• Multe familii isi trimit copiii la sorcovit ca sa aduca un ban in plus acasa • Putini dintre cei mici cunosc obiceiul, dar sint incintati de cistig
Intre 10.000 si 15.000 de lei, atit costa in Drobeta Turnu Severin o sorcova in aceasta perioada. Putini dintre cei mici cunosc insa semnicatia, ei stiind doar ca, daca sorcovesc pe cineva, pot cistiga un ban in plus fara prea mult efort. „Am luat doua sorcove, pentru ca am doi copii. Le-am explicat cum e cu sorcovitul, desi nu stiu cit au inteles ei. Poate cind vor fi mai mari isi vor aminti de aceste obiceiuri. Si eu mergeam cu sorcova si cred ca e bine sa faca asta nu neaparat pentru a cistiga ceva“, a spus Mioara Avram, din Drobeta Turnu Severin. Comerciantii nu sint insa multumiti de ritmul vinzarilor. „Nu e cine stie ce afacere. La cit ne costa hirtia, sirmele si restul, nu ramine decit foarte putin. In plus, in fiecare an am ramas cu sorcove nevindute, chiar daca am scazut foarte mult pretul, mai ales in ultima zi. Oferta este mult prea mare in comparatie cu cererea. Se pare ca lumea nu mai are bani nici de sorcova“, a spus Tudor Serban, comerciant in Piata „Mircea“ din Drobeta Turnu Severin.
Umblatul cu sorcova ramine bucuria copiilor
Cu o investitie de aproximativ zece mii de lei, nu sint putini severinenii care se gindesc ca pot scoate ceva bani in plus de Sarbatori din obiceiul sorcovitului. Facind parte din obiceiurile de Anul Nou, umblatul cu sorcova ramine totusi bucuria copiilor. In special in mediul rural, ei poarta o crenguta inmugurita de copac sau o sorcova confectionata dintr-un bat in jurul caruia s-au impletit flori de hirtie colorata. Numele de sorcova vine de la cuvintul bulgar surov (verde fraged), aluzie la ramura abia imbobocita, rupta odinioara dintr-un arbore. Inclinata de mai multe ori in directia unei anumite persoane, sorcova joaca rolul unei baghete magice, inzestrate cu puterea de a transmite vigoare si tinerete celui vizat.