Desi ar trebui sa fie finantate din trei surse, unitatile medico-sociale sint nevoite sa se multumeasca, deocamdata, cu fondurile primite de la consiliile locale si de la Ministerul Muncii
De la intrarea in vigoare in primavara anului trecut a HG nr. 412/2003, privind aprobarea normelor referitoare la organizarea, functionarea si finantarea unitatilor medico-sociale, toate cele sapte unitati medico-sociale din Dolj au functionat ca sectii de spital, fiind finantate de Casa de Asigurari de Sanatate Dolj.
Potrivit actului normativ respectiv, ar fi trebuit ca toate unitatile medico-sociale sa capete personalitate juridica avind tripla finantare: consiliile locale, Casa de Asigurari de Sanatate si Ministerul Muncii. Acest lucru nu s-a putut realiza insa de la intrarea in vigoare a hotaririi din cauza ca nici primariile, nici Ministerul Muncii nu aveau prevazute in buget sume pentru aceste cheltuieli, raminind ca, pina la stabilirea unui nou buget, de la 1 ianuarie 2004, unitatile medico-sociale sa fie in continuare finantate de CAS, ca sectii externe de spital.
Peste 17 miliarde de la Ministerul Muncii si primarii
Socoteala guvernantilor nu s-a potrivit insa, pentru ca la 1 ianuarie Sanatatea nu avea buget pentru 2004, spitalele fiind finantate in baza bugetului de anul trecut. Centrele medico-sociale, pierzind statutul de sectii de spitale, au ramas astfel fara finantare pe linie de sanatate, adica bani pentru salarizarea personalului medical, precum si pentru achizitionarea de medicamente si de materiale sanitare.
Salvarea a venit de la Ministerul Muncii si primarii, la solicitarea autoritatilor judetene, peste 6,5 miliarde de lei fiind destinate reparatiei imobilelor. Cele mai mari fonduri le-a primit Centrul Medico-Social de la Plenita (1,380 miliarde de lei), urmat de cel din Sadova (1,255 miliarde de lei), Amarasti (1,166 miliarde) si Cetate (1,135 miliarde), in timp ce trei centre au primit sume sub un miliard de lei: Melinesti (845 de milioane), Brabova (627 de milioane), Bechet (152 de milioane).
Aceste sume se adauga finantarii din partea primariilor, pentru ca aceste institutii medicale sa functioneze. Este vorba de 10,5 miliarde de lei impartite in mod aproape egal intre cele sapte centre.
Medicamente din rezerva de stat
Potrivit directorului Directiei de Sanatate Publica Dolj, dr. Constantin Ecobici, cele 10,5 miliarde primite de primarii nu vor fi utilizate in alte scopuri decit pentru salarizarea personalului nemedical si pentru decontarea cheltuielilor de intretinere: „centrele medico-sociale vor folosi doar fondurile primite de la primarii. De medicamente deocamdata nu vor duce lipsa deoarece au primit din rezerva de stat, iar salariile pentru personalul medical vor fi acordate abia dupa 20 ianuarie. Speram ca pina atunci sa fie incheiate si contractele cu Casa de Asigurari de Sanatate“, a precizat Ecobici.
In cele sapte centre medico-sociale din Dolj sint disponibile 300 de paturi, iar personalul se va ocupa de ingrijirea persoanelor in virsta, in special cele bolnave. Potrivit conducerii DSP, disfunctionalitati grave in functionarea acestor centre nu s-au inregistrat pina in prezent. „Doar la Melinesti au fost ceva probleme legate de asigurarea incalzirii saloanelor, din cauza unor defectiuni aparute la centrala termica, insa acestea vor fi remediate astfel incit sa poata fi facute internari“, a precizat Constantin Ecobici.