Prin Codul Fiscal, aprobat in luna decembrie a anului trecut (Legea nr. 571/2003-n.r), au fost introduse o serie de prevederi noi si au fost imbunatatite cele existente, in vederea implementarii in intregime a acquis-ului comunitar in domeniul taxei pe valoare adaugata (TVA) pina la 31 decembrie 2006. O serie de prevederi modificate sau nou- introduse prin Codul Fiscal sint aplicabile inca din prima zi a acestui an. Prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.1.845/2003 au fost aprobate Normele de aplicare a unor prevederi din Codul Fiscal, Titlul VI – Taxa pe valoarea adaugata, care se refera la: vinzarea bunurilor noi si second hand prin consignatie, importurile de bunuri primite cu titlu gratuit sau finantate din imprumuturi nerambursabile, precum si cele efectuate de misiunile diplomatice, ajustarea dreptului de deducere in special pentru persoanele impozabile ale caror operatiuni au trecut de la regimul de scutire la cel de impozitare (livrarea de carti si livrarea de proteze-n.r.), solutionarea cererilor de compensare/rambursare de TVA pentru luna decembrie 2003 si lunile anterioare, masurile care trebuie luate de catre farmacii ca urmare a modificarii cotei de TVA de la 19% la 9%.
Prevederi noi si in cazul certificatelor de exonerare
Prin exceptie de la regula generala s-a prevazut, de asemenea, ca nu se face plata efectiva la organele vamale de catre persoanele inregistrate ca platitoare de TVA, care au obtinut certificate de exonerare pentru: importul de masini industriale, utilaje tehnologice, instalatii, echipamente, aparatura de masura si control, automatizari, destinate realizarii de investitii, precum si importul de masini agricole si mijloace de transport destinate realizarii de activitati productive, importul de materii prime si materiale consumabile care nu se produc sau sint deficitare in tara, stabilite prin norme si sint destinate utilizarii in cadrul activitatii economice a persoanei care realizeaza importul.
Normele privind procedura de acordare a certificatelor de exonerare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata pentru importurile prevazute la art.157 alin. (3) din Codul Fiscal au fost aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.1.844/2003. Persoanele impozabile inregistrate ca platitoare de TVA care realizeaza astfel de importuri trebuie sa solicite eliberarea unui certificat de exonerare de la plata in vama a TVA, emis de autoritatile fiscale competente. Pot solicita eliberarea unui astfel de certificat numai persoanele care nu au obligatii bugetare restante reprezentind impozite, taxe, contributii, inclusiv contributii individuale ale salariatilor si orice alte venituri, cu exceptia celor esalonate/ reesalonate la plata. Pe baza certificatelor prezentate de importatori, organele vamale au obligatia sa acorde liberul de vama pentru bunurile importate.
Articolele nr.143, alin. (1), si nr.144 alin. (1), din Codul Fiscal stabilesc o serie de scutiri de TVA pentru exporturi sau alte operatiuni similare, pentru transportul international si pentru operatiunile legate de traficul international de bunuri. Instructiunile de aplicare a acestor scutiri au fost aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.1846/2003, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal.