importanta companie. Nu a fost realizat dialogul social intre sindicate si reprezentantii ministerului“, a declarat Ruset, care si-a intrebat sefii de partid cu ce oferta vin in campania electorala. „Orice oferta electorala frumoasa si pompoasa nu va sta in picioare in fata disponibilizarilor. Victor Hrebenciuc a declarat ca nu intereseaza pe nimeni daca Gorjul pierde doi parlamentari. Fac parte din PSD, dar nu sint de acord cu ceea ce spune, pentru ca eu traiesc aici. Orasele miniere vor muri!“, i-a explicat Ion Ruset vicepresedintelui PSD, Florin Georgescu, care a promis ca va transmite mesajul responsabililor de la centru.