4.5 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateRomania are inca probleme

Romania are inca probleme

Cu ocazia participarii la cea de-a doua editie a forumului economic „Romania 2004 – 2007: Evaluare pentru aderarea la Uniunea Europeana“, care se desfasoara la Sinaia, primul ministru al Romaniei, Adrian Nastase, a declarat ca intilnirea urmareste imbunatatirea cadrului de formulare a politicilor, eficientizarea si optimizarea instrumentelor de aplicare a politicilor si a obiectivelor pentru aigurarea unei dezvoltari economice sustinute si puternice in Romania.

Dupa cum se arata intr-un comunicat al guvernului, Adrian Nastase a precizat ca este important de observat ca implementarea acquis-ului ecomomic inseamna mai mult decit simpla transferare a legislatiei, reprezentind asezarea mediului de afaceri intr-un cadru larg, ceea ce implica norme si standarde europene. Primul ministru a subliniat faptul ca in ultimii ani, Romania a inregistrat un progres constant in ceea ce priveste procesul de reforma economica. „Am imbunatatit stabilitatea macroeconomica printr-o abordare treptata a procesului de scadere a inflatiei. Rata inflatiei a scazut de la aproape 40 de procente, in 2000, la 14 procente in 2003, in timp ce economia a inregistrat in medie o crestere a PIB de cinci procente, in ciuda unui mediu economic european si international ostil. Pentru prima data intr-un deceniu de tranzitie, Romania a reusit pentru trei ani consecutiv sa mentina o rata de crestere economica robusta, in timp ce rata inflatiei a continuat sa scada“, a declarat Adrian Nastase.

De asemenea, premierul a precizat ca s-a inregistrat un progres substantial in sectorul reformei structurale, in restructurare si privatizare, iar in ceea ce priveste prioritatile guvernului pentru anul 2004 un loc important il reprezinta consolidarea mediului de afaceri si dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii. „Nivelul de ocupare al fortei de munca in 2003 a fost mai mare cu 3,8 procente decit in anul 2000. Rata somajului a scazut de la 10,5 la suta in 2000, la 7,2 la suta la sfirsitul lunii noiembrie 2003“, a precizat primul ministru. Adrian Nastase a remarcat progresele realizate in ceea ce priveste eliminarea barierelor administrative in mediul de afaceri, precum si cele legate de lupta impotriva coruptiei.

De asemenea, Nastase a subliniat ca desi 2003 a fost cel mai bun an dintr-un deceniu de tranzitie, Romania se confrunta inca cu probleme structurale consistente in sectorul energetic, cel al marilor intreprinderi de stat, in agricultura, infrastructura, educatie, sanatate si in sistemul pensiilor, motiv pentru care atragerea investitiilor straine este esentiala. Printre obiectivele guvernului in anul 2004 se numara: promovarea unei politici macroeconomice adecvate, scaderea inflatiei, mentinerea monedei curente in limite acceptabile, revizuirea si imbunatatirea politicii bugetare, dezvoltarea politicilor in domeniul sanatatii si educatiei, continuarea si accelerarea procesului de privatizare in sectorul energetic, reducerea taxelor de protectie sociala, reforma si consolidarea administratiei fiscale, consolidarea sistemului de colectare a taxelor, incheierea acordului suplimentar cu FMI, accelerarea procesului de negociere cu Uniunea Europeana, precum si incheierea unui acord de imprumut de ajustare cu Banca Mondiala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS