4.4 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateO treime dintre localitatile doljene vor avea gaze

O treime dintre localitatile doljene vor avea gaze

Magistrala Craiova – Calafat va masura 85 de kilometri si va costa opt milioane de euro

O treime dintre localitatile Doljului urmeaza sa fie conectate la reteaua de gaze, in urmatorii cinci ani, potrivit unui proiect ce vizeaza construirea unei magistrale de transport intre orasele Craiova si Calafat.

Autoritatile judetene spun ca magistrala de gaze va fi una dintre cele mai importante investitii din Dolj demarate in 2004, circa 30 de localitati urmind sa fie conectate la retea. Traseul va urma ruta Craiova – Segarcea – Bailesti – Calafat, pe o lungime totala de 85 de kilometri, costurile fiind estimate la 7,5 – 8 milioane de euro. In prezent, consiliul judetean poarta discutii asupra modului in care se va derula investitia. Una dintre posibilitati ar putea fi un parteneriat public – privat, forma de asociere reglementata prin mai multe acte normative (Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.16/2002, inclusa in Legea nr.470/2002, cu modificarile prevazute in OUG nr. 15/2003).

Autoritatile prefera ROMGAZ Medias

O firma de specialitate va intocmi un plan de afaceri, va estima costurile si va indica potentialii subcontractanti in domeniu. In bugetul pe 2004, Consiliul Judetean Dolj a prevazut suma de 45 de miliarde de lei pentru proiectare si executie, edilii estimind ca, in ceea ce priveste primul tronson (Craiova – Segarcea) lucrarile vor demara pina cel tirziu in luna iunie. Se spera ca sumele sa fie suplimentate, avind in vedere ca numai introducerea unui kilometru de conducta este estimata la peste 90.000 de dolari. In ceea ce priveste asocierea, preferintele ar fi pentru societatea ROMGAZ Medias, unica in tara in sensul ca detine monopolul in ceea ce priveste constructia magistralelor de gaze, in opinia lui Petre Petrescu, vicepresedintele CJ Dolj.

Dupa finalizarea investitiei (maximum cinci ani), conducta va intra in proprietatea statului, prin Compania ROMGAZ, urmind ca amortizarea sa se faca din transportul combustibililor, in perioada prevazuta de contract.

Noi locuri de munca

Problemele care trebuie depasite pentru finalizarea acestui proiect sint, in principal, asocierea cu o firma de specialitate pentru proiectare, executie si obtinerea avizelor necesare, alegerea traseului cel mai convenabil din punct de vedere financiar (despagubiri temporare pentru terenurile private aflate in calea conductei) si promovarea unei hotariri de guvern pentru repartizarea unei cote de gaze. Rezultatele vor fi pe masura, urmind sa se creeze noi locuri de munca atit pentru cei care vor lucra la magistrala, cit si pentru cei care se vor ocupa de constructia retelelor laterale, pentru alimentarea localitatilor din traseu. Specialistii estimeaza ca, in urma introducerii gazelor, preturile proprietatilor din zona se vor dubla.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS