Legea taximetriei a redus la jumatate numarul masinilor din oras, multe dintre statii sint goale, iar dispeceratele – suprasolicitate. Inspectorii primariei dau amenzi pe capete. Clientii au totusi o consolare: majoritatea taximetrelor sint galbene
Inspectorii primariei craiovene au iesit in ultimele zile la vinatoare de taximetristi, cautindu-i in special pe cei care nu si-au vopsit masinile in galbenul regulamentar, prevazut de Legea taximetriei. Totalul amenzilor incasate se ridica la peste 100 de milioane de lei.
Potrivit viceprimarului Mihai Dragu, peste 95% din taxiurile care circula in oras sint de culoare galbena, soferii cu masini de alte culori preferind sa se retraga decit sa incaseze amenzi usturatoare. Cu toate ca amenda pentru nerespectarea culorii galbene este de minimum 50 de milioane de lei, valoarea mica a amenzilor este explicata de municipalitate prin aceea ca oamenii primariei au preferat sa dea un ultim avertisment taximetristilor si sa-i sanctioneze pentru alte abateri, mai mici din punct de vedere financiar. „Daca le dadeam amenzile legale, multi dintre ei intrau in datorii, asa ca doar i-am avertizat. A doua oara nu-i mai iertam“, a precizat viceprimarul Mihai Dragu.
Jumatate din numarul taximetrelor, retrase in garaje
De remarcat este faptul ca, in ultimele zile, in oras s-a inregistrat o adevarata criza de taxiuri, multe dintre statii, altadata pline ochi, fiind parasite. Majoritatea celor care vor sa mai faca o cursa-doua ilegale prefera sa circule noaptea. Mai mult, din cauza numarului mic de masini, de multe ori dispeceratele diverselor firme raspund ca solicitarea nu poate fi onorata.
Potrivit estimarilor primariei, mai mult de jumatate dintre taximetrele care circulau pina in urma cu doua saptamini au tras definitiv pe dreapta din cauza ca masinile nu au fost vopsite in galben. Practic, din cele 3.000 de masini (dupa cum presupune primaria), in prezent, cu tot cu marja de eroare, mai circula doar 1.400, la un oras de peste 300.000 de locuitori. Si locuri disponibile pentru operatorii de transport care mai vor sa se inscrie in cursa nu mai sint decit 600, pentru ca legislativul local a decis ca locuitorii Craiovei nu au nevoie de mai mult de 2.000 de masini. Totusi, taximetristii nu se pot plinge deoarece au permanent de lucru, uneori cistigind chiar dublu decit in perioada precedenta.
Raspunzind zvonului ca tarifele percepute pe kilometru ar putea creste cu 2-3.000 de lei o data ce taximetristii vor fi obligati de lege sa investeasca in casele de marcat fiscale si firmele luminoase, viceprimarul Dragu a opinat: „Eu nu cred ca tarifele vor creste asa de mult. Ii va opri concurenta pe piata si, in plus, am inteles ca exista firme care comercializeaza asemenea aparate dispuse sa accepte plata esalonata pentru ele“.