-1.6 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateMedicii romani studiaza acordarea primului ajutor dupa terminarea facultatii

Medicii romani studiaza acordarea primului ajutor dupa terminarea facultatii

Respiratia gura la gura si masajul cardiac au devenit materie de studiu pentru specializarea cadrelor medicale. Incredibil, dar adevarat. Cu toate ca acordarea primului ajutor ar trebui sa poata fi facuta de orice cetatean pe baza unor reguli elementare, care ar trebui insusite inca din gradinita, dreptul de a acorda primul ajutor il au doar cadrele medicale. Dintre acestea insa, un numar destul de redus pot efectua resuscitare avansata (care implica respiratie artificiala asistata, monitorizarea activitatii cardiace si minuirea defibrilatorului).

Printre privilegiati se numara medicii specialisti in urgente, medicii din sectiile de terapie intensiva si cardiologii. Restul, adica majoritatea medicilor, daca vor sa aplice practic tehnicile de resuscitare, trebuie sa fie atestati de Consiliul National Roman de Resuscitare si Colegiul Medicilor. Pentru aceasta, este necesar sa urmeze un curs de perfectionare, la finele caruia va primi diploma de absolvire.Taxa de scolarizare este de numai 50 de euro, o suma infima pentru un proaspat absolvent al facultatii de medicina obisnuit sa cheltuiasca sume mult mai mari pe cursuri.

In Craiova, instruirea in resuscitarea de baza si avansata este sustinuta din 1999 de medicii specialisti ai Serviciului Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare (SMURD) si a avut pina acum un mare succes. „Cursul este obligatoriu pentru cadrele medicale – medici si asistente – care vor sa faca resuscitare si se desfasoara saptaminal pe durata a cinci zile“, a precizat dr. Luciana Rotaru, medic specialist in cadrul SMURD.

Deocamdata, cursurile se adreseaza exclusiv medicilor, chiar daca este o materie studiata inca din primii ani de facultate. Mai important ar fi poate, dupa cum sustin chiar medicii, ca orele de prim ajutor sa se adreseze mai degraba populatiei. Numai ca pina acum nu s-au gasit nici resurse materiale si nici bunavointa pentru realizarea unui astfel de proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS