12 oameni au fost pusi sa cheltuiasca milioane de lei pe autorizatii si documente, dupa care li s-a spus ca nu-si pot construi garajele deoarece terenul s-ar putea sa fie revendicat
Eugenia Gubauceanu, care locuieste intr-un bloc de pe bulevardul craiovean Calea Bucuresti, a inceput sa bata, din luna august 2003, drumurile primariei, in speranta de a inchiria un loc de parcare pentru masina. Ajunsa la serviciile de specialitate, femeia a aflat ca, potrivit ultimelor hotariri ale consiliului local, nu poate inchiria un spatiu de parcare, ci trebuie sa-si construiasca garaj-tip, dar numai daca sint minimum trei solicitanti.
Pina aici, nimic de zis. S-a intors ascultatoare acasa si a inceput sa-si intocmeasca toate formele legale ca sa-si realizeze de acum deja un vis: garajul. A mobilizat nu trei, ci 12 vecini, cerind trei amplasamente din jurul blocului in care locuieste, A8. Abia acum a inceput adevarata aventura prin birocratia locala. „Dupa <<n>> umblari pe la primarie, am fost informata, in jurul datei de 20 septembrie 2003, ca trebuie sa intocmesc un dosar compus din multe acte si sa procur un PUD (Plan Urbanistic de Detaliu – n.r.), facut de un arhitect autorizat. Am procedat ca atare si, pe 25 noiembrie, am depus la primarie cererea in vederea obtinerii acestuia, in care am aratat pentru ce imi este necesar. Cind m-am prezentat sa il ridic de la registratura, mi s-a comunicat ca nu au nimic pe numele meu si m-au trimis la camera 20, unde doamna Bordu mi-a comunicat ca nu are cererea. M-a trimis la Ciufulici, unde am depus solicitarea, sa vad unde s-a pierdut. Bineinteles ca nu am acceptat si, in urma discutiilor purtate, a acceptat sa mi-l emita pe loc“, a spus femeia.
Nemultumita ca problema nu s-a rezolvat, Eugenia a facut chiar si o contestatie la Vasile Bulucea, in care il intreba revoltata cum este posibil ca primaria sa faca asemenea gafe. Certurile cu personalul municipalitatii au continuat, Eugenia Gubauceanu raminind cu un gust amar: „Mi s-a spus ca pot sa merg si la Papa de la Roma ca nu voi rezolva nimic. Oare asta ar trebui sa raspunda personalul primariei la nemultumirile prostimii de rind?“
A cheltuit banii de pomana?
Dupa toate drumurile batute, nervii tociti si banii cheltuiti, in sfirsit, soseste si raspunsul primariei: „Solicitarea dumneavoastra nu poate fi solutionata favorabil pina la clarificarea situatiei juridice a terenului, in zona fiind revendicari conform Legii nr. 10/2001“.
Intrucit raspunsul primariei purta contrasemnatura viceprimarului Mihai Dragu, l-am intrebat pe acesta cam cit crede ca le ia juristilor primariei sa afle daca un teren este revendicat sau nu.
„Maximum 30 de zile“, a sunat, senin, raspunsul. Acceptind ca in asteptare se afla multe solicitari de acest gen si ca juristilor le ia 30 de zile incheiate sa deschida un fisier al calculatorului si sa vada daca au notificari pe Legea 10 depuse pentru o anumita zona, ramine totusi ceva inadmisibil. Au trecut mai bine de sase luni de cind Eugenia a calcat pentru prima data pragul primariei. Daca functionarii verificau de la inceput situatia, femeia nu-si mai facea iluzii de pomana. Asa, viceprimarul Dragu a spus ca Eugenia Gubauceanu trebuie sa mai astepte citeva luni pentru rezolvarea retrocedarilor ca sa vada daca macar a cheltuit banii cu folos sau nu.
„Am fost colega de birou cu sotia lui Bulucea…“
Eugenia Gubauceanu acuza autoritatile locale ca au pus-o pe drumuri si ca au lasat-o sa cheltuiasca bani pentru documentele necesare la dosarul de garaj, cind puteau sa verifice inca de la inceput si sa-i spuna ca in zona solicitata s-ar putea sa fie ceva probleme cu revendicarile.
„N-am vrut sa fac mare caz, desi am si cunostinte. Am zis ca e mai bine sa stau la cozi, ca toata lumea. Pentru certificatul de nomenclatura stradala, de exemplu, m-au plimbat dintr-o parte in alta. Am fost ani de zile colega de birou cu sotia primarului Bulucea, dar nu am vrut sa apelez la ei. Insa, in problema asta cu garajele, cei de la primarie chiar au depasit limita“, a mai spus Eugenia Gubauceanu.
Cum insala primaria craiovenii care vor garaje
Cazul descris mai sus nu este insa singura bila neagra a primariei craiovene. La sfirsitul anului trecut, GdS relata despre o alta situatie, existenta in cartierul Brazda lui Novac, unde mai multi pensionari au fost dusi cu vorba de primarie luni la rind. Oamenii au scos bani din buzunar, au platit acte, ba chiar au si cumparat materialele si s-au apucat sa-si ridice garajele. La putin timp insa, peste ei au venit inspectorii primariei, care le-au cerut sa intrerupa lucrarile deoarece terenurile in cauza sint revendicate de fostii proprietari, conform Legii nr. 10/2001, a imobilelor nationalizate. Craiovenii inselati de primarie, care le daduse avizele necesare, vor cere despagubiri in justitie, fiind nevoiti sa cheltuiasca alti bani pentru a si-i recupera pe primii.
In urma acestei povesti, si a multor altora inregistrate in ultimul timp, consiliul local a hotarit sa nu mai dea avize pina la lamurirea situatiei juridice a terenurilor. Se vede insa ca functionarii de la primarie verifica terenurile dupa ce oamenii cheltuiesc deja banii pe proiecte si materiale.